Houtworm bestrijden

Heuse veelvraten, dat zijn houtwormen! Deze larven van torren en kevers, knagen zich een weg door houten constructies heen en kunnen daarmee erg veel schade aanbrengen.

Houtwormen kunnen het hout in huizen en bedrijfspanden zelfs zodanig aantasten, dat een gebouw instort vanwege de verzwakte draagconstructie. Kortom, de gulzige inborst van de houtworm is levensgevaarlijk! Door het houtworm bestrijden voortkomt u dat uw familieleden of werknemers onnodig in gevaar worden gebracht.

 1. Houtworm bestrijden: waaraan zijn ze te ontdekken?
 2. Werkwijze professionele houtwormbestrijding
 3. Kosten houtworm bestrijden

Houtworm bestrijden

Wat een schade kan de houtworm aanrichten!

Hoe kunt u een houtwormplaag ontdekken?

Houtwormen zijn dus de nakomelingen van een aantal torren- en keversoorten, die hout beschadigen. In België zijn de meeste houtwormen afkomstig van boktorren en klopkevers. Zij erven de eetlust van hun ouders en willen maar wat graag hout naar binnen werken. Ze doen zich net zo lief aan een feestmaal tegoed op uw kantoor als bij uw thuis. Een groot aantal houten bureaus is voor houtworm een traktatie net zoals een enorme houten eettafel. 

Gelukkig zijn houtwormen redelijk goed te ontdekken! Wanneer u uw houten constructies regelmatig controleert en de volgende zaken u opvallen, heeft u waarschijnlijk houtworm in huis of in uw bedrijfspand:

 • Er zitten kleine gaatjes in houtwerk, dit zijn de uitvliegopeningen van de houtworm.
 • Er liggen hoopjes zaagsel onder het houtwerk, afkomstig uit de uitvliegopeningen.
 • Er komen zo nu en dan witte wormen tevoorschijn rondom het houtwerk.
 • Er komen veel volwassen kevers of torren voor, voornamelijk in de buurt van het houtwerk.

Hoe kunt u houtworm voorkomen?

Als u uw houtwerk controleert en tot de conclusie komt dat er geen houtwormen zijn, komt u met de schrik vrij. Wellicht vraagt u zich inmiddels wel af wat u kunt doen om houtworm te voorkomen. De ongediertebestrijders van Beestjes Kwijt hebben daar verschillende tips voor hoe je houtworm moet behandelen.

Allereerst kunt u nieuw hout, bijvoorbeeld takken uit het bos, goed controleren op tekenen van houtworm. Ten tweede kunt u hout het best preventief behandelen met bijvoorbeeld beits. Dit valt niet in goede aarde bij de houtworm. En tot slot kan deze ongediertesoort geen extreem hoge temperaturen verdragen. Wanneer hun houten schuilplaats 55 graden of warmer wordt, gaan ze dood.

Wat houdt houtwormbestrijding in?

Wanneer u houtworm in huis of in uw bedrijfspand heeft geconstateerd en dus te laat bent met het voorkomen van het probleem, kunt u professionele houtwormbestrijding inschakelen. Bij het houtworm bestrijden heeft u wel een lange adem nodig. Een houtwormplaag kan maar liefst een jaar lang aanwezig blijven!

Bij houtwormbestrijding wordt er vloeistof in de houtwormgaten gespoten. Deze vloeistof is erg giftig en heeft langdurig effect. Het doodt zelfs eitjes, die pas veel later uitkomen! Onze bestrijders gaan dus grondig te werk en krijgen de plaag bovendien vaak snel onder controle. Efficiënt werken noemen wij dat.

Stap voor stap houtworm bestrijden, door de vakman

Een professionele ongediertebestrijder zal eerst nagaan of het hout nog sterk genoeg is. Zwak houtwerk zal hij (laten) vervangen. Het afvalhout wordt later verbrand, zodat dit geen nieuwe besmettingsbron kan zijn.

De bestrijder zal het boormeel verwijderen en de boorgangen met een staalborstel reinigen. Verder moet al het houtwerk stofvrij gemaakt worden, bijvoorbeeld met behulp van een stofzuiger. Vervolgens wordt het hout behandeld met een insecticide. Meubels en andere (kostbare) houten voorwerpen kunnen worden behandeld door bevriezing of verhitting. Ze kunnen ook gegast worden met fosforwaterstof of CO2, middels een speciale vergassingsinstallatie.

