Boktor bestrijden

Wereldwijd zijn er meer dan 33.000 soorten boktorren bekend. In principe doet een groot aantal van deze soorten geen vlieg kwaad. Hun nakomelingen kunnen echter wel veel schade aanrichten. En voor nakomelingen zorgen, dat is nu net één van de favoriete bezigheden van de boktor.

Sommige soorten boktorren richten zich volledig op de voortplanting. Daardoor kunnen zij razendsnel voor een groot aantal houtwormen zorgen, welke uw houtenconstructies in gevaar brengen. De boktor bestrijden en dit tijdig doen, is dan ook noodzaak.

 1. Boktor bestrijden: hoe is een boktor te herkennen?
 2. Werkwijze professionele boktorbestrijding
 3. Kosten boktor bestrijden

Boktor bestrijden

Hoe is een boktor te herkennen?

U kunt een probleem met de boktor bestrijden, wanneer u de boktorren in uw pand heeft ontdekt. Maar hoe kunt u een boktor herkennen? Dat hebben de bestrijders van Beestjes Kwijt voor u in kaart gebracht. 

Het is allereerst van belang dat u onderscheid kunt maken tussen de nathoutboorders en drooghoutboorders. De nathoutboorders richten relatief weinig