Vlooien bestrijden

Ze zijn piepklein, maar kunnen enorm grote problemen veroorzaken: vlooien! Veel honden- en kattenliefhebbers krijgen al de kriebels wanneer zij enkel denken aan een vlooienplaag.

Vlooien zijn parasieten, die bijten en daarmee flinke jeuk kunnen veroorzaken. Ze bevinden zich veelal in huizen waar huisdieren wonen of hebben gewoond. Ze verstoppen zich namelijk het liefst in een dikke vacht. Dit kan een vacht zijn van een hond of kat, maar natuurlijk ook die van andere dieren zoals konijnen en muizen. Vlooien willen zich zelfs nog wel eens in het warme en zachte vachtje van vee verstoppen. Hierdoor kunnen veehouderijen ook last hebben van een vlooienplaag.

 1. Vlooien bestrijden: hoe kunt u vlooien ontdekken?
 2. Werkwijze professionele vlooienbestrijding
 3. Kosten vlooien verwijderen

Vlooien bestrijden

Hoe kunt u vlooien in huis of op uw bedrijf ontdekken?

Er zijn talloze soorten vlooien, maar de meest voorkomende soort in België is de kattenvlo. Hoewel de naam het niet direct doet vermoeden, kan deze vlo ook honden, andere harige dieren en mensen bijten. Hij is roestbruin van kleur en slechts een paar millimeter groot. Door dit laatste is het moeilijk om een vlo met het blote oog te zien en een vlooienplaag op tijd te weren.

Maar wees gerust! De ongediertebestrijders van Beestjes Kwijt weten hoe ze een vlooienplaag in uw huis kunnen herkennen. We hebben de signalen voor u op een rij gezet:

 • Uw dieren zijn overmatig aan het krabben.
 • U wordt in uw bedrijf of huis continu door vlooien gebeten. 
 • U ziet kleine zwarte stipjes op het kussen van uw huisdier, dit zijn uitwerpselen.
 • U heeft zelf last van rode, jeukende bultjes op de huid.
 • U ziet in de vacht van uw dieren kleine donkere diertjes bewegen.

Hoe kunt u in uw huis of bedrijf vlooien voorkomen?

Komt één van de voorgaande symptomen u bekend voor? Dan kampt u waarschijnlijk met een vlooienplaag. Helaas is voorkomen nu te laat, maar wij geven u graag wat tips om dit probleem in het vervolg te voorkomen:

 • Zorg dat uw dieren altijd op tijd worden ontvlooit of zorg voor een vlooienband.
 • Stofzuig uw meubilair regelmatig zodat eitjes van vlooien verdwijnen.
 • Gooi het kussen van uw dieren zo nu en dan in de wasmachine en draai deze op 60 graden.
 • Kam uw huisdier of andere dier eens in de paar weken met een vlooienkam.

Hoe kunt u vlooien bestrijden?

Als u al vlooien in huis heeft of ze zich in de vacht van uw vee hebben verscholen, heeft u nu niets meer aan deze tips. Een vrouwelijke vlo kan maar liefst 40 eitjes per dag leggen en zodra een vlo volwassen is, springt hij direct op een mens of dier. Springkracht heeft dit kleine ongedierte genoeg: vlooien springen moeiteloos één meter ver. Een vlooienplaag kan zich dus razendsnel uitbreiden.

Professionele vlooienbestrijding in uw huis of bedrijf

Het vlooien bestrijden moet op grondige wijze gebeuren. Naast de volwassen vlooien moeten immers ook de eitjes van vlooien worden bestreden. Gelukkig kunnen onze ongediertebestrijders u daar bij helpen. In overleg met u gaan zij over tot efficiënte vlooienbestrijding. Daar zal uw kat, hond of andere harige dier u ongetwijfeld ook dankbaar voor zijn.

Vlooien bestrijden: wat kunt u verwachten van een bestrijder?

Zodra u ons belt, zal uw regionale ongediertebestrijder u een aantal vragen stellen om te achterhalen hoe groot het probleem is en waar de vlooien vandaan komen. Vervolgens kan een afspraak voor een inspectie worden gemaakt. De bestrijder zal dan willen weten in welke ruimtes u overlast ervaart. Om daarachter te komen, gebruikt hij een simpele truc: door hard op de vloer te slaan of te stampen, springen vlooien op. Het geoefende oog van de bestrijder kan ze dan direct waarnemen.

