Mollen bestrijden

Mollen zijn harde werkers. IJverig graven zij dagelijks tientallen gangen, om zich van A naar B te kunnen voortbewegen. En dit ondanks hun vele handicaps. Ze ruiken, horen en zien namelijk vrijwel niets.

Wij van Beestjes Kwijt, kunnen harde werkers natuurlijk erg waarderen, maar we zijn mollen toch liever kwijt dan rijk. We willen de mollen bestrijden, omdat hun gegraaf veel schade aanbrengt. Molrichels maken van onze gazons een puinhoop, molshopen kunnen dieren laten struikelen en tijdens de graafwerkzaamheden worden wortels van planten tot overmaat van ramp ook nog beschadigd.

 1. Mollen bestrijden: wanneer heeft u met overlast te maken?
 2. Werkwijze professionele mollenbestrijding
 3. Kosten mollen verwijderen

Mollen bestrijden

Hoe is een overlast van mollen te herkennen?

Normaal gesproken is het bos de thuisbasis van de mol. In sommige gevallen besluit de mol echter te verkassen en zich te vestigen in een tuin, gras- of bouwland. Na zo’n verhuizing beginnen de problemen. 

Die problemen zult u ongetwijfeld snel ontdekken, omdat ze goed zichtbaar zijn. ls u op uw terrein één van de volgende tekenen signaleert, kampt u waarschijnlijk met een mollenplaag:

 • In het gras of het bloemenperk bevinden zich één of meerdere molshopen.
 • In het gras of het bloemenperk liggen steentjes, die mollen tijdens het graven naar boven hebben gegooid.
 • In het gras of het bloemenperk komt steeds vaker onkruid voor, omdat dit goed kan groeien rondom molshopen.

Zijn mollen in de tuin te voorkomen?

Mollen kunnen razendsnel schade aanbrengen. Een enthousiasteling kan binnen één uur een tunnel van wel vier meter graven. Binnen een dag kunt u dus, ongewild, over een compleet ondergronds gangenstelsel beschikken.

U wilt liever mollen in de tuin voorkomen, dan dat u mollen moet bestrijden. Mollen verjagen is echter erg moeilijk. De meest effectieve manier is het ingraven van fijnmazig gaas rondom de tuin of het land.

Hoe kunen wij mollen bestrijden?

Het ingraven van gaas is een erg tijdrovend en arbeidsintensief klusje. Hierdoor wordt dit veelal niet gedaan en moeten we de mollen bestrijden. De meest gebruikte bestrijdingsmethode voor mollen vangen is het gebruik van speciale pillen en de rookmachine (mauki). Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van mollenklemmen om mollen te bestrijden. 

Als een mol is gevangen, moet er met zorg met het dier worden omgegaan. In het zeldzame geval dat deze nog leeft, kan hij namelijk gemeen bijten. Wij raden u daarom aan een professionele mollenvanger in te schakelen. U kunt ten alle tijden de ongediertebestrijders van Beestjes Kwijt bereiken. Zij zijn namelijk net zulke harde werkers als de mollen zelf!

Mollen bestrijden: hoe pakt een vakman dat aan?

Als u contact opneemt met onze ongediertebestrijder in uw regio, zal hij u eerst een aantal vragen stellen. Hij zal bijvoorbeeld willen weten wat u zelf al heeft gedaan om het mollenprobleem aan te pakken en hoe groot het terrein is waar de mollen verblijven.

Als de vakman aangeeft dat hij mollen kan bestrijden, kunt u direct een afspraak met hem maken. Hij zal kijken hoe groot het probleem is en op basis daarvan een behandeling voorstellen. Houd er rekening mee dat de bestrijding van mollen enige tijd kan duren.

De traditionele manier om mollen te bestrijden, gebeurde met de Mauki. Met dit apparaat blies de bestrijder onder hoge druk een mengsel van diesel en benzine in de grond. De rook deed de mollen binnen 5 minuten stikken. Het gebruik van de Mauki is aan banden gelegd, omdat het apparaat slechte gassen verspreidt.

