Vliegen in huis bestrijden

Vliegen komt u overal tegen en ze komen overal voor, maar meestal ziet u ze maar in kleine aantallen. In dat geval is er geen sprake van een groot probleem. Helaas kunnen er vooral op warme dagen in het voorjaar of in de zomer veel vliegen in huis terechtkomen. Dan zijn er ook nog verschillende soorten vliegen die overlast kunnen veroorzaken. Misschien herkent u straks wel één van de volgende soorten?

Soorten vliegen in huis

U kunt verschillende soorten vliegen in huis aantreffen, hopelijk niet allemaal tegelijk natuurlijk. Zo zijn er klustervliegen, grasvliegen en vleesvliegen, maar u kunt ook te maken krijgen met rioolvliegjes (ook wel ‘motmuggen’ genaamd). Al deze vliegen kunnen allemaal uitermate lastig zijn. Bovendien zijn ze zeer onhygiënisch en kunnen ze voor nare ziektes zorgen.

Hoe ernstig zijn de gevolgen van vliegen in huis?

Een grote vliegenplaag kan een aanslag zijn op uw huis, maar ook op uw gezondheid en dat van uw gezin. Vliegen komen namelijk niet alleen op rijpend of rottend fruit af, maar ze vinden het ook fijn om op mesthopen te gaan zitten. U moet er toch niet aan denken dat ze daarna met al hun bacteriën op uw aanrecht belanden? Of erger nog: op uw bord en in uw voedsel! U kunt een ernstige ziekte of aandoening krijgen, zoals cholera, dysenterie, salmonellose of buiktyfus. Om nog maar te zwijgen van de parasieten die door de vliegen kunnen worden verspreid.

Verminderd wooncomfort in uw huis is vaak een tweede gevolg van de overlast van vliegen in huis. Zeker tijdens het eten of tijdens de bereiding van uw voedsel zijn ze erg storend. Ook als u gewoon in uw woonkamer zit, kunnen de vliegen overal op landen. Ze worden met name aangetrokken door licht; u ziet ze dan op het beeldscherm van uw tv en op uw lampen rondscharrelen. En wat dacht u van alle vliegenpoep, die u in kleine bruine of zwarte vlekjes op al uw spullen en meubelen aantreft?

Voor (horeca-)bedrijven kan een vliegenplaag zelfs rampzalig uitpakken. Als een pand vergeven is van de vliegen, dan zouden klanten kunnen denken dat het bedrijf de hygiëne niet hoog in het vaandel heeft staan. Reputatieschade - en vaak ook omzetverlies - kunnen dan het gevolg zijn.

Oorzaak vliegen in huis

Hoe komen al die vliegen in huis? Eerst moet u nagaan welke vliegensoort overlast bij u veroorzaakt. Zijn het clustervliegen of grasvliegen, dan hebben ze in uw woning of pand overwinterd. In het voorjaar worden ze wakker en zijn ze zeer actief. Ze vliegen dan door uw hele huis of bedrijf op zoek naar eten en naar andere schuil- of broedplaatsen. Zowel klustervliegen als grasvliegen houden van warmte en licht, dus zij zullen zich ook massaal op de buitenmuren van het gebouw vestigen. Het gebouw ziet dan letterlijk zwart van de vliegen!

U kunt ook te maken krijgen met vleesvliegen. Vooral bij warm en broeierig weer kunnen deze vliegen zich snel in rottend (vlees-)afval in containers en in dierenkadavers op straat voortplanten. Van daaruit kunnen de vliegen zich verder verspreiden en een weg door uw huis gaan zoeken. Gebrek aan hygiëne en/of het niet op tijd legen van afvalbakken of containers werkt de vliegenplaag nog verder in de hand.

Vliegen in huis: wat te doen?

Zelf een vliegenplaag bestrijden lukt alleen als er maar enkele tientallen vliegen in huis aanwezig zijn. Bij een echte plaag gaat het vaak om honderden, zo niet duizenden, vliegen. Deze kunt u wel te lijf gaan met vliegenmeppers, sprays, lijmvallen of vliegenlampen, maar het zijn er simpelweg te veel om te bestrijden. Beter is om dan een ongediertebestrijder te bellen en daarna preventieve maatregelen te nemen.

