Vliegenplaag

Ziet uw woning of bedrijfspand letterlijk zwart van de vliegen? Het kan een indicatie zijn dat de hygiëne in het gebouw onder de maat is. Daarnaast kunnen vliegen ook worden aangetrokken door stilstaand water, rottend fruit en mesthopen om het gebouw heen. Deze plekken kunnen misschien zelfs buiten uw bereik liggen, maar dat wil niet zeggen dat u er geen overlast van kunt ervaren.

In de lente en de zomer maakt u de meeste kans op een vliegenplaag, omdat in deze seizoenen veel warme dagen voorkomen. U kunt dan te maken krijgen met dikke glanzende vleesvliegen (ook wel: aasvliegen) die hun eitjes het liefst in rottende vleeswaren en kadavers leggen. In het voorjaar kunt u ook last krijgen van klustervliegen of grasvliegen. Als dat het geval is, dan heeft u ongetwijfeld een fiks probleem.

Hoe herkent u een vliegenplaag in huis?

Een vliegenplaag binnen kan erg veel hinder opleveren. Maar wanneer is er echt sprake van overlast? Als er maar een paar vliegen of enkele tientallen rondvliegen, dan kunnen we niet echt van overlast spreken. Zijn het er honderden of zelfs duizenden, dan wordt het een heel ander verhaal. Wanneer u de volgende signalen herkent, dan is de kans groot dat er sprake is van een echte vliegenplaag:

  • U ziet bruine of zwarte puntjes op uw spullen of meubelen. Vliegen houden van warmte en licht, dus u ziet die puntjes vaak op lampenkappen en vensterbanken.
  • U ziet veel dode vliegen liggen.
  • U ziet (erg) veel levende vliegen rondvliegen en/of ze zitten in grote groepen op de muren ‘geplakt’.
  • U ziet veel vliegen in en rond uw afvalbak of container. Vaak ziet u daar ook witte maden in krioelen. De vliegen gebruiken de bak dan overduidelijk als broedplaats.

Last van een vliegenplaag op zolder?

Komen de vliegen u al massaal tegemoet zodra u het zolderluik opent? In dat geval kan het zijn dat u last heeft van klustervliegen; die zitten namelijk graag op zolder of ze zitten net onder de dakpannen of in de spouwmuren verstopt. Het voorkomen van deze vliegen is bijna niet mogelijk, tenzij uw pand echt een gatenkaas is en de vliegen door allerlei kleine en grote openingen naar binnen kunnen komen.

Vervelend is ook dat klustervliegen altijd een geurstofje in en op het gebouw achterlaten, zodat ze het pand ieder jaar weer opnieuw kunnen opzoeken om te overwinteren. Hoe meer vliegen bij elkaar ‘clusteren’, hoe sterker de geur zal zijn en hoe makkelijker ze het gebouw de volgende keer kunnen opsporen. De ellende begint dan weer van voren af aan!

Vliegenplaag in huis: oorzaak en gevolg

Een klein vliegenprobleem kan snel veranderen in een vliegenplaag, omdat een vlieg in haar leven tussen de 400 en 600 eitjes legt. Een leven van een vlieg duurt ongeveer 30 dagen, maar binnen die 30 dagen kunnen haar kinderen ook alweer eitjes hebben gelegd. Zo kan een enkele vlieg wel voor méér dan 350.000 kleinkinderen zorgen. U zou ze allemaal maar op de koffie krijgen… of in uw koffie.

De oorzaak van een vliegenplaag in huis moet snel worden uitgezocht om te voorkomen dat er nog meer vliegeneitjes worden gelegd. Die oorzaak is meestal afhankelijk van het soort vlieg en waar deze op afkomt. Grasvliegen en klustervliegen gaan meestal in hoge gebouwen overwinteren. In het voorjaar ontwaken ze en gaan ze op zoek naar voedsel en naar nieuwe schuilplaatsen. Ze komen dan letterlijk en figuurlijk in alle hoeken van het gebouw terecht. Vleesvliegen worden juist aangetrokken door rottend vlees. U ziet hen dus vooral buiten, bijvoorbeeld bij afvalcontainers, maar ze kunnen op een gegeven moment ook uw huis binnenvliegen.

Wat zijn de gevolgen van een vliegenplaag? Ten eerste kunnen vliegen uw voedsel doen bederven en besmetten met schadelijke bacteriën, schimmels, virussen en parasitaire wormen. Eet u dit voedsel, dan kunt u ernstig ziek worden. Denk bijvoorbeeld aan cholera, dysenterie of salmonellose. Ten tweede kunnen vliegen in huis uw wooncomfort sterk verminderen, zeker als het er honderden of misschien wel duizenden zijn. Tot slot kunnen bedrijven die voedsel produceren en/of opslaan veel last hebben van vliegen tijdens het productieproces of ze ondervinden reputatieschade. Klanten zouden de vliegen al snel in verband kunnen brengen met slechte hygiënische omstandigheden. Het gevolg? Omzetverlies!

Wat te doen bij een vliegenplaag?

Een echte vliegenplaag bestrijden is alleen maar eenvoudig als er niet veel vliegen in huis voorkomen. U kunt sprays of lijmvallen kopen of u gebruikt de ouderwetse vliegenmepper. Helaas valt er niet tegenop te meppen als u honderden vliegen op u af ziet komen of op uw spullen en meubelen ziet zitten. Of ze zitten met honderden tegelijk op de gevel van uw woning of pand. Al zou u het willen: met de vliegenmepper komt u daar vaak niet eens bij. Zelfs professionele bestrijders moeten vaak hoogwerkers inzetten om het ongedierte te kunnen bestrijden.

Vliegenplaag bestrijden buiten uw woning

Een vliegenplaag bestrijden buiten uw huis is ook al niet zo eenvoudig. Gelukkig zijn er wel wat maatregelen om de vliegen op afstand te houden:

  1. Ruim eventuele hondenpoep en kattenpoep altijd direct op.
  2. Sluit alle afvalbakken of containers goed af.
  3. Zorg dat er niet te veel stilstaand, troebel water in uw tuin voorkomt. Vliegen kunnen zich daar namelijk snel in vermenigvuldigen. Bovendien lokt u met dit water ook muggen en daar zit u ook al niet op te wachten.
  4. Maar regelmatig uw gras, want vliegen houden van dichte begroeiing.
  5. U kunt elektrische vliegenvallen op uw terras plaatsen. Pas er wel voor op dat u of iemand anders geen schok krijgt.

Heeft u alles geprobeerd en ziet u even geen oplossingen meer? Het verbaast ons niet, want het bestrijden van een volwaardige vliegenplaag is een typische klus voor professionele ongediertebestrijders. Zeker als het om klustervliegen of grasvliegen gaat!

Hoe kan een professional een vliegenplaag in huis bestrijden?

Op één vierkante meter kunnen veel te veel vliegen opeengepakt zitten. Als dat het geval is, dan weet u dat u iemand met verstand van zaken moet inschakelen. Onze ongediertebestrijders herkennen de vliegen meteen en weten wat ze moeten doen om de betreffende soort te bestrijden. Klustervliegen, grasvliegen en vleesvliegen worden meestal aangepakt met insecticide, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Bel ons voor een afspraak met een bestrijder en laat u zo snel mogelijk helpen!

Vrijblijvend advies en offerte aanvragen

Bent u op zoek naar een ongediertebestrijder uit uw regio? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u snel bij ongedierteoverlast en andere ongedierteproblemen, overal in België. Bel 078 - 485 200 of vul onderstaand formulier in voor advies, een offerte of voor het maken van een afspraak!