De toegestane manier van mollenbestrijding is door ze te vangen met klemmen. Het gebruik van deze klemmen is een hele kunst. De ongediertebestrijder ziet beweging in de grond en plaatst dan klemmen waar hij deze beweging heeft gezien. Dit is niet iets wat iedereen kan doen, omdat je een sterk visueel vermogen nodig hebt. Veel ongediertebestrijders beschikken hier niet over.

Voor agrarische bedrijven kunnen mollentabletten worden gebruikt. Deze methode moet voldoen aan allerlei regels. Zo mogen de tabletten alleen gebruikt worden vanaf een bepaalde afstand van de woning. Daarnaast moet je een speciale certificering hebben om deze vorm van mollenbestrijding uit te mogen voeren.

Professionele mollenbestrijding

U bezit een huis in een nieuwbouwwijk. Met veel groen en veel gras. Uw veldje ziet er pico bello uit, tot u de grond letterlijk onder uw voeten voelt wegzakken. Helaas, het zijn mollen en ze zijn verwoed tunnels aan het graven. Sporen door het veld, de molshopen hopen zich nog verder op en uw beplanting raakt beschadigd. Genoeg zo! U besluit dat het tijd is voor een ongediertebestrijder.

 1. Contact opnemen voor mollenbestrijding
 2. Afspraak maken voor mollenbestrijding
 3. Voorbereiding op mollenbestrijding
 4. Inspectie voor mollenbestrijding
 5. Plan van aanpak mollenbestrijding
 6. Uitvoering van mollenbestrijding
 7. Nazorg bij mollenbestrijding
 8. Hulp nodig bij mollen bestrijden? Bel ons meteen!

Contact opnemen voor mollenbestrijding

Mollen zijn gek op regenwormen en graven dan ook gangenstelsels op plekjes waar ze de wormen kunnen vinden. Vinden ze geen wormen, dan eten ze ook graag insecten. Daarnaast worden mollen aangetrokken door humusrijke grond, omdat planten daarin goed kunnen groeien. Mollen graven zowel diepe als ondiepe tunnels en veroorzaken intussen veel schade aan tuinen en velden. Hoe eerder u een ongediertebestrijder bij Beestjes Kwijt inschakelt, hoe meer schade u kunt voorkomen. Bel ons of stuur een mail, dan zorgen wij voor een rechtstreekse verbinding met een professional.

Afspraak maken voor mollenbestrijding

De mollenbestrijder zal u eerst wat vragen stellen over uw mollenprobleem. Hoe groot is de oppervlakte waar de mollen verblijven? Heeft u soms ook al iets gedaan om de mollen te bestrijden? U kunt vrijwel meteen een afspraak maken met de ongediertebestrijder. Let wel: voor het bestrijden van mollen worden meestal klemmen ingezet. Het gebruik en toepassing van deze klemmen vereist wel enige specifieke vaardigheid. Het is dus mogelijk dat uw bestrijder aangeeft dat hij geen mollen kan bestrijden. In dat geval kunt u hem vragen om een doorverwijzing.

Mollen komen vaak voor op weilanden waar nieuwbouwwijken zijn geplaatst. Ze kunnen gazons, (moes-)tuinen, akkers en zelfs complete sportvelden beschadigen. Mollen eten niet alleen graag wormen en insecten, maar ook de worteltjes van jong gras. Pas aangelegde tuinen en velden moeten het dan ontgelden. Dan zijn er ook de alsmaar toenemende molshopen die het aanzicht en de toegankelijkheid van het stuk grond verstoren.

Voorbereiding op mollenbestrijding

Als u op de te bestrijden grond dieren houdt, bijvoorbeeld honden, geiten of paarden, kunt u deze vooraf beter naar een andere locatie verplaatsen. Zo beschermt u ze voor de bestrijdingsmethode die de mollenbestrijder zal toepassen om uw mollenprobleem op te lossen. Wanneer u precies uw dieren moet verplaatsen, bespreekt u vooraf even met de mollenbestrijder. Hij zal hoe dan ook eerst een kijkje komen nemen.

