Muggen bestrijden

Ze kunnen ons slaapritme flink verstoren en heel wat irritatie bij ons opwekken: muggen. Dit vliegende ongedierte heeft ons allemaal wel eens tot waanzin gedreven en daarom willen we muggen bestrijden. Hun zachte gezoem is gewoonweg irritant en hun beten kunnen voor enorme jeukende rode bulten zorgen.

Die jeuk wordt veroorzaakt door het antistollingsmiddel, dat een mug naar binnen spuit wanneer zij steekt. Daarop krijgt het slachtoffer een allergische reactie. We zijn dus zowel letterlijk als figuurlijk allergisch voor deze vliegende nachtmerries.

 1. Muggen bestrijden: hoe zijn steekmuggen te herkennen
 2. Werkwijze professionele muggenbestrijding
 3. Kosten muggen bestrijden

Muggen bestrijden

Wat te doen tegen muggen?

In Nederland komen 25 muggensoorten voor. Deze soorten kunnen geen van allen ziektes verspreiden. Helaas kunnen ze wel gewoon steken en zo de jeukende muggenbulten veroorzaken. Bijzonder is dat de steekmuggen altijd vrouwelijk zijn. Zij steken enkel wanneer ze bevrucht zijn, omdat ze dan extra voedingsstoffen nodig hebben die ze in ons bloed kunnen vinden.

Doordat ieder mens bloed in het lichaam heeft, is het moeilijk om muggen op afstand te houden. Toch zijn er mogelijkheden om een muggenplaag te voorkomen voordat u over moet gaan tot het bestrijden van de muggen. Wij van Beestjes Kwijt hebben goede ervaringen met de volgende mogelijkheden:

 • Zorg dat u zo min mogelijk stilstaand water in de directe omgeving van uw pand heeft of dek het water af. Bevruchte muggen leggen hun eitjes namelijk in dit water.
 • Zorg voor goed aansluitende horren bij uw ramen en deuren, zodat muggen slechts beperkt het pand binnen kunnen komen.
 • Zorg voor een airco of ventilator. Deze apparaten houden de lucht in beweging en daar zijn muggen geen fan van.
 • Zorg ervoor dat goten en waterafvoeren niet verstopt raken. Dit zijn uitstekende schuilplaatsen voor muggen.

Hoe zijn stekende muggen te herkennen?

Men denkt vaak dat muggen enkel in de zomer een gevaar vormen. Dit is echter niet het geval. Hoewel muggen in de winter aanzienlijk minder zullen steken, zijn er nog wel degelijk steekmuggen actief. U kunt dus ook tijdens koude periodes niet op uw lauweren rusten.

Wij geven u graag drie tips om de stekende muggen, gedurende elk seizoen, te herkennen:

 • Ze maken een zoemend geluid door hun klapperende vleugels en kunnen daarmee mannelijke muggen naar zich toetrekken.
 • Ze bijten u waardoor er jeukende en rode bulten op de huid ontstaan.
 • Ze zijn voornamelijk ’s nachts actief, omdat de lucht dan wat vochtiger is.

Hoe gaat Beestjes Kwijt muggen bestrijden?

Over het algemeen kunt u muggen relatief goed zelf aanpakken. Er zijn hiervoor enorm veel geschikte producten op de markt. Muggen kunnen zich echter snel vermeerderen doordat een vrouwtje meer dan honderd eitjes in haar leven legt. Wanneer deze eitjes uitkomen en de larven opgroeien, heeft u een probleem. Dan kunt u te maken krijgen met een heuse muggenplaag!

Zo’n muggenplaag zorgt ervoor dat u en de mensen in uw omgeving helemaal lek gestoken worden. En gek worden van de jeuk, dat is wel het laatste wat u wilt. Daarom kunt u bij een groot aantal muggen in huis of bedrijf de ongediertebestrijders van Beestjes Kwijt inschakelen. Zij bespreken de bestrijdingsmogelijkheden met u en zullen de muggen bestrijden. Want muggen, daar krijgen we pas echt jeuk van!

Muggen bestrijden: wat doet een ongediertebestrijder precies?