Houtworm bestrijden: wat kost dat?

De kosten voor houtwormbestrijding zijn vooral afhankelijk van de ernst en omvang van de besmetting. Daarnaast kan de ongediertebestrijder kosten in rekening brengen voor het verwijderen van isolatiemateriaal, het vrijmaken van kruipruimtes en de afvoer van stoffen.

Uiteraard komt u niet voor verrassingen te staan: u ontvangt vooraf een duidelijk prijsvoorstel van onze bestrijder. In overleg met deze vakman kunt u bepalen wat u zelf doet en wat u aan hem overlaat.

Goed om te weten: het is mogelijk om garantie op de behandeling te krijgen. Laat u hierover vooraf informeren door de ongediertebestrijder uit uw regio.

Professionele houtwormbestrijding

Daar zijn ze dan: de larven van houtkevers, ook wel bekend als houtworm. Misschien ziet u eerst de kevers en dan pas de schade die door hun larven is aangericht. Zij voeden zich met al het onbewerkte hout dat in uw woning of bedrijfspand aanwezig is. Voor u is deze plaag een ware nachtmerrie, maar voor onze ongediertebestrijders is dit een mooie uitdaging. Zij zijn dan ook trots als ze dit soort klussen kunnen oplossen. Zorgt u alvast voor taart?

 1. Contact opnemen voor houtwormbestrijding
 2. Afspraak maken voor houtwormbestrijding
 3. Voorbereiding op houtwormbestrijding
 4. Inspectie voor houtwormbestrijding
 5. Plan van aanpak houtwormbestrijding
 6. Uitvoering van houtwormbestrijding
 7. Nazorg bij houtwormbestrijding
 8. Hulp nodig bij houtworm bestrijden? Bel ons meteen!

Contact opnemen voor houtwormbestrijding

Is houtworm seizoensgebonden? Nee. Wel worden er steeds meer huizen verkocht en dus worden er ook meer keuringen gedaan. Men komt naar verhouding dan ook meer houtwormplagen tegen. Houtworm kan voor zeer gevaarlijke situaties zorgen, omdat de larven gaten knagen in balken of andere houten (draag-)constructies. Gebouwen kunnen zo instorten en dat is al meer dan eens gebeurd!

Heeft u houtworm aangetroffen in uw woning of in uw bedrijfspand? Twijfel dan niet om direct Beestjes Kwijt te bellen of te mailen. Onze bestrijders zijn erg begaan met uw veiligheid en dat van uw gezin of personeel en kunnen het houtwormprobleem vakkundig voor u oplossen!

Afspraak maken voor houtwormbestrijding

Zodra u een ongediertebestrijder aan de lijn heeft, zal hij vragen wat u tot nu toe is opgevallen. Heeft u bijvoorbeeld ronde gaatjes in het hout ontdekt? Ligt er zaagsel onder het hout? Misschien heeft u kevers in de kamers zien lopen of u heeft één of meerdere larven in het hout gezien. Bedenk dat ook antieke meubelen niet aan de knaagwoede van de larven ontkomen. Een kleine troost: ze lusten geen bewerkt hout en hebben een voorkeur voor zacht hout, dus op bepaalde vlakken zit u misschien wel safe. De houtwormbestrijder zal hoe dan ook eerst komen inspecteren om zekerheid te krijgen.

Voorbereiding op houtwormbestrijding

Voor er aan bestrijding gedacht kan worden, moet u alle ruimtes waar de houtworm in voorkomt ontruimen. Welke ruimtes dat zijn, zal blijken na inspectie. Houtworm zit meestal in kruipruimtes of in kleine zolders. Een zolder moet helemaal leeg staan, zodat de ongediertebestrijder de te behandelen plekken - zoals de balken - goed kan bereiken. Bedenk ook dat houtkeverlarven zich in houten meubels kunnen nestelen, zeker in de meubels die van onbewerkt hout zijn vervaardigd.

Inspectie voor houtwormbestrijding

De inspectie voordat de bestrijding plaatsvindt is erg belangrijk. De houtwormbestrijder controleert op gaten in balken en op gevallen zaagsel. De vraag is dan of de schade is aangericht door larven van de gewone houtwormkever of door de larven van de boktor. De boktor is ook een houtwormkever, maar hij kan grotere schade aanrichten dan de gewone houtworm. Dat komt omdat de boktorlarven zich in de lengterichting door balken heen vreten. Die balken raken dan sneller verzwakt. De bestrijder moet weten om welke houtkever het gaat om een gericht plan van aanpak te kunnen maken.