Als de ongediertebestrijder het vlooienprobleem goed in kaart heeft gebracht, geeft hij u een plan van aanpak inclusief prijsvoorstel. Bij akkoord zal hij starten met de vlooienbestrijding, waarbij hij nauwkeurig elke besmette ruimte zal behandelen met een insecticide. Tijdens en na de bestrijding kunt u minimaal twee uur niet in uw huis aanwezig zijn.

Meestal is één vlooienbehandeling voldoende. De insecticide werkt namelijk vier tot zes weken, maar is na gebruik niet schadelijk meer voor mens en dier. Blijf in ieder geval eventuele huisdieren controleren en stofzuig regelmatig de meubels. Uw ongediertebestrijder geeft u graag advies!

Professionele vlooienbestrijding

Vlooien zijn lichtgewichten, maar de jeuk die ze veroorzaken kan een zware last zijn. Wist u dat er maar liefst vijftig soorten bestaan? Vlooien kunnen helaas ook ziektes overdragen en dat is een nog veel grotere last. U weet misschien al dat goedkope middeltjes niet helpen en u kunt weinig anders doen dan een ongediertebestrijder inschakelen. Hij wordt uw redder in nood!

 1. Contact opnemen voor vlooienbestrijding
 2. Afspraak maken voor vlooienbestrijding
 3. Voorbereiding op vlooienbestrijding
 4. Inspectie voor vlooienbestrijding
 5. Plan van aanpak vlooienbestrijding
 6. Uitvoering van vlooienbestrijding
 7. Nazorg bij vlooienbestrijding
 8. Hulp nodig bij vlooien bestrijden? Bel ons meteen!

Contact opnemen voor vlooienbestrijding

Vlooien kunnen alleen leven op een gastheer. Ze voeden zich met het bloed van mensen of dieren. Eitjes van vlooien vallen door beweging uit dierenvachten en komen ergens op de grond terecht. De eitjes kunnen dan op een ander dier terechtkomen als deze op een besmette plek gaat liggen. Het is ook mogelijk dat er vlooieneitjes aan, bijvoorbeeld, schoenen zijn gaan kleven, waardoor de eitjes naar binnen zijn gebracht. Uw huisdier hoeft dus niet buiten te zijn geweest om vlooien te hebben.

Ziet u uw huisdieren wel erg vaak krabben? Een vlooienplaag is dan niet ondenkbaar! Het wordt nog vervelender als u ook vlooien op uw bedden of dierenmanden ziet springen. Bovendien kunnen ze u ook gaan lastigvallen. Het komt niet vaak voor dat vlooien mensen als gastheer kiezen, puur omdat een dierenvacht meer warmte kan verschaffen.

Zodra u besluit te bellen voor een vlooienbestrijding, dan is het probleem waarschijnlijk ook al uit de hand gelopen. Bij Beestjes Kwijt weten we zeker dat onze bestrijders voor elk vlooienprobleem een gepaste oplossing kunnen vinden!

Afspraak maken voor vlooienbestrijding

Als u ons belt, krijgt u rechtstreeks contact met een ongediertebestrijder. Een mail sturen is natuurlijk ook mogelijk. De bestrijder gaat met u in gesprek om te achterhalen waar de vlooien vandaan komen. Hij stelt u een aantal specifieke vragen, bijvoorbeeld over uw huisdieren. Vervolgens maakt u samen een afspraak. De bestrijder zal zo snel mogelijk komen om u uit de brand te helpen.

Voorbereiding op vlooienbestrijding

Voordat de vlooienbestrijder tot een behandeling kan overgaan, is het fijn als u uw vloeren zoveel mogelijk vrijmaakt. De bestrijding zal worden uitgevoerd met insecticide, dus houd er al rekening mee dat u tijdens de behandeling voor minstens twee uur uur uw huis zal moeten verlaten. Maar eerst zal er nog een inspectie worden uitgevoerd. De ongediertebestrijder kan dan nagaan welke plekken moeten worden behandeld.

