Zilvervisjes bestrijden

Hoewel zijn naam anders doet vermoeden, is het zilvervisje alles behalve schattig. Dit langgerekte insect met de Vlaamse benaming ‘suikergast’ mag met recht een plaagdier genoemd worden en daarom moeten we met man en macht de zilvervisjes bestrijden. 

Zilvervisjes komen veel voor en zijn erg onhygiënisch. Ze maken zowel pasgebouwde als eeuwenoude panden onveilig en kunnen zowel de inrichting van uw huis als die van uw kantoor behoorlijk beschadigen. Zilvervisjes verteren namelijk cellulose. Deze stof vind je onder meer in schilderijen en foto’s.

 1. Zilvervisjes bestrijden: hoe kun je ze herkenen?
 2. Werkwijze professionele zilvervisjesbestrijding
 3. Kosten zilvervisjes bestrijden

Zilvervisjes bestrijden

Hoe kunnen we zilvervisjes in huis of een bedrijfspand herkennen?

Het is begrijpelijk dat u uw persoonlijke bezittingen goed wilt beschermen. Daarom is het zaak dat u de zilvervisjes in huis of in uw bedrijfspand zo snel mogelijk ontdekt en dat kon nog best eens een uitdaging zijn. Zilvervisjes spelen namelijk vaak verstoppertje en houden zich dan schuil op de meest donkere plekken in huis. Bij bedrijven komen zilvervisjes en papiervisjes veel voor in archieven. Ze kunnen de gearchiveerde documenten grof beschadigen waardoor u ze voor niets al die tijd bewaard heeft. 

Daarnaast verwarren veel mensen zilvervisjes met oven- of papiervisjes. Toch zijn er wel degelijk onderlinge verschillen. Zo zijn zilvervisjes een paar millimeter kleiner dan de papiervisjes en vallen ze bovendien meer op door hun bijzondere zilveren kleur. Als u ook twijfelt over het soort ongedierte dat u terroriseert, neem dan gerust contact op met één van onze ongediertebestrijders voor advies.

Hoe kunnen we zilvervisjes voorkomen?

U zult zich afvragen of u kunt voorkomen dat u op zilvervisjes jacht moet. Het antwoord daarop is ‘ja’. U kunt het volgende doen om zilvervisjes in huis of in het bedrijfspand te voorkomen:

 • Houd uw pand zo schoon mogelijk. Zilvervisjes gedijen slecht in een schone omgeving.
 • Zorg dat de temperatuur in uw pand laag is. Zilvervisjes zoeken graag de warmte op.
 • Voorkom dat de lucht in uw kamers vochtig is. Zilvervisjes hebben luchtvochtigheid nodig om te overleven.
 • Zorg dat de luchtvochtigheid beneden de 50% is, door bijvoorbeeld het huis of bedrijfspand goed te ventileren.
 • Check na een reis goed uw kleding. Zilvervisjes zijn fervent reizigers en liften graag met u mee.
 • Laat zelfs de kleinste kier in de muur dichten. Zilvervisjes kunnen zo minder gemakkelijk een toegangsweg vinden.

Hoe kunnen we zilvervisjes bestrijden?

Het kan zijn dat u echt heeft geprobeerd zilvervisjes te weren, maar dit niet is gelukt. Als de stiekemerds naar binnen zijn geglipt, is het ook moeilijk ze te stoppen. Ze kunnen maar liefst acht jaar oud worden en een vrouwelijk zilvervisje legt ongeveer honderd eitjes gedurende haar leven. 

Onze ongediertebestrijders willen u toch graag uit de brand helpen en korte metten met dit probleem maken. Wij kunnen de zilvervisjes bestrijden en gelijktijdig antwoord geven op de vraag: wat is er te doen tegen zilvervisjes in huis? Hopelijk komen de kleine indringers dan niet meer terug. Zo schattig zijn ze namelijk niet.

Zilvervisjes bestrijden: hoe doet de vakman dat?

Als u contact opneemt met de ongediertebestrijder uit uw regio, zal hij u een aantal vragen stellen om te bepalen of u inderdaad te maken heeft met zilvervisjes. Vervolgens kunt u een afspraak met hem maken voor een inspectie en behandeling.