De ongediertebestrijder moet ook weten hoe groot de te behandelen oppervlaktes zijn. En hoe veilig zijn de draagbalken momenteel nog? De houtworm kan er al een paar jaar zitten en heeft misschien al veel tunnels in het balkenhout geknaagd. Soms wordt er ook een aannemer ingeschakeld om de veiligheid van de balken te controleren.

Het is lastig te bepalen hoe lang de houtworm al in uw woning of bedrijfspand zit. Ziet u houtwormkevers lopen, dan kunt u er zeker van zijn dat die op zoek zijn naar plekken in hout om daar hun eieren te leggen. Zo ontstaan de gulzige larven die hout eten om te kunnen groeien. Intussen houden ze zich goed verborgen in de door hen geknaagde tunnels. Na drie tot vijf jaar vliegen ze pas uit, dus het is mogelijk dat ze jaren in een gebouw kunnen verblijven zonder dat hun aanwezigheid wordt opgemerkt.

Een mogelijke hint: wanneer heeft u voor het laatst brandhout binnengehaald? Houtkeverlarven leven namelijk ook in bomen, dus ze kunnen via het brandhout in uw woning of bedrijfspand zijn geraakt. Het is ook mogelijk dat u ooit een antiek meubelstuk heeft gekocht waarin houtworm zat. Dit soort meubels kunt u beter laten vernietigen dan aan de straat zetten. Iemand zou wel eens op het idee kunnen komen om het meubel mee te nemen. De houtwormplaag wordt dan verspreid!

Plan van aanpak houtwormbestrijding

Op basis van de conclusies uit de inspectie zal de houtwormbestrijder een plan van aanpak voor u opstellen. Is er sprake van de gewone houtworm of van de boktor? Of gaat het om een andere soort houtwormkever, zoals de heipaalkever? Zeker is dat bij de boktor vaak een iets ander plan van aanpak nodig is. Het verschil zit niet in de bestrijdingsmiddelen, maar in de methode.

Als de houtworm zich onder de vloer bevindt, dan is de bestrijder in bepaalde gevallen verplicht om een tweede man mee te brengen. Die fungeert dan als de zogeheten ‘luikwacht’ en hij wordt puur voor de veiligheid van de bestrijder ingeschakeld. Bij kruipruimtes is het ook altijd de vraag of daar water ligt en of de bestrijder er wel in kan. Het water zal dan vooraf verwijderd moeten worden. Zit de houtworm in hoge constructies, dan zullen er soms steigers of hoogwerkers geplaatst moeten worden. U merkt het al: in een plan van aanpak moet alles tot in de puntjes voorbereid worden.

Uitvoering van houtwormbestrijding

Voor een ongediertebestrijder is het bestrijden van houtworm best uitdagend werk. Alleen de voorbereiding kan al drie uur in beslag nemen. De bestrijder moet beschermende kleding aantrekken en een masker opzetten voor hij een kruipruimte betreedt. Zo’n pak kan vrij zwaar aanvoelen en dat is vermoeiend.

De bestrijder moet ook voor de juiste materialen zorgen: een vloeistofpomp met speciale aansluitingen voor de spuit en een slang van 100 meter, die vaak in zijn geheel uitgerold moet worden als de houtworm diep of hoog in het gebouw zit. Het bestrijdingsmateriaal is niet goedkoop en dat telt allemaal mee in de kosten. Toch kunt u beter hierin investeren dan te wachten tot het gebouw instort.

Tijdens de bestrijding van houtworm brengt de ongediertebestrijder een giftige vloeistof aan op al het onbewerkte hout. Hier zitten immers de larven in. Het kan gebeuren dat de houtworm ook in half bewerkt hout zit en dan moet er geschuurd worden. U kunt dit vooraf doen, maar de bestrijder kan dit ook voor u doen. Ook te behandelen balken moeten schoon en stofvrij zijn voor de bestrijding kan beginnen. Desgewenst kunt u deze schoonmaak ook aan de bestrijder overlaten.

Voor het uitroeien van houtworm bestaan er twee soorten bestrijdingsmiddelen: één op oliebasis en één op waterbasis. Ze kunnen zowel op de boktor als op de gewone houtworm toegepast worden. De bestrijder heeft deze middelen standaard bij zich, maar bij grote klussen zal hij contact moeten opnemen met de leverancier voor meer voorraad. Dat kan wat extra tijd in beslag nemen.

