Vliegen bestrijden

U kunt hem overal tegenkomen: de vlieg. Het is één van de meest bekende insecten ter wereld, die het best gedijd in de omgeving van de mens. Hierdoor zijn vliegen in huis of in een bedrijf niet ongewoon. Wij gedijen echter het best zonder deze plaagdieren in de buurt en willen de vliegen bestrijden.

Vliegen zijn niet enkel hinderlijk, omdat ze een brommend geluid maken wanneer ze rond ons heen vliegen. Nee, ze brengen daarnaast ook onze gezondheid in gevaar. Ze kunnen mensen, die bij u over de vloer komen, besmetten met ziektes zoals cholera, tuberculose, wormen, salmonella en diarree. Hieronder vertellen we u: wat te doen tegen vliegen?

 1. Vliegen bestrijden: Hoe is een vliegenplaag te herkennen?
 2. Werkwijze professionele vliegenbestrijding
 3. Kosten vliegen verwijderen

Vliegen bestrijden

Hoe is een vliegenplaag te herkennen?

Natuurlijk wilt u uw familieleden, vrienden, collega’s en klanten al die nare ziektes besparen. Dat kan! als u tijdig vliegen in huis of in uw bedrijf ontdekt en weet wat te doen bij het vliegen bestrijden. De lokale ongediertebestrijders van Beestjes Kwijt willen u graag helpen bij het vliegen bestrijden.

Vliegen komen af op allerlei aspecten, die uw huis of bedrijf comfortabel maken. Zij vertoeven, net als wij, graag bij warme, lichte, droge en voedselrijke plaatsen. U zult op dergelijke plekjes dus sneller een vliegenplaag aantreffen. Zo’n plaag kunt u aan de volgende zaken herkennen:

 • Rondom of in uw vuilnisbak bevinden zich maden. Dit zijn de larven van vliegen, die zich in een enkele dagen kunnen ontwikkelen tot een volwassen vlieg.
 • Er liggen vele zwarte vliegenuitwerpselen op bijvoorbeeld de tafel of vensterbanken.
 • Regelmatig treft u dode vliegen aan in het pand.

Welke soort vlieg heeft u in huis?

Wanneer u ontdekt dat u vliegen in huis heeft wilt u hier natuurlijk iets tegen doen. De vliegenfamilie is groot en bestaat uit veel verschillende soorten vliegen, zoals:

 • Klustervliegen; de klustervlieg is 6 tot 10 millimeter groot en is olijfgroen van kleur. De klustervlieg is vaak in de herfst actief en legt haar eitjes in de aarde.
 • Vleesvliegen; de blauwe vleesvlieg is ongeveer 6 tot 12 millimeter groot en heeft een metaalachtige blauwe kleur. Vleesvliegen planten zich voor in rottende vlees- en kaasproducten.
 • Fruitvliegen; de fruitvlieg is te herkennen aan zijn kleine lijfje dat ongeveer 3 millimeter lang is. Ze plant zich voort in overrijp fruit en rottende groente.

Hoe voorkomt u dat vliegen in huis komen?

Helaas zijn vliegen in huis moeilijk te voorkomen. Als u even kort een raam openzet, kunnen zij zich al naar binnen dringen. Toch zijn er wel degelijk manieren om ze op afstand te houden. Wij hebben ze voor u op een rij gezet:

 • Vliegen zijn hongerig en komen af op voedsel. Zorg er daarom voor dat uw voedsel goed afgesloten wordt bewaard.
 • Gebruik horren om vliegen te weren bij geopende deuren of ramen.  
 • Voorkom dat voedsel in de vuilnisbak gaat rotten. In rottend voedsel leggen vliegen graag hun eitjes, welke uiteindelijk maden zullen worden.
 • Houdt compost op of rondom uw (bedrijfs-)terrein bedekt.
 • Spoel buizen en andere schuilplaatsen van vliegen goed schoon met bleekwater, zo kunt u snel vliegen verjagen uit huis of uw bedrijf.
 • Maak regelmatig grondig schoon zodat uw huis of werkplek niet interessant is voor vliegen.

Hoe gaat het vliegen bestrijden in zijn werk?