U ontvangt van onze ongediertebestrijder altijd een behandelingsvoorstel met bijbehorende prijsopgave. Als u met dit voorstel akkoord gaat, zal de vakman aan de slag gaan. Voor de bestrijding van zilvervisjes zal hij gebruik maken van de ‘Gloria’, een apparaat waarmee hij naden en kieren kan behandelen om de zilvervisjes te bestrijden. Dat kunnen uiteenlopende plekken zijn, want zilvervisjes kunnen werkelijk overal zitten: achter plinten, op plafonds en in muren.

Hoe goed de bestrijder ook zijn best zal doen: zilvervisjes zijn niet volledig uit te roeien. Overlast van zilvervisjes komt vooral voor in nieuwbouwwijken. Dat komt door de dubbele isolatie, waardoor ventileren moeilijker is. Daardoor stijgt de luchtvochtigheid en dat vinden zilvervisjes prettig.  

Professionele zilvervisjesbestrijding

Zilvervisjes kunnen werkelijk overal in huis zitten. In grote aantallen kunnen ze allerlei spullen beschadigen. Zilvervisjes eten bijvoorbeeld graag de lijm in uw boeken. Daar gaat uw geliefde collectie! Het is tijd om uw telefoon te pakken en Beestjes Kwijt te bellen. Zilvervisjes hebben geen natuurlijke vijanden, dus bestrijding is de enige optie. Geen genade!

 1. Contact opnemen voor zilvervisjesbestrijding
 2. Afspraak maken voor zilvervisjesbestrijding
 3. Voorbereiding op zilvervisjesbestrijding
 4. Inspectie voor zilvervisjesbestrijding
 5. Plan van aanpak zilvervisjesbestrijding
 6. Uitvoering van zilvervisjesbestrijding
 7. Nazorg bij zilvervisjesbestrijding
 8. Hulp nodig bij zilvervisjes bestrijden? Bel ons meteen!

Contact opnemen voor zilvervisjesbestrijding

Zilvervisjes, ovenvisjes en papiervisjes zijn drie verschillende soorten insecten uit de orde van de franjestaarten. Hun namen worden vaak door elkaar gehaald, maar dat komt omdat ze heel sterk op elkaar lijken. Elk beestje leeft en gedijt ook op een andere luchtvochtigheidsgraad. Ook hun culinaire voorkeuren verschillen iets: ze richten zich allemaal op koolhydraatrijke producten, maar zilvervisjes zijn ook dol op producten waarin dierlijk materiaal is verwerkt, zoals boekbindlijm.

Eigenlijk maken de verschillen tussen deze soorten niet veel uit, want franjestaarten worden toch allemaal op dezelfde wijze bestreden. Wilt u ze toch allemaal zilvervisjes noemen? Prima, wij snappen u wel! Daarom kunt u ons altijd bellen of mailen als u last heeft van een zilvervisjesplaag in uw woning of bedrijfspand. Onze ongediertebestrijders staan al klaar om uw interieur van de ondergang te redden.

Afspraak maken voor zilvervisjesbestrijding

Zilvervisjes zijn lichtschuw en verbergen zich op donkere plekjes. Als u ‘s avonds het licht aandoet, kunt u ze misschien wel zien wegschieten. Intussen doen ze zich tegoed aan uw voedselvoorraad en aan andere bezittingen. Vraatschade volgt. Soms zelfs emotionele schade als ze bijvoorbeeld van de lijm uit uw favoriete boeken hebben geproefd en de boeken daardoor langzaam verpulveren. Wij adviseren u om niet te wachten op wat voor schade dan ook. Gelukkig is een afspraak voor het bestrijden van zilvervisjes zo geregeld. Een ongediertebestrijder uit uw regio komt u zo spoedig mogelijk uit de brand helpen!

Voorbereiding op zilvervisjesbestrijding

Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe meer zilvervisjes. Ieder huishouden heeft wel zilvervisjes. Vooral woningen in nieuwbouwwijken hebben ze, want deze woningen worden erg goed geïsoleerd en niet vaak geventileerd. Zo ontstaat een hoge luchtvochtigheid, waardoor de zilvervisjes zich heel goed kunnen ontwikkelen. In oudere huizen zijn zilvervisjes veel minder aanwezig. Zilvervisjes bevinden zich ook in bedrijven waar de luchtvochtigheid hoog is.