De houtwormbestrijder spuit al het hout twee tot drie keer in met bestrijdingsmiddel. Het is niet nodig om het hout helemaal te doordrenken van het gif. Bij de boktor is dat wel noodzakelijk. Het bestrijdingsmiddel in het hout werkt ongeveer vijf jaar door, dus we kunnen met zekerheid zeggen dat geen enkele larve de bestrijding uiteindelijk zal overleven.

Let u nog even op? De dampen van het gif zijn schadelijk. Als er een bestrijdingsmiddel op oliebasis wordt gebruikt, mag u gedurende 24 tot 48 uur niet de behandelde ruimte betreden. De bestrijder gebruikt een gasmasker met een filter om zichzelf te beschermen.

Hoe zit het eigenlijk met uw houten meubels? Behandeling in een container kan een uitkomst zijn. Het meubel wordt dan in een container geplaatst en gedurende 48 uur onder gas gezet. Let wel, dit is een dure behandeling en het wordt vrijwel alleen door klanten aangevraagd die dierbare erfstukken willen redden.

Nazorg bij houtwormbestrijding

Na de houtwormbestrijding kunt u er vrijwel zeker van zijn dat alle houtworm weg is. Bent u er niet zeker van, dan kunt u altijd nog een inspectie aanvragen. Na de behandeling met insecticide moet uw woning of bedrijfspand nog wel minstens 48 uur ventileren. De ongediertebestrijder zal dit ruim van tevoren met u overleggen. Bent u ook op zoek naar een garantie op houtwormbestrijding? Vraag dit ook na bij uw ongediertebestrijder.

Hulp nodig bij houtworm bestrijden? Bel ons meteen!

Het bestrijden van houtworm is een intensieve klus, maar onze ongediertebestrijders zijn er klaar voor! We raden u aan om zo snel mogelijk contact op te nemen als u eenmaal houtworm heeft ontdekt of als u vermoedt dat er houtworm in uw woning of bedrijfspand aanwezig is. Bel ons of mail ons voor een afspraak en regel direct professionele hulp!

Kosten houtworm bestrijden

U zult het niet direct doorhebben, maar wanneer houtworm bij u in huis is ingetrokken zijn de sporen na een tijdje meestal wel te zien. Er liggen hoopjes zaagsel bij de houten balken of er zitten kleine gaatjes in uw houten kast. Dit betekent dat het probleem moet worden aangepakt, omdat de larven van de houtwormkever nooit uitgegeten zijn.

Houtworm vreet zich ongans aan het hout van, meestal, onbewerkt hout. Deze gangenstelsels maken het hout broos en zwak. Voor oudere panden kan dit vaak het einde betekenen, omdat het gewicht rust op een houten constructie. Dit soort situaties kunnen uiterst gevaarlijk zijn voor de bewoners of gebruikers van een pand.

Hoeveel kost het om houtworm zelf te bestrijden?

Voor bijna elk ongedierte is wel een middeltje te krijgen om de strijd tegen het gespuis aan te gaan. Bij problemen met houtworm wordt dit echter vaak een verhaal van het kastje naar de muur. Elke keer dat u het probleem weer opmerkt, koopt u een nieuw middeltje. Zo kunt u namelijk een hele tijd doorgaan, omdat deze bestrijdingsmiddelen de kern van het probleem niet aanpakken.

Houtwormbestrijding kosten

Onze ongediertebestrijders doen niet aan symptoombestrijding. Een houtwormplaag is een serieus probleem en wordt dan ook bij de kern aangepakt. De houtwormkevers zijn namelijk niet direct de boosdoeners. Ze laten wel een lading larven achter en dat zijn de beestjes die het hout wél vernietigen.

Ook de eitjes moeten vernietigd worden en deze stiekemerds vormen vaak het probleem. Bestrijden wij de eitjes niet, dan krijgt een nieuwe houtwormplaag weer de kans om te ontstaan. En dat laten onze ongediertebestrijders zeker niet toe!

Vrijblijvend advies en offerte aanvragen

Bent u op zoek naar een ongediertebestrijder uit uw regio? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u snel bij ongedierteoverlast en andere ongedierteproblemen, overal in België. Bel 078 - 485 200 of vul onderstaand formulier in voor advies, een offerte of voor het maken van een afspraak!