Zijn de vlooien tot in uw slaapkamers doorgedrongen? Stop dan eerst alle stoffen materialen, zoals kleding en beddengoed, in vuilniszakken en sluit deze goed af. Zo kunt u ze naar de wasmachine brengen zonder dat u andere ruimtes met vlooien besmet. Vervolgens wast u alles op 60 graden. Twee uur na behandeling van uw slaapkamers kunt u alle stoffen materialen weer naar de kamers brengen.

Inspectie voor vlooienbestrijding

Vlooien zitten vaak op vloeroppervlaktes en ze kunnen zich vrij makkelijk verplaatsen. De bestrijder zal daarom willen weten in welke ruimtes u precies overlast ervaart. Hij heeft hier een trucje voor: hij slaat of stampt eens hard op de vloer. Dit zal de vlooien doen opspringen en als het licht goed genoeg is, kunnen ze met het blote oog worden waargenomen. De vlooien kunnen zich ook in dierenmanden, bedden, tafelkleden en tapijten verschansen. De bestrijder zal dit soort plekken ook onder de loep nemen.

Helaas leggen vlooien zeer kleine, bijna onzichtbare eitjes. Ze dragen de eitjes mee tot die vanzelf van het lijf vallen. De eitjes kunnen op verschillende plekken terechtkomen: in de manden van uw huisdier, in tapijten, op vloeren of zelfs in bedden. De eitjes hebben warmte nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Daarnaast kunnen trillingen in huis de eitjes helpen uitkomen. Als u in huis loopt, kunt u dus ongewenst meer vlooien doen ontwikkelen. Dit lijkt een groot nadeel en dat is het ook wel, maar na de bestrijding zal juist dit in uw voordeel gaan werken. Waarom dat zo is, leest u in het onderstaande stukje over de nazorg.

Plan van aanpak vlooienbestrijding

Zodra de bestrijder het vlooienprobleem in kaart heeft gebracht, zal hij u een prijsvoorstel doen. Als u hiermee akkoord gaat, kan de behandeling van start gaan.

Uitvoering van vlooienbestrijding

Met een vloeistof (insecticide) behandelt de ongediertebestrijder alle besmette vloeren, inclusief naden, kieren en vloerbekleding. Hij begint bij de ingang van de kamer en zal vanaf dat punt de kamer verder behandelen. Bedenk dat vlooien zo klein zijn dat ze zich overal in kunnen verschuilen, dus de bestrijding zal niet heel eenvoudig zijn. In een aantal gevallen is het noodzakelijk om het hele huis te behandelen, dus een bestrijding kan ook aardig wat tijd in beslag nemen.

Lastig is ook dat men nooit weet hoe de insecticide op bepaalde stoffen reageert. Bijvoorbeeld: laminaat kan met gemak behandeld worden, maar bij vloeren van hout of natuursteen blijft het spannend. Meubels kunnen ook behandeld worden, maar de vraag is dan of de stof wel tegen de insecticide kan. Vaak ziet men pas na een aantal uur hoe de insecticide reageert op een zeker materiaal.

Tijdens en na de bestrijding moet u uw huis twee uur verlaten. Bepaalde insecticiden mogen niet gebruikt worden als er in het huis kinderen tot vier jaar aanwezig zijn. De middelen die dan wel geschikt zijn, zijn meestal minder sterk en dus ook minder effectief. In bepaalde gevallen kan er stoom worden gebruikt om de vlooien te bestrijden. Dit kunt u eventueel zelf doen als u een stoomapparaat bezit, maar dan alleen als de plaag niet al te ernstig is.

Nazorg bij vlooienbestrijding

Een vlooienbehandeling is vaak in één keer opgelost. Zodra de insecticide op de vloeren is opgedroogd, is het niet schadelijk meer voor mens en dier. Het gif werkt wel vier tot zes weken door tegen vlooien. Soms is er na een aantal weken nog een kleine nabehandeling nodig, omdat er nog eitjes zijn uitgekomen. Het bestrijden van vlooien blijft vrij secuur werk en er is altijd een kans dat een plekje wordt overgeslagen. Vaak belt de ongediertebestrijder nog even na om te vragen of uw probleem is opgelost. Is dit niet het geval, dan komt hij terug voor een nabehandeling.

