Huiszwam bestrijden

Waar vocht is, is schimmel. Of althans: die kans is zeer groot! Wanneer houten constructies een hoog vochtpercentage hebben, kunnen ze al houtaantastende schimmels en zwammen aantrekken. De meest bekende houtaantastende schimmel is de huiszwam en deze kan desastreuse gevolgen hebben.

U vraagt zich natuurlijk af waarom de huiszwam zo gevaarlijk is. Het antwoord daarop is simpel: ze kunnen het hout in uw pand zodanig aantasten, dat het verkruimelt. Het verkruimelen van het hout wordt veroorzaakt doordat huiszwammen cellulose vernietigen. Hout bestaat voor een groot gedeelte uit cellulose. Als dat verdwijnt, worden houten balken dus ernstig verzwakt en ontstaat er instortingsgevaar. Het tijdig bestrijden van de huiszwam is daarom van groot belang.

 1. Zwam bestrijden: hoe is de huiszwam te herkennen?
 2. Werkwijze professionele zwambestrijding
 3. Kosten zwambestrijding

Huiszwam bestrijden

Hoe is de huiszwam te herkennen?

De huiszwam staat bekend om haar groeispurten. Als de omstandigheden voor deze schimmelsoort ideaal zijn, kan deze wel tien centimeter per week groeien. Hierdoor breiden problemen met huiszwammen zich vaak razendsnel uit.

De ideale omstandigheden vinden huiszwammen vaak in oudere panden. Daar voelen zij zich het meest thuis. In kruipruimtes en in kapconstructies, kunnen ze vaak snel uitbreiden. Het is daarom zaak deze ruimtes regelmatig te controleren. De huiszwam kan namelijk moeilijk ongezien blijven door zijn afmeting en kleur. Hij is vrij plat en bruin. Een witte rand vindt u aan de zijkant van de zwam. De sporen die worden achtergelaten vormen een dun laagje bruine stof. Kortom, het is een agressieve, maar ook opvallende schimmelsoort.

Hoe gaat het bestrijden van de huiszwam in zijn werk?

Als u een huiszwam in uw pand heeft ontdekt, is het zaak deze te bestrijden. Zo voorkomt u een totale ravage. Zwambestrijding is een ingrijpend proces. Wij van Beestjes Kwijt hebben de te nemen maatregelen voor u opgesomd:

 • Vochtige ruimtes moeten worden gedroogd.
 • Aangetast hout moet worden verwijderd.
 • Alle oppervlakken in de ruimtes moeten grondig worden schoongemaakt.
 • Er moet een antischimmelbehandeling losgelaten worden op het hout en metselwerk.
 • Verwijderd hout moet worden vervangen.

Waarom is professionele zwambestrijding belangrijk?

Het aanpakken van de huiszwam heeft dus heel wat voeten in de aarde. Daarom is het goed om te weten dat het zwam bestrijden het best gedaan kan worden door een professional.

U kunt ten alle tijden de ongediertebestrijders van Beestjes Kwijt inschakelen. Zij voorkomen dat uw pand verder beschadigd, door de strijd met huiszwammen aan te gaan. En de bestrijders van Beestjes Kwijt kennen geen genade. Die huiszwam, die moet onder de duim gehouden worden!

Zwammen bestrijden: hoe werkt een ongediertebestrijder?

Een zwammenplaag wordt meestal ontdekt tijdens een bezoek aan de kruipruimte of tijdens een verbouwing of verkoop van een huis of bedrijfspand. Als u vermoedt dat u te maken heeft met zwammen, kunt u contact opnemen met een ongediertebestrijder uit uw regio. Daarna kan een afspraak worden gemaakt voor een inspectie op locatie.

Bij een inspectie zal de ongediertebestrijder vaststellen of u last heeft van de huiszwam of de kelderzwam. Beide zwammensoorten tasten balken onder vloeren aan, omdat ze vocht onttrekken aan het hout. Na verloop van tijd raakt het hout zodanig verzwakt, dat levensgevaarlijke situaties ontstaan omdat vloeren volledig door kunnen zakken.

Voor de bestrijding van zwammen wordt gif geïnjecteerd in bijvoorbeeld muren of funderingen. Daarnaast worden oppervlaktes volledig schoongekrabd. Indien nodig zal de bestrijder ook een brander gebruiken om er zeker van te zijn dat alle vruchtlichamen worden verwijderd.

Professionele zwambestrijding

Zwammen zijn er in verschillende soorten. De meest voorkomende is de huiszwam, maar u kunt ook last hebben van de kelderzwam. Beide soorten kunnen zich fors ontwikkelen als de luchtvochtigheid in het uw woning of bedrijfspand hoog is. Maar stiekem maakt de soort niet echt uit, omdat de zwammen toch op dezelfde manier worden bestreden. En wie kan dat voor u oplossen? Juist. De bestrijders van Beestjes Kwijt helpen uw zwammenplaag met veel genoegen de wereld uit!