Als u contact opneemt met een ongediertebestrijder uit uw regio, zal hij u eerst een aantal vragen stellen. Heeft u bijvoorbeeld lekkage gehad? Of is er sprake geweest van rioolproblemen? Muggen gedijen namelijk goed op plekken met stilstaand water. In de meeste gevallen van muggenoverlast gaat het om een vochtige kruipruimte, waar de muggen hun eitjes leggen.

Voor de bestrijding van muggen maakt de bestrijder gebruik van een koudvernevelaar, een apparaat waarmee onder hoge druk een mengsel van insecticide en water in de ruimte wordt geblazen. Daarmee creëert de bestrijder een soort damp waardoor alles nat wordt. Muggen die hiermee in aanraking komen, zijn binnen twee tot drie dagen dood. De bestrijder hoeft daarbij zelf niet in de ruimte, want hij gebruikt een slang die aan het apparaat is gekoppeld.

Meestal is één behandeling voldoende. Daarna is het belangrijk om nieuwe muggenoverlast te voorkomen. Hierover hebben we al een aantal tips gegeven, maar we willen er graag nog een tip aan toevoegen: controleer regelmatig de kruipruimte. Het is misschien geen prettig idee, maar een muggenplaag voorkomen is altijd beter dan behandelen. Neem voor vragen contact op met uw regionale ongediertebestrijder, hij adviseert u graag.

Professionele muggenbestrijding

We kunnen gaan uitweiden over de vele bestaande muggensoorten, maar daar heeft u niets aan. In ons land is de gewone steekmug nog altijd de soort die voor de meeste overlast zorgt. Indringend gezoem in uw oor en jeukende bulten op uw huid: we kunnen ons voorstellen dat u het liefst een kanon op de muggen zou willen afvuren. Met een knipoog willen we u dan ook laten weten dat onze ongediertebestrijders een veel efficiëntere oplossing voor uw muggenplaag hebben!

 1. Contact opnemen voor muggenbestrijding
 2. Afspraak maken voor muggenbestrijding
 3. Voorbereiding op muggenbestrijding
 4. Inspectie voor muggenbestrijding
 5. Plan van aanpak muggenbestrijding
 6. Uitvoering van muggenbestrijding
 7. Nazorg bij muggenbestrijding
 8. Hulp nodig bij muggen bestrijden? Bel ons meteen!

Contact opnemen voor muggenbestrijding

Muggen - en zeker gewone steekmuggen - komen in de zomer en in de nazomer voor. Gezoem van muggen is natuurlijk vervelend, maar wist u ook dat muggen ook nare infectieziekten kunnen overbrengen? Het is dus alleen maar goed als u ons belt of mailt voor een muggenbestrijding. Beestjes Kwijt beschikt in het hele land over zeer professionele ongediertebestrijders. Als u contact met ons opneemt, krijgt u rechtstreeks verbinding met een muggenbestrijder uit uw eigen regio. Gemak dient de mens, vindt u niet?

Afspraak maken voor muggenbestrijding

De ongediertebestrijder zal u eerst een aantal vragen stellen om een goed beeld te krijgen van de muggenoverlast in of rond uw woning of bedrijfspand. Waar precies heeft u last van muggen?

Onthoud dit: waar vocht is, zijn muggen. In water dat langer dan een week stilstaat - in de tuin van uw woning of rond uw bedrijfspand - kunnen de muggen volop eitjes leggen. Zo ontstaat een broedplaats. Muggen leggen hun eieren bijvoorbeeld in vijvers, sloten, vogelbadjes, emmers, tonnen, vazen en in (schotels onder) plantenpotten. Stilstaand water wordt warm en vuil door de broeiende zomerhitte: een ideale plaats voor muggeneitjes om zich te kunnen ontwikkelen... helaas!

Binnen een woning of bedrijfspand kunnen er ook broedplaatsen ontstaan. In de meeste gevallen ontstaat een muggenplaag in de kruipruimte, omdat daar stilstaand water aanwezig is. In ons land zijn er veel gebieden waar het grondwater hoog staat. Staat er grondwater in uw kruipruimte? Vaak is hier weinig aan te doen. Is er soms een lek aanwezig? Dan moet dit lek eerst worden gerepareerd. Er kan ook sprake zijn van een rioolprobleem. Het is dan verstandig om eerst een rioolvakman in te schakelen. Andere mogelijke hotspots voor broedplaatsen zijn verstopte goten of afvoeren. Deze zouden regelmatig schoongemaakt moeten worden.

