Papiervisjes bestrijden

Jaren geleden was het papiervisje een redelijk onbekende ongedierte-soort. Zijn broer, het zilvervisje, kwam vele malen vaker voor in België. Dat is echter allang niet meer zo. Steeds vaker komen papiervisjes voor in huizen en bij bedrijven. Ze kunnen de nodige schade toebrengen aan papieren spullen. Zo vreten ze aan behang, boeken, schilderijen en archiefmateriaal. 

De toename van het aantal papiervisjes gaat onder andere gepaard met de toename van het aantal nieuwbouwhuizen in België. Papiervisjes komen het liefst voor in goed geïsoleerde en warme huizen. Velen van ons kennen het beestje ook wel als het boekenvisje.

Papiervisjes bestrijden

Hoe kunt u papiervisjes herkennen?

Het komt veelvuldig voor dat het papiervisje wordt aangezien voor een zilvervisje. Deze vergissing kan grote gevolgen hebben, want het papiervisjes veroorzaakt namelijk méér schade dan het zilvervisje! Tijdig papiervisjes herkennen is daarom ontzettend belangrijk, zodat papiervisjes bestrijden in huis niet nodig is.

Hoewel het papiervisje qua uiterlijk erg lijkt op het zilvervisje, zijn er wel degelijk verschillen tussen de twee plaagdieren waarvoor u wel even goed moet kijken:

  • Papiervisjes zijn donkergrijs van kleur met wat spikkels terwijl zilvervisjes glanzend grijs zijn.
  • Papiervisjes worden ongeveer 15mm en zijn daarmee langer dan zilvervisjes, die worden ongeveer 7 tot 12mm 

Naast hun uiterlijk zijn er nog meer verschillen, enkel zult u ze daar minder snel aan kunnen herkennen:

  • Papiervisjes kunnen vele malen ouder worden dan zilvervisjes.
  • Zilvervisjes vertoeven vaak enkel op vochtige plaatsen terwijl papiervisjes zich door het hele huis heen bewegen.
  • Zilvervisjes kunnen enige tijd zonder voedsel, papiervisjes niet.
  • Papiervisjes kunnen meer schade aanrichten dan zilvervisjes.

Hoe kunt u papiervisjes voorkomen?

Papiervisjes kunnen belangrijke documenten in uw pand dus enorm beschadigen. U wilt dit ongetwijfeld graag voorkomen. Daarvoor hebben onze ongediertebestrijders een aantal handige tips:

  • Bewaar geen belangrijke documenten in ruimtes waar extra warmte wordt gegenereerd. Bijvoorbeeld op zolder of in de kelder bij de CV-ketel.
  • Dicht kieren en gaatjes tijdig zodat de papiervisjes zich niet gemakkelijk kunnen verplaatsen.
  • Zorg dat het behang strak tegen de muur zit en er zo min mogelijk naden terug te vinden zijn. Daar kruipen papiervisjes in huis graag tussen.
  • Controleer kunstwerken en boeken regelmatig op schade.

Hoe kunnen we papiervisjes bestrijden?

Als blijkt dat u veel last heeft van papiervisjes in huis of uw bedrijfspand, dan is het zaak om de papiervisjes te bestrijden omdat ze veel schade kunnen aanrichten. Het bestrijden van papiervisjes is niet eenvoudig en daarom is het in vrijwel alle gevallen beter de bestrijding over te laten aan professionals. 

Onze bestrijders weten waar op te letten, welke stappen te nemen en kunnen middelen gebruiken die in de doe-het-zelf middelen vaak niet zijn toegestaan. Zo wordt het papiervisjes probleem niet onnodig groter. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen voor advies, een offerte of voor het bestrijden van de papiervisjes.

Vrijblijvend advies en offerte aanvragen

Bent u op zoek naar een ongediertebestrijder uit uw regio? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u snel bij ongedierteoverlast en andere ongedierteproblemen, overal in België. Bel 078 - 485 200 of vul onderstaand formulier in voor advies, een offerte of voor het maken van een afspraak!