Hoe is een vliegenplaag in huis te voorkomen?

Wanneer u bruine of zwarte puntjes op de kozijnen, in lampen of op vensterbanken ziet liggen, dan heeft u waarschijnlijk veel vliegen in huis. Ook ziet u wellicht veel dode vliegen liggen of er vliegen veel vliegen rond. Het is dan misschien nog niet te laat om te voorkomen dat de vliegenplaag verergert. Helemaal voorkomen dat er geen vliegen bij u in huis komen is moeilijk, maar een plaag voorkomen kunt u wel met de volgende tips:

  • Wanneer het weer toelaat om de ramen en deuren open te gooien, kunt u horren van fijnmazig gaas of een muggengordijn plaatsen. Zo voorkomt u dat vliegen eenvoudig naar binnen kunnen vliegen.
  • Sluit voedsel goed af, zeker als het vleeswaren betreft, want vliegen leggen daar graag eitjes in. Vliegen komen af op geuren. Wanneer het eten afgesloten is, kunnen ze het eten niet ruiken en kunnen ze er dus ook niet bij.
  • Voorkom dat voedsel in de prullenbak gaat rotten en gooi organisch afval zo snel mogelijk in de container. Zet containers niet te dicht bij uw huis of bij de ingang van het bedrijf.
  • Door regelmatig te poetsen wordt uw bedrijf of huis sowieso oninteressant voor vliegen. Vliegen zitten graag op zolder, in keukens of opslagruimtes en in kruipruimtes.
  • Verstopte afvoeren en leidingen moet u zo snel mogelijk laten verhelpen door een geschikte vakman. Zo voorkomt u dat de vliegen ook daar op afkomen om eitjes te leggen.
  • Dicht zoveel mogelijk openingen zoals naden en kieren in uw woning. Vliegen zijn namelijk zo klein dat ze overal naar binnen kunnen glippen.
  • Ook buiten de deur dient u maatregelen te treffen. Dek composthopen goed af en verwijder zo snel mogelijk kadavers van dode dieren.

Hoe eenvoudig is het bestrijden van vliegen in huis?

De moeilijkheidsgraad voor het bestrijden van vliegen verhoogt naarmate het aantal vliegen toeneemt. Meestal zijn een paar vliegen wel op te sporen en kunt u hun schuilplaatsen ook met gemak vernietigen, als u tenminste zelf kunt achterhalen waar ze zitten. De standaard bestrijdingsmiddelen die u in de winkel kunt krijgen, kunnen u hier wel voldoende bij helpen, maar bij clustervliegen en grasvliegen moet u echt met grof geschut komen. Zij komen altijd met velen.

Wanneer u geen hand voor ogen meer ziet en uw woning of bedrijfspand ook zwart ziet van de vliegen, doet u er goed aan om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Het probleem is u dan simpelweg boven het hoofd gegroeid. Met de snelheid waarmee de vliegen zich kunnen voortplanten is dat eigenlijk ook niet zo vreemd.

Last van vliegen in huis?

U heeft heel veel vliegen in huis en u wordt er helemaal gek van. Niets wat u doet lijkt te helpen en het aantal vliegen neemt alleen maar toe. Onze ongediertebestrijders inspecteren de situatie eerst nauwkeurig voor ze tot bestrijding overgaan. Het is belangrijk dat alle schuilplaatsen worden behandeld: zo worden niet alleen de vliegen, maar ook de eitjes en de larven uitgeschakeld. Zo komen er geen nieuwe vliegen meer bij. Na de vliegenbestrijding heeft u dan geen last meer van deze vlegels!

Vrijblijvend advies en offerte aanvragen

Bent u op zoek naar een ongediertebestrijder uit uw regio? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u snel bij ongedierteoverlast en andere ongedierteproblemen, overal in België. Bel 078 - 485 200 of vul onderstaand formulier in voor advies, een offerte of voor het maken van een afspraak!