Inspectie voor mollenbestrijding

Hoe groter het gebied dat behandeld moet worden, hoe lastiger het is voor de bestrijder om de mollen gericht uit te schakelen. De bestrijding kan dan ook wat tijd kosten. Het komt ook voor dat de mollengangen instorten. De vraag is dan of het wel nuttig is om dan nog klemmen in of bij deze gangen te plaatsen. Molshopen bieden overigens toegang tot deze gangen. De hopen zijn in de winter hoger en dus beter zichtbaar dan in andere seizoenen.

Het is eveneens mogelijk dat het mollenprobleem bij uw buren is ontstaan. De ongediertebestrijder zal dit controleren. Mocht blijken dat de mollen inderdaad bij uw buren vandaan komen, dan zal de overlast bij hen opgelost moeten worden. Goed overleg met elkaar is dan belangrijk.

Plan van aanpak mollenbestrijding

De mollenbestrijder stelt na inspectie een bestrijdingsplan voor u op. Bent u tevreden met het voorstel, dan zal de bestrijder beginnen met de mollenbestrijding. Mollen worden meestal met klemmen bestreden, maar er zijn ook andere apparaten (geweest) die de klus kunnen klaren.

Uitvoering van mollenbestrijding

De oude methode om mollen te bestrijden had te maken met de Mauki. Met dit apparaat blies men onder hoge druk een mengsel van diesel en benzine in de grond. De rook deed de mollen binnen vijf seconden stikken. Het gebruik van de Mauki is nu aan banden gelegd omdat het apparaat slechte gassen verspreidt. Een nieuwe methode betreft het gebruik van een apparaat waarmee de bestrijder een gas in de grond brengt. Dit gas kan vervolgens met een vonk tot ontploffing worden gebracht.

De meest gangbare manier om mollen te bestrijden is door ze te vangen met klemmen. Het gebruik van deze klemmen is wel een kunst op zich. De mollenbestrijder ziet beweging in de grond, dan plaatst hij klemmen waar hij deze beweging heeft gezien. Hier is een scherp oog voor nodig en niet iedere bestrijder beschikt over deze vaardigheid. Het vakkundig plaatsen van de klem is belangrijk; slecht geplaatste klemmen kunnen een mol onnodig doen lijden.

Voor agrarische bedrijven worden soms mollentabletten met fosforwaterstof gebruikt. De tabletten zijn zo giftig dat deze methode alleen toegepast mag worden door professionals met een vakbekwaamheidsbewijs Mollen- en Woelrattenbestrijding. Bij gebruik van de tabletten moet men minstens tien meter afstand houden van woningen en gebieden waar mensen of dieren verblijven. Uiteraard mogen zowel mensen als dieren het behandelde terrein ook drie dagen niet betreden.

Nazorg bij mollenbestrijding

Gedurende de bestrijding overlijden de mollen onder de grond. Ze hoeven dus niet geruimd te worden. Een volgende plaag voorkomen is lastig, want mollen kunnen zich onder grote stukken grond verspreiden. Toch willen we u even op weg helpen met een aantal tips om mollen te ontmoedigen. Niet geschoten, altijd mis!

Een manier om mollen te weren is door fijnmazig gaas rondom uw tuin of veld in te graven. Dit kost echter wel veel tijd en is vrij arbeidsintensief. Bijkomend voordeel dat u hiermee ook ander ongedierte kunt weren, zoals woelratten. Een tweede mogelijke oplossing is het plaatsen van plantensoorten die een geur verspreiden waar mollen een hekel aan hebben. U plant bijvoorbeeld keizerskroon of kruisbladwolfsmelk in uw tuin of veld. Verder zijn er veel doe-het-zelfmiddelen verkrijgbaar, maar het is niet altijd duidelijk of deze echt zo effectief zijn.

Hulp nodig bij mollen bestrijden? Bel ons meteen!