Voorbereiding op muggenbestrijding

De bron van een muggenplaag is de broedplaats. Misschien zijn er zelfs meerdere broedplaatsen in of rond uw woning of bedrijfspand aanwezig. De ongediertebestrijder kan de broedplaatsen pas aanpakken als het stilstaande water eerst wordt verwijderd. Bij grondwater is dat lastiger te doen dan bij lekkages. Heeft u problemen met het riool, dan moet u eerst een rioolvakman inschakelen voor u een afspraak kunt maken met de muggenbestrijder. Als het rioolprobleem is opgelost, zal de bestrijder langskomen voor een inspectie.

Inspectie voor muggenbestrijding

De muggenbestrijder zal alle mogelijke plekken voor broedplaatsen nagaan. Als hij weet waar de muggen zich vooral bevinden - in het pand, rond het pand of beide - dan zal hij gerichter kunnen zoeken. Het is mogelijk dat u zelf al één of meerdere broedplaatsen heeft ontdekt. U kunt dit dan doorgeven aan uw bestrijder.

Plan van aanpak muggenbestrijding

Het kan zijn dat de rioolvakman al bij u is geweest voor een oplossing van uw rioolprobleem. In dat geval kan de ongediertebestrijder meteen worden ingeschakeld om de muggen te bestrijden. Na beoordeling van uw muggenprobleem stelt hij een plan van aanpak voor u op. Gaat u akkoord met dit plan, dan zal de bestrijder zo spoedig mogelijk te werk gaan om u, uw naasten en uw omgeving van die nare muggen te verlossen.

Uitvoering van muggenbestrijding

Muggen worden op dezelfde manier bestreden als motmuggen, namelijk met een koudvernevelaar. Dit apparaat blaast onder hoge druk een mengsel van water en insecticide in de ruimte waar de broedplaats van de muggen aanwezig is. Het kan zijn dat er in meerdere ruimtes broedplaatsen aanwezig zijn. Al deze plekken zullen dan door de bestrijder behandeld moeten worden. Dit kan betekenen dat er ook (slaap-)kamers een behandeling moeten ondergaan. Kamers waar kleine kinderen slapen, mogen niet met insecticide worden behandeld.

De muggenbestrijder betreedt de te behandelen ruimte, zoals een kruipruimte, niet zelf. Hij koppelt een slang aan de koudvernevelaar. Deze slang plaatst hij in de ruimte om de giftige damp te verspreiden zodat hij een veilige afstand kan houden. De damp zorgt ervoor dat alle eitjes van de muggen worden uitgeroeid. Ook de muggen zullen binnen twee tot drie dagen sterven. Het moet in ieder geval zeker zijn dat alle eitjes worden uitgeroeid, zodat een volgende muggenplaag kan worden voorkomen.

Nazorg bij muggenbestrijding

Na de bestrijding zal het muggenprobleem zich helemaal hebben opgelost. U kunt vanaf dat punt wel het een en ander doen om nieuwe muggenoverlast te voorkomen. Hierbij geven we u een aantal tips:

 • Muggen zijn voornamelijk in de avond en nacht actief. In deze uren kunt u het beste uw ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten houden.
 • Dek stilstaand water zoveel mogelijk af. Probeer het zelfs helemaal te verwijderen, als dat mogelijk is.
 • Plaats in de zomer en nazomer horren voor uw ramen en deuren. Mogelijk voorkomt u hiermee tegelijkertijd een wespenplaag!
 • Plaats airco’s of ventilatoren. Deze apparaten zorgen voor bewegende lucht. U belet de muggen dan om rond te vliegen. U kunt ook de deuren tegen elkaar openzetten zodat de tocht de muggen kan belemmeren.
 • Houd uw goten en afvoeren zo schoon mogelijk.
 • Controleer regelmatig uw kruipruimte. We begrijpen dat dit geen leuke bezigheid is, maar het is noodzakelijk om zowel muggen als andere soorten ongedierte te voorkomen.
 • Maak gebruik van antimuggenmiddelen om de muggen van uw lichaam te weren.
 • Los een eventueel volgend rioolprobleem zo snel mogelijk op. Schakel hiervoor één van onze rioolvakmannen in. U kunt hen ook bellen of mailen.