In de vier tot zes weken dat de insecticide op uw vloer ligt, kunt u de bestrijding een handje helpen. Vlooien reageren namelijk net als hun eitjes op trillingen. Als u stampij in huis maakt, springen de vlooien vanuit verschillende schuilplekjes zo in de insecticide op de vloer. Heeft u uw kat of hond inmiddels ook al behandeld met een anti-vlooienmiddel? Dan kunt u ook hen inzetten als vlooienbestrijders, want ook zij veroorzaken trillingen in huis. We raden u eveneens aan om na de bestrijding uw vloeren te stofzuigen.

Tot slot: controleer uw dieren regelmatig op vlooien met een vlooienkam en houd de dierenmanden zo schoon mogelijk. Was alle kleden op minimaal 60 graden. Zijn er stoffen die niet tegen een hoge temperatuur kunnen? Dan kunt u ze buiten even uitkloppen. Het is ook van belang dat u uw vloeren regelmatig stofzuigt. Kortom: hoe schoner uw huis, hoe minder kans op een (volgende) vlooienplaag!

Hulp nodig bij vlooien bestrijden? Bel ons meteen!

Een vrolijk kwispelende hond of een lief spinnende kat: daar doet u natuurlijk alles voor. En als u zelf ook geen kriebels meer krijgt, dan is het hele gezin weer gelukkig. Aarzel daarom niet om te bellen of te mailen als u (weer) last heeft van een vlooienplaag. De vlooienbestrijder van Beestjes Kwijt lost uw probleem graag op met een handdruk, een glimlach en vakmanschap!

Kosten vlooienbestrijding

Menig katten- en hondenliefhebber heeft wel eens met vlooien in huis te maken gehad. Deze parasieten kunnen afschuwelijke jeuk en huiduitslag veroorzaken. Bij dieren met een vacht, maar ook bij ons mensen.

Zijn deze kleine, maar enorm vervelende beestjes weer bij u op bezoek en wilt u van ze af? Dan is de vlooien bestrijden de enige oplossing!

Hoeveel kost het om vlooien zelf te bestrijden?

Vlooien bestrijden kan op verschillende manieren. Veel mensen kiezen er in eerste instantie voor om de vlooien zelf te lijf te gaan. Er zijn immers genoeg huis-tuin-en-keukenmiddelen tegen vlooien verkrijgbaar. Deze middelen zijn vaak erg budgetvriendelijk. Er is echter één grote maar: ze werken niet altijd afdoende.

Wanneer u met een grote vlooienplaag te kampen heeft, zult u met middelen zoals vlooienspray niet toe kunnen. U kunt dan een complete bus leeg spuiten, maar nog vlooien in huis vinden. Over frustrerend gesproken…

Wat zijn de kosten voor professionele vlooienbestrijding?

Als u voor professionele vlooienbestrijding kiest, weet u vast dat daar kosten bij komen kijken. U wilt deze kosten ongetwijfeld zo laag mogelijk houden en dat begrijpen wij natuurlijk best!

Toch is het heel erg moeilijk om de exacte kosten voor professionele vlooienbestrijding in kaart te brengen. Onze ongediertebestrijders berekenen de kosten voor de bestrijding namelijk per geval. Zij kijken naar de volgende factoren:

 • De omvang van de vlooienplaag.
 • De locaties van de vlooien.
 • De meest effectieve bestrijdingsmethode.
 • De preventiemaatregelen, die genomen moeten worden.

Hoe gaan onze bestrijders te werk?

Als u hebt besloten dat u de vlooien zelf niet de baas kunt, dan kunt u contact met ons opnemen. Eén van onze ervaren ongediertebestrijders zal dan met u kijken naar de omvang van uw vlooienplaag en de te nemen stappen met u doornemen. Uiteraard wordt er een offerte voor u gemaakt.

Dus wilt u korte metten met de vlooien in huis maken en alle huisgenoten opvrolijken? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen!

Vrijblijvend advies en offerte aanvragen

Bent u op zoek naar een ongediertebestrijder uit uw regio? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u snel bij ongedierteoverlast en andere ongedierteproblemen, overal in België. Bel 078 - 485 200 of vul onderstaand formulier in voor advies, een offerte of voor het maken van een afspraak!