Mollen kunnen behoorlijke schade aanrichten in tuinen en velden. Heeft u last van mollen? Of heeft u last van ander ongedierte? Beestjes Kwijt brengt u direct in contact met een lokale ongediertebestrijder. Al onze bestrijders beschikken over gedegen kennis en jarenlange ervaring. U kunt al binnen 24 uur geholpen worden. Bel ons gerust of stuur een mail!

De kosten van mollen bestrijden

Bij het zien van een molshoop of molsrichel, gaan bij tuinliefhebbers de haren vaak recht overeind staan. Mollen in de tuin zijn namelijk een steeds groter wordend probleem. Hun enorme graafhanden, maken dat ze ieder gazon zo overhoop gooien.

Uw perfecte gazon vernietigd, dat wilt u natuurlijk niet. Dus wilt u de mollen bestrijden. U zult zich ongetwijfeld afvragen wat het kostenplaatje van mollenbestrijding eigenlijk is. U heeft tenslotte wel een groeiende mollenfamilie in de tuin, maar geen groeiende geldboom. Daarom geven wij u hier graag meer inzicht in de kosten van mollenbestrijding.

Is het mogelijk om zelf wat tegen mollen te doen?

Wij krijgen vaak de vraag of het mogelijk is om zelf wat tegen mollen te doen. Mollen eigenhandig bestrijden is erg moeilijk, omdat daarvoor veelal mollenklemmen worden gebruikt. Deze klemmen kunnen enkel door experts op de juiste wijze worden geplaatst.

Het is soms wel mogelijk om zelf mollen te verjagen. Dit kan bijvoorbeeld door bepaalde soorten planten in de tuin te zetten. Planten met een vieze geur, houden mollen op afstand. Mollen hebben door hun bovengemiddelde reukvermogen namelijk een grondige hekel aan vieze geuren. Voorbeelden van planten tegen mollen zijn de Keizerskroon en de Kruisbladwolfsmelk. Deze planten zijn verkrijgbaar bij tuincentra en de kosten variëren.

Hoe worden de kosten van het mollen bestrijden bepaald?

Voor u overgaat op het inschakelen van een professionele mollenvanger, wilt u uiteraard weten wat mollenbestrijding kost. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat de kosten van het mollen bestrijden kunnen verschillen per situatie.

Wat we u in ieder geval kunnen vertellen is dat de kosten voor het inschakelen van onze mollenvanger aan de hand van de volgende factoren bepaald worden:

 • De locatie van de mollen. Mollen graven zowel oppervlakkige als dieper gelegen gangen. Wanneer uw mollen in de tuin zich schuilhouden in dieper gelegen gangen, zijn ze aanzienlijk moeilijk te bereiken. Hierdoor kunnen de kosten wat hoger komen te liggen.
 • De gewenste bestrijdingsmethode. Mollen kunnen we op verschillende manieren bestrijden. We kunnen de mollen verjagen, door ze te vangen en verderop uit te zetten. Tevens kunnen we de mollen daadwerkelijk bestrijden door ze met een mollenklem te vangen. Hieraan overlijden ze. De kosten hangen af van de methode, die de voorkeur heeft.
 • De geschatte bestrijdingstijd. Als de mollen in de tuin relatief snel bestreden kunnen worden, blijven de kosten lager.
 • De hevigheid van het mollenprobleem. Als een mol zich heeft voortgeplant en de kinders in uw tuin heeft verborgen, kan het bestrijden van de mollen erg complex zijn. Hierdoor kunnen de kosten oplopen.

Hoe gaat Beestjes Kwijt mollen bestrijden?

Over het algemeen geldt dus dat de kosten van mollenbestrijding dalen, als de beestjes gemakkelijk te verjagen of bestrijden zijn. Als u tevreden bent met de offerte van onze ongediertebestrijder, gaat deze voor u aan de slag. Wij zullen die mollen eens wat laten zien!

Vrijblijvend advies en offerte aanvragen

Bent u op zoek naar een ongediertebestrijder uit uw regio? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u snel bij ongedierteoverlast en andere ongedierteproblemen, overal in België. Bel 078 - 485 200 of vul onderstaand formulier in voor advies, een offerte of voor het maken van een afspraak!