In Nederland komt een tiental vliegensoorten voor. Bij iedere soort past een andere manier van bestrijden. Daarom kunnen professionele ongediertebestrijders een vliegenplaag het meest effectief bestrijden.

Wanneer een lokale bestrijder van Beestjes Kwijt overgaat tot het vliegenbestrijding, kan deze u bovendien handige tips meegeven. Zo kunt u vliegen in huis in het vervolg proberen te voorkomen. Dat is pas twee vliegen in één klap slaan!

Vliegen bestrijden: wat u kunt verwachten van de bestrijder

Als u contact opneemt met een ongediertebestrijder uit uw regio, zal hij u eerst vragen waar de vliegen precies zitten. Op basis van uw antwoord kan hij al bepalen met welke soort vliegen u te maken, heeft zoals grasvliegen, aasvliegen of clustervliegen. Vervolgens kunt u direct samen een afspraak inplannen.

Voor de vliegenbestrijding zal onze ongediertebestrijder een gericht plan van aanpak voorstellen. Vliegen bestrijden kan op twee manieren: door insecticiden te spuiten of door speciale vliegenlampen op te hangen. Deze laatste methode is kostbaar en wordt meestal bij bedrijven gebruikt.

Bij het gebruik van de insecticide maakt de bestrijder gebruik van de ‘Gloria’, een speciaal sproeiapparaat. De vliegenlampen werken natuurlijk anders: het uv licht trekt vliegen aan en de vliegen sterven door hoogspanning in de lamp of ze blijven kleven aan een lijmplaat.

Een vliegenplaag is voor horecabedrijven een regelrechte ramp, want dat stoot klanten af en is slecht voor je reputatie. Maar vliegen wilt u ook niet in en rondom uw woning! Dus heeft u te maken met ernstige vliegenoverlast: aarzel niet en neem direct contact op.

Professionele vliegenbestrijding

Een paar vliegen maken nog geen plaag. Het wordt wel problematisch als uw ramen of uw hele pand zwart ziet van de vliegen. Clustervliegen en grasvliegen zijn daar heer en meester in. Voor particulieren is een vliegenplaag al vervelend genoeg, maar bij horecabedrijven kan een plaag een regelrechte ramp betekenen voor de omzet. Geen paniek, want onze bestrijder slaat honderden vliegen in één klap!

 1. Contact opnemen voor vliegenbestrijding
 2. Afspraak maken voor vliegenbestrijding
 3. Voorbereiding op vliegenbestrijding
 4. Inspectie voor vliegenbestrijding
 5. Plan van aanpak vliegenbestrijding
 6. Uitvoering van vliegenbestrijding
 7. Nazorg bij vliegenbestrijding
 8. Hulp nodig bij vliegen bestrijden? Bel ons meteen!

Contact opnemen voor vliegenbestrijding

Loopt het aantal vliegen uit de hand? In of rond uw woning of bedrijfspand? U kunt ons bellen of mailen wanneer u maar wilt. Beestjes Kwijt zorgt voor een rechtstreekse verbinding met een ongediertebestrijder uit uw regio. Hoe sneller u contact opneemt, hoe sneller onze professional u van uw vliegenplaag kan afhelpen.

Afspraak maken voor vliegenbestrijding

Het is goed mogelijk dat u niet precies weet met welke soort vlieg u te maken heeft. De bestrijder stelt u dan een belangrijke vraag: waar zitten de vliegen? Aan de hand van uw antwoord kan hij al ongeveer bepalen om welke soort het gaat. U kunt dan meteen een afspraak met hem inplannen.

Voorbereiding op vliegenbestrijding

Een plaag door clustervliegen of grasvliegen komt vrijwel alleen voor bij (horeca-)bedrijven. Beheert u een keuken en/of opslag? Belangrijk is dat u al het voedsel afdekt voor de bestrijding kan plaatsvinden. Zo komen er geen dode vliegen of bestrijdingsmiddelen in het eten terecht.

Inspectie voor vliegenbestrijding

Het is voor de bestrijder belangrijk om te weten waar de vliegenplaag precies voorkomt. Gewone vliegen veroorzaken amper plagen. Het zijn eigenlijk drie soorten die de meeste overlast veroorzaken: clustervliegen, grasvliegen en aasvliegen.