 1. Contact opnemen voor zwambestrijding
 2. Afspraak maken voor zwambestrijding
 3. Voorbereiding op zwambestrijding
 4. Inspectie voor zwambestrijding
 5. Plan van aanpak zwambestrijding
 6. Uitvoering van zwambestrijding
 7. Nazorg bij zwambestrijding
 8. Hulp nodig bij zwam bestrijden? Bel ons meteen!

Contact opnemen voor zwambestrijding

Een zwammenplaag wordt vaak pas ontdekt als een kruipruimte wordt gecontroleerd. Het is ook mogelijk dat men pas zwammen opmerkt tijdens een verbouwing of tijdens de verkoop van een huis of bedrijfspand en dan met name als er bouwtechnische keuringen plaatsvinden. Bel ons zo snel als u kunt of stuur een mail, dan krijgt u altijd contact met een professional in zwambestrijding.

Afspraak maken voor zwambestrijding

De zwambestrijder zal u verschillende vragen stellen over uw zwamprobleem. Waar heeft u de zwammen ontdekt? Hoe ver is de plaag al gevorderd? Waar beginnen de sporen en waar eindigen ze? Misschien durft u nog niet in de kruipruimte te kijken; hier beginnen de zwammen zich meestal te vermenigvuldigen. De bestrijder zal direct een afspraak met u inplannen om erger te voorkomen.

Voorbereiding op zwambestrijding

Voordat er een zwambestrijding plaatsvindt, komt de ongediertebestrijder eerst langs voor een uitgebreide inspectie. Voorbereiding van uw kant is hiervoor niet nodig. U kunt wel alvast nagaan wat u de bestrijder wilt laten zien en u kunt nog op zoek gaan naar andere aangetaste plekken als u vermoedt dat die er zijn. Verdere instructies krijgt u als de bestrijder de inspectie heeft doorlopen.

Inspectie voor zwambestrijding

Zwammen zijn levende organismen (geen insecten) en hebben drie zaken nodig om te kunnen leven:

 1. Vocht
 2. Hout
 3. Stilstaande lucht

Haalt men voor een plaag zich voordoet één van bovenstaande zaken weg, dan zullen er ook geen zwammen in het pand groeien. Zorgt u tijdens een plaag bijvoorbeeld ineens wel voor ventilatie, dan zullen de zwammen daar helaas niet van verdwijnen. Als een plaag eenmaal aanwezig is, moet er vrijwel altijd een ongediertebestrijder aan te pas komen om het op te lossen.

De huiszwam is iets agressiever dan de kelderzwam. Dat komt omdat de huiszwam al bij een vochtgehalte van 20% hout kan aantasten. Bij de kelderzwam is dat pas bij 24%. Het is wel zo dat de huiszwammen zich doorlopend moeten ‘voeden’ met water. Dat kan bijvoorbeeld met grondwater zijn of met water dat door een lekkage is vrijgekomen.

Zowel de huiszwam als de kelderzwam veroorzaken houtrot. Houten balken worden meestal als eerste aangetast, maar ook houten vloeren kunnen op een gegeven moment doorzakken. Vanzelfsprekend leveren dit soort omstandigheden gevaar op, dus de bestrijder zal eerst de balken en de vloeren controleren.

Een zwammenplaag komt vaker voor bij particulieren dan bij bedrijven. Dat komt omdat er in bedrijfspanden vaker betonnen vloeren dan houten vloeren aanwezig zijn. Bij Beestjes Kwijt helpen we graag iedereen die door overlast van zwammen met de handen in het haar zit.

Plan van aanpak zwambestrijding

Professionele bestrijding is de enige manier om van een zwammenplaag af te komen. De ongediertebestrijder zal na de inspectie een gericht plan van aanpak voor u opstellen. Hierin staan de acties beschreven die nodig zijn voor een efficiënte bestrijding. Zodra u akkoord gaat met dit plan, zal de zwambestrijder zo snel mogelijk voor u aan de slag gaan.

Uitvoering van zwambestrijding

Zwammen worden professioneel bestreden met een gif dat ook gebruikt kan worden voor houtaantastende insecten. De ongediertebestrijder zal het gif aanbrengen op alle aangetaste muren, vloeren en funderingen. Het is ook mogelijk om het gif op gehard beton te gebruiken, hoewel het gif daar wat lastiger in doordringt. Deze behandeling vindt meestal bij bedrijven plaats, omdat daar juist vaker betonnen vloeren voorkomen.

Hoe past de bestrijder het gif toe? Hij maakt gebruik van een grote pomp. Deze pomp is feitelijk een grotere uitvoering van de hogedrukspuit die men gebruikt om tegen insecten te spuiten. Met behulp van de pomp kan de bestrijder redelijk grote oppervlakken behandelen.