Hoe komen zilvervisjes eigenlijk in woningen en bedrijfspanden terecht? Een plaag van zilvervisjes is niet seizoensgebonden, hoewel onze bestrijders ons hebben ingefluisterd dat er pieken voorkomen in de maanden oktober en november. Zilvervisjes kunnen op allerlei manieren in panden terechtkomen, bijvoorbeeld als ze met voorwerpen (zoals oude boeken, kleding of verhuisdozen) vanuit een andere locatie zijn meegekomen.

Hoe ernstig is uw plaag? Is er al schade aangericht? Als er schade is aangericht, dan gaat het waarschijnlijk ook om een aanzienlijk aantal zilvervisjes. En hoe weet u eigenlijk zeker dat het om zilvervisjes gaat? Uw bestrijder zal eerst nog langskomen om een inspectie uit te voeren. Het is mogelijk dat u eerst wat spullen moet gaan opruimen, zodat de zilvervisjesbestrijder later de te behandelen plekken kan bereiken.

Inspectie voor zilvervisjesbestrijding

De ongediertebestrijder komt bij u langs om te beoordelen hoe groot de overlast is die de zilvervisjes in uw woning of bedrijfspand veroorzaken. Zilvervisjes voeden zich graag met lijm en dan zeker met de soorten waarin dierlijk bindweefsel is verwerkt. Die lijm zit o.a. in papier, tijdschriften, boeken, karton en behang. Daar kunnen dus wat zilvervisjes zitten. De beestjes lusten ook zetmeelhoudende voedselproducten, dus ze vertoeven ook op plekken waar u uw voorraden bewaart. Verder eten zilvervisjes ook mijten, schimmels en dode insecten.

De ongediertebestrijder gaat na waar de meeste zilvervisjes zich bevinden. Ze hebben (meer dan papiervisjes) een voorkeur voor vochtige, warme plekken. Niet zelden vindt men ze dan ook in keukens en badkamers. Helaas komen zilvervisjes ook voor in kleding, onder tapijten, in isolatiemateriaal (vroeger was dat paardenhaar), achter posters of schilderijen en in boekencollecties. Bij bedrijven zitten ze vaak in archiefkastjes. Zilvervisjes verstoppen zich ook in naden en kieren of ze bewegen zich voort tussen de plinten. Kortom, zilvervisjes zijn een ware plaag, want ze kunnen echt overal zitten.

Plan van aanpak zilvervisjesbestrijding

De ongediertebestrijder stelt een plan op om de zilvervisjesplaag in uw woning of bedrijfspand te bestrijden. Als u uw akkoord geeft op dit plan, dan zijn de voorbereidingen voor de bestrijding zo getroffen.

Uitvoering van zilvervisjesbestrijding

Zilvervisjes kunnen zich op ontelbare plekjes in het huis verstoppen, dat maakt de bestrijding niet eenvoudig. De bestrijder kan de zilvervisjes drastisch verminderen, maar het aantal tot nul terugbrengen is vrijwel onmogelijk. Bovendien zal de bestrijding geen blijvend effect hebben als de condities in uw woning of in uw bedrijfspand niet worden veranderd. Ventilatie is bijvoorbeeld cruciaal als u een zilvervisjesplaag wilt voorkomen.

Hoe bestrijdt een ongediertebestrijder het zilverkleurige ongedierte? Hij gebruikt hiervoor een hogedrukspuit: de ‘Gloria’. Hierin zit een insecticide waarmee alle kruipende insecten - dus ook zilvervisjes - kunnen worden bestreden. De bestrijder moet mogelijk naden, kieren, muren en plafonds behandelen en langs plinten gaan. Vaak moet hij ook insecticide achter schilderijen aanbrengen. Kortom: hij zal zoveel mogelijk plekken behandelen die de zilvervisjes als route gebruiken. Voorwerpen, aangetast of niet, worden overigens niet ingespoten. De bestrijder wil u immers niet vergiftigen.

Nazorg bij zilvervisjesbestrijding

Na de bestrijding hoeft u geen aanvullende acties te ondernemen. De vraag is wel hoe u een volgende (grote) zilvervisjesplaag kunt voorkomen. Het belangrijkste is dat u de luchtvochtigheid in huis zo laag mogelijk houdt. Het regelmatig ventileren van uw woning of bedrijfspand is dan allesbepalend. Denk hierbij niet alleen aan (slaap-)kamers, maar ventileer ook uw kruipruimte en kelder. Andere tips die we u kunnen geven zijn:

 • Let op de hygiëne. Houd uw woning of bedrijfspand zo schoon mogelijk.
 • Bewaar uw (gedroogde) levensmiddelen in goed afgesloten dozen of bussen. Onthoud dat zilvervisjes veelal op producten azen waarin zetmeel is verwerkt.
 • Houd de temperatuur in huis zo koel mogelijk, want net als vele andere soorten ongedierte zijn zilvervisjes dol op warme, donkere en vochtige plekken.