Clustervliegen en grasvliegen komen voor zodra een koud seizoen in aantocht is. Aasvliegen komen meestal voor bij warm weer, zeker als de kliko’s met rottend afval in tuinen of opslagplaatsen staan te broeien.

Clustervliegen zijn zo groot als gewone vliegen. Ze zoeken de warmte op in hoge gebouwen en maken door allerlei naden en kieren hun entree. Een plaag van deze vliegen kan heel snel gaan: van het ene op het andere moment kunnen er honderden vliegen door uw kamer razen! Clustervliegen kunnen ook massaal aan gevels geplakt zitten, die dan helemaal zwart zien. Ze overwinteren in het gebouw om in de warme maanden weer uit te vliegen. Het kan dan gebeuren dat ze plotseling huizen of bedrijven komen binnenvliegen.

Grasvliegen zijn zo klein als fruitvliegjes, maar ze doen vrijwel hetzelfde als clustervliegen. Ze kunnen in groten getale hele ramen bedekken. Het gebeurt vaak dat de bestrijder een hoogwerker moet laten komen om de vliegen te kunnen verwijderen. Grasvliegen zijn zo klein dat men ze in de kleinste naden en kieren kan terugvinden. Dit vereist een heel nauwkeurige bestrijding.

Een plaag van aasvliegen heeft voornamelijk met hygiëne te maken. Kliko’s die niet op tijd worden geleegd en gereinigd zijn populaire verblijven voor deze vliegen. Ook dode dieren trekken aasvliegen aan en moeten dus op tijd geruimd worden. Aasvliegen zitten veelal op rottend afval, maar een weg naar uw keuken is ook zo gevonden. Als de vliegen daar op uw voedsel gaan zitten, kunnen ze het met allerlei bacteriën besmetten.

Plan van aanpak vliegenbestrijding

Als het eenmaal duidelijk is welke vliegen overlast veroorzaken, kan de vliegenbestrijder een gericht plan van aanpak aan u voorstellen. Het bestrijden van vliegen kan op twee manieren: door insecticide te spuiten of door vliegenlampen op te hangen. Let wel, deze laatste methode is vrij prijzig en wordt vrijwel alleen door (horeca-)bedrijven aangevraagd. In sommige gevallen kan er zelfs wering aangebracht worden, maar dit wordt amper gedaan. Het is namelijk zeer lastig werk en de te behandelen ruimte moet er geschikt voor zijn.

Uitvoering van vliegenbestrijding

De vliegenbestrijder spuit een mengsel van water en insecticide op de plekken waar vliegen zitten. Hij gebruikt hiervoor de ‘Gloria’, dit is een hogedrukspuit. Zijn er grasvliegen of clustervliegen? Dan worden alle naden en kieren met insecticide behandeld. Bij aasvliegen moeten eerst alle rottende (voedsel-)resten verwijderd worden voordat de bestrijder tot actie kan overgaan.

Omdat insecticide giftig is, moet u voor minimaal twee uur uw pand verlaten. Gaat het om het behandelen van een (goed) afgesloten ruimte - zoals een opslag - dan hoeft u wellicht het pand niet uit. Gaat het om een zolder met een open trap naar beneden? Dan kunt u beter wel uw pand verlaten.

Een andere manier om vliegen te bestrijden is door vliegenlampen op te hangen. In deze lampen zit uv-licht. Dit licht trekt vliegen aan, die vervolgens op de kleefplaten achter de lampen blijven plakken. Deze lampen zijn goedgekeurd voor gebruik in de horeca en worden vrijwel alleen door bedrijven aangevraagd vanwege de kosten.

Voor het bestrijden van vliegen zijn ook ook elektrocutielampen beschikbaar. Deze lampen mogen echter niet gebruikt worden in de horeca. Zeker niet in keukens, omdat de vliegen die in de lampen terechtkomen door de hoogspanning uiteenspatten. De resten kunnen dan op de plekken dwarrelen waar voedsel staat of wordt bereid. Vanzelfsprekend is dat geen wenselijke situatie voor zowel klanten als dienstverleners. Bij gebruik in bedrijven is er voor deze lampen maar één uitzondering: ze mogen op overdekte terrassen gebruikt worden. Het is particulieren overigens wel toegestaan om elektrocutielampen in te zetten.