Een andere manier om de zwammen tegen te gaan, is het schoonkrabben van aangetaste plekken. Dit betekent dat de bestrijder alle vruchtlichamen verwijdert. Het schoonbranden van aangetaste oppervlakken is een derde optie, maar dan moet er voldoende ventilatie in uw pand aanwezig zijn.

De drie methodes die we hier beschrijven, kunnen allemaal (tegelijk) toegepast worden. Dit is echter wel afhankelijk van de ernst van het probleem en van wat de zwammenbestrijder nodig acht om het probleem op te lossen.

Nazorg bij zwambestrijding

Voor de meeste - zo niet alle - ongedierteplagen gelden drie gouden regels: preventie, preventie en nog eens preventie. In een woning of bedrijf waarin hout is verwerkt, moeten u zorgen voor voldoende ventilatie. Dit geldt zowel voor nieuwbouw als voor oudere panden. Als u voldoende maatregelen neemt om een (volgende) zwammenplaag te voorkomen, dan hoeft u ook niet bang te zijn dat u na de bestrijding nog zwammen zult tegenkomen. Onder bepaalde voorwaarden geldt ook een garantie. Uw ongediertebestrijder kan u hier meer over vertellen, misschien wel onder het genot van een kop thee of koffie als de klus is geklaard!

Hulp nodig bij zwam bestrijden? Bel ons meteen!

In het ergste geval kan een zwammenplaag een pand volledig onbewoonbaar maken. Hier wilt u natuurlijk liever niet aan denken! Bel ons dan ook meteen als u iets opmerkt. Bij Beestjes Kwijt zorgen we ervoor dat er zo snel mogelijk een ervaren ongediertebestrijder bij u aanbelt.

Zwambestrijding kosten

Als u aan ongedierte denkt, denkt u waarschijnlijk aan kriebelende beestjes zoals ratten en muizen. Toch heeft men ook regelmatig last van minder bekende ongediertesoorten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u een zwam in huis heeft gekregen.

Een zwam in huis is zeer gevaarlijk. De zwam, die in vele soorten en maten voorkomt, gedijt het best in vochtige ruimtes en brengt een groot gezondheidsrisico met zich mee. De zwam bevuilt de lucht en het inademen van de bevuilde lucht kan uw gezondheid in gevaar brengen. Bovendien kan de zwam de constructies in uw pand ernstig verzwakken.

Hoe duur is het als men een huiszwam zelf bestrijden wil?

Als u een huiszwam zelf wil bestrijden, komt u waarschijnlijk van een koude kermis thuis. Zwambestrijding is namelijk een zeer moeilijke klus in vrijwel alle gevallen.

Waarom is het zo’n moeilijke klus, zult u zich allicht afvragen. Dit komt doordat enkel het verwijderen van de zwam niet afdoende is. Het achterliggende vochtprobleem moet ook aangepakt worden en de aangetaste plekken moeten behandeld worden met speciale producten. Alleen professionele ongediertebestrijders kunnen de juiste stappen van zwambestrijding doorlopen.

Wat zijn de kosten van professionele zwambestrijding?

U zat natuurlijk niet op de komst van de zwam in huis te wachten en wilt als vanzelfsprekend zo min mogelijk aan de zwambestrijding uitgeven. Wij begrijpen dat als geen ander. Daarom geven wij voorafgaand aan de zwambestrijding altijd precies aan wat de kosten zullen zijn en stellen we een offerte voor u op.

Onze ongediertebestrijders brengen dat kostenplaatje van de zwambestrijding in kaart aan de hand van de volgende factoren:

De mate waarin de huiszwam aanwezig is. De bereikbaarheid van de plekken waar de zwam zich bevindt. De hoeveelheid zwammen, die in huis aanwezig is. De geschatte tijd, die de zwambestrijding in beslag zal nemen. De hoeveelheid preventiemaatregelen, die genomen moeten worden om herhaling te voorkomen. De best passende bestrijdingsmethode, voor het huiszwam bestrijden.

Hoe gaat de professionele zwambestrijding in zijn werk?

Wanneer u een ongediertebestrijder voor zwambestrijding inschakelt, zal hij eerst in kaart brengen met wat voor soort zwam u kampt. Moet hij een huiszwam bestrijden of moet hij juist een kelderzwam bestrijden? Iedere zwamsoort moet op een andere wijze bestreden worden.

Wanneer de zwamsoort is vastgesteld, doet de ongediertebestrijder een inspectieronde en zal hij een offerte opstellen. Als u deze goed heeft gekeurd, gaat de bestrijder voor u aan de slag. Op naar een zwam- en zorgeloos bestaan!

Vrijblijvend advies en offerte aanvragen

Bent u op zoek naar een ongediertebestrijder uit uw regio? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u snel bij ongedierteoverlast en andere ongedierteproblemen, overal in België. Bel 078 - 485 200 of vul onderstaand formulier in voor advies, een offerte of voor het maken van een afspraak!