Hulp nodig bij zilvervisjes bestrijden? Bel ons meteen!

Zilvervisjes kunnen met hun vraatzucht veel waardevolle spullen beschadigen. Denk bijvoorbeeld aan uw favoriete boeken, maar ook aan uw foto’s en schilderijen. Beestjes Kwijt helpt u graag van een zilvervisjesplaag af door u de beste ongediertebestrijders in de business aan te bieden. Onze mannen houden van hun vak en staan altijd klaar voor anderen. Bel of mail ons gerust!

Een vochtig huis is voor verschillende ongediertesoorten een waar paradijs. Vaak vrezen mensen met een vochtig huis daardoor voor de komst van schimmels en zwammen. Men zou echter ook moeten vrezen voor de komst van zilvervisjes! De luchtvochtigheid in een pand is voor deze plaagdieren namelijk een zaak van leven of dood. Hoe meer vocht, hoe groter de kans op overleving!

Hoe kan ik zelf zilvervisjes bestrijden?

Dat zilvervisjes blij zijn met u en uw vochtige pand, betekent natuurlijk niet dat u ook blij bent met hen. Ze zijn namelijk onhygiënisch en kunnen schade aan uw persoonlijke spullen toebrengen. Doordat ze cellulose verteren kunnen ze behang, foto’s en papier aanvreten.

Kosten zilvervisjes bestrijden

Kortom, u wilt waarschijnlijk zo snel mogelijk van de zilvervisjes af! U kunt ze in eerste instantie proberen zelf te bestrijden. Doe-het-zelf-bestrijdingsmiddelen zoals lokdozen en lijmvallen kunnen effectief zijn, wanneer er een klein aantal zilvervisjes in huis aanwezig is. Wanneer het aantal groeit, is het echter zaak om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen zodat een klein ongedierteprobleem niet uit de hand loopt.

Wat zijn de kosten voor professionele zilvervisjesbestrijding?

Ja, wacht eens even! Een professionele ongediertebestrijder, wat moet dat wel niet kosten? Nou, dat is afhankelijk van meerdere factoren. Onze ongediertebestrijders doen er altijd alles aan om de kosten zo laag mogelijk te houden. Wij willen tenslotte niet dat u krom hoeft te liggen omdat u ongewild logees hebt in de vorm van zilvervisjes of andere ongediertesoorten.

Wij kijken onder meer naar de volgende factoren bij het bepalen van de prijs voor zilvervisjesbestrijding:

 • Het aantal zilvervisjes dat aanwezig is.
 • De plek waar de zilvervisjes zich bevinden en of deze makkelijk te bereiken is.
 • De tijd, die de zilvervisjesbestrijding in beslag zal nemen.
 • De hoeveelheid schade, die door de zilvervisjes is aangericht.
 • De grootte van de kans op herhaling.

Hoe gaat het zilvervisjes bestrijden in zijn werk?

Als u toch wat bang bent voor het kostenplaatje dat aan zilvervisjesbestrijding hangt, kunt u altijd contact met ons opnemen. U ontvangt dan vrijblijvend een offerte en advies. Iedere situatie is anders, maar in alle gevallen kunnen we op zoek gaan naar een passende oplossing.

Als u akkoord bent met de kosten van de zilvervisjesbestrijding, gaan we over tot het daadwerkelijke zilvervisjes bestrijden. Hiervoor zijn meerdere methodes geschikt. Daarna geven we u tips om het ongedierteprobleem in de toekomst te kunnen voorkomen. Eenmalig in de buidel moeten tasten lijkt ons namelijk wel genoeg!

Vrijblijvend advies en offerte aanvragen

Bent u op zoek naar een ongediertebestrijder uit uw regio? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u snel bij ongedierteoverlast en andere ongedierteproblemen, overal in België. Bel 078 - 485 200 of vul onderstaand formulier in voor advies, een offerte of voor het maken van een afspraak!