Nazorg bij vliegenbestrijding

Men kan clustervliegen en grasvliegen wel bestrijden, maar niet voorkomen. Ze laten namelijk een geurstofje achter op de plek van verblijf. Door dit stofje weten de vliegen dat ze specifiek op die plek kunnen terugkeren. Het is een heel karwei om clustervliegen definitief van een bepaalde plek te verwijderen.

Wat kunt u zelf nog doen? Na de bestrijding kan het zijn dat u de resten van de vliegen moet opruimen. Verder is het belangrijk dat u een oogje houdt op de hygiëne in uw woning of bedrijfspand. Zorg dat u de kliko’s op tijd leegt en reinigt om aasvliegen te voorkomen. Clustervliegen en grasvliegen zijn lastig te voorkomen, maar gelukkig kunnen onze bestrijders genoeg oplossingen bieden!

Hulp nodig bij vliegen bestrijden? Bel ons meteen!

Een vliegenplaag is voornamelijk voor bedrijven in de horeca een totale ramp. Niet alleen zijn de vliegen onhygiënisch; ze kunnen ook voor ernstige reputatieschade zorgen. Ook als particulier wenst u een zwerm niets goeds toe als de vliegen door uw woonkamer scheren. Beestjes Kwijt denkt graag met u mee, daarom hebben we de beste ongediertebestrijders weten te strikken. Wacht niet te lang, bel ons en maak een afspraak!

Kosten vliegen bestrijden

Zijn er vliegen in de buurt? Dan lijkt alles direct vies en smerig te zijn. Toch komen deze beestjes op veel plaatsen voor en komt dat niet altijd door slechte hygiëne. Vliegen komen af op organische materialen, rioolproblemen, maar bijvoorbeeld ook op stilstaand water.

Wat zijn de kosten van zelf een vliegenplaag bestrijden?

Het kan behoorlijk uit de klauwen lopen wanneer uw bedrijfspand of huis vol staat met doe-het-zelfproducten zoals plakstrips of insectensprays. Wanneer de oorzaak van een vliegenplaag niet duidelijk is en u hier niets aan kunt doen, dan is het aanschaffen van deze bestrijdingsmiddelen net als dweilen met de kraan open. Het kost u veel geld en het levert niets op.

Wanneer u de oorzaak van het probleem kunt oplossen, bijvoorbeeld door een dood beest te verwijderen, een kapot riool te maken of een rottende plant weg te gooien, dan kunt u het vliegenprobleem daarna ook oplossen. Wanneer u de oorzaak niet kunt vinden of het vliegenprobleem te groot is geworden dan is het inschakelen van een ongediertebestrijder de beste oplossing.

Wat zijn de kosten van vliegenbestrijding?

De kosten voor het bestrijden van vliegen worden van tevoren in kaart gebracht door onze ongediertebestrijders door middel van een analyse. Ze houden hierbij rekening met de volgende factoren:

 • De grootte van de vliegenplaag
 • De locatie of schuilplaats van de vliegenplaag
 • De vliegensoort (kamervlieg, clustervlieg, fruitvlieg etc.)
 • De bestrijdingsmethode, die nodig en/of gewenst is
 • De geschatte tijd, die nodig is om de vliegen te bestrijden
 • De hevigheid van de vliegenplaag
 • De preventiemaatregelen, die genomen kunnen worden (advies of toepassingen)

De factoren, die van belang zijn voor de kostenberaming, zijn ook essentieel voor de bestrijding van vliegen. In de meeste gevallen wordt er bij de bestrijding gebruik gemaakt van een gif dat ook de eitjes en larven van de vliegen bestrijdt. In samenspraak met u wordt voor de juiste en beste bestrijdingsmethode gekozen.

Onze ongediertebestrijders verlossen u maar al te graag van uw vliegenprobleem. Zodra de bestrijders weg zijn kunt u weer ongestoord uw werk doen of comfortabel door uw huis lopen, zonder bespied te worden door vieze zwarte monstertjes!

Vrijblijvend advies en offerte aanvragen

Bent u op zoek naar een ongediertebestrijder uit uw regio? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u snel bij ongedierteoverlast en andere ongedierteproblemen, overal in België. Bel 078 - 485 200 of vul onderstaand formulier in voor advies, een offerte of voor het maken van een afspraak!