Hulp nodig bij muggen bestrijden? Bel ons meteen!

Maak van een mug geen olifant. Niet dat wij willen muggenziften, maar als u ons gewoon belt bij een plaag, dan wordt uw probleem zeker niet groter. Onze ongediertebestrijder zal er alles aan doen om de muggenoverlast grondig op te lossen. Hij zorgt ervoor dat u weer met een gerust hart in uw huis, tuin of bedrijfspand kunt verblijven!

Kosten muggen bestrijden

Wordt u helemaal krankjorum van dat gezoem in de slaapkamer en is het niet afkomstig van uw wekker? Grote kans dat u de volgende ochtend wakker wordt met rode jeukende bulten. U krabt zich daarna wezenloos door het cadeautje dat de mug heeft achtergelaten onder uw huid, namelijk het anti-stollingsmiddel dat vrijkomt wanneer de mug u prikt.

Wat kost het om zelf muggen te bestrijden?

U kunt producten aanschaffen om muggen te voorkomen en om muggen te bestrijden. Voor beide geldt dat de producten met een hogere kwaliteit vaak een hogere prijs hebben. Om een groot deel van de muggen gedurende het jaar tegen te houden is het wel verstandig om te investeren in goede horren voor ramen en deuren. Daarnaast kunnen bepaalde anti-muggen sprays goed werken om de overlast van een klein groepje muggen te bestrijden.

Komen de muggen na bovenstaande maatregelen alsnog binnen? Dan moet de bestrijding opgeschaald worden en moet er rekening gehouden worden met een heuse muggenplaag. Met huis-tuin-en-keuken bestrijdingsmiddeltjes zijn deze taaie rakkers dan niet meer tegen te houden. De muggen vinden een manier om toch in uw huis of bedrijfspand te komen. Wanneer u de oorzaak niet kunt vinden of het muggenprobleem te groot is geworden dan is het inschakelen van een ongediertebestrijder de beste oplossing.

Wat zijn de kosten van muggenbestrijding?

De kosten voor het bestrijden van muggen wordt van tevoren in kaart gebracht door onze ongediertebestrijders door middel van een analyse. Ze houden hierbij rekening met de volgende factoren:

 • Grootte van de muggenplaag.
 • Locatie of schuilplaats van de muggenplaag.
 • Muggensoort (steekmug, gele koortsmug, langpootmug etc.).
 • Bestrijdingsmethode, die nodig en/of gewenst is.
 • De geschatte tijd, die nodig is om de muggen te bestrijden.
 • Hevigheid van de muggenplaag.
 • Preventiemaatregelen, die genomen kunnen worden (advies of toepassingen).

Wat is de werkwijze van muggen bestrijden?

Een muggenprobleem rondom of in uw huis kan voor enorm veel overlast zorgen. U wilt zich het liefst de hele tijd beschermen en loopt ook in de zomer met lange broeken en met shirts met lange mouwen. Dán hebben de muggen uw huishouding echt overgenomen en is het tijd om de handen ineen te slaan. Onze ongediertebestrijders weten hoe ze korte metten met muggen moet maken en redden u uit zo’n hinderlijke situatie.

De ongediertebestrijders herkennen het soort mug en weten wat ze moeten doen om deze mug te bestrijden. Zo kunt u namelijk last hebben van steekmuggen, langpootmuggen of gele koortsmuggen. Wanneer de ongediertebestrijders bij u langskomen wordt de situatie nagelopen en op basis hiervan wordt de bestrijdingsmethode gekozen. U weet niet wat u de volgende ochtend ervaart, wanneer u eindelijk zonder rode en jeukende muggenbulten ontwaakt!

Vrijblijvend advies en offerte aanvragen

Bent u op zoek naar een ongediertebestrijder uit uw regio? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u snel bij ongedierteoverlast en andere ongedierteproblemen, overal in België. Bel 078 - 485 200 of vul onderstaand formulier in voor advies, een offerte of voor het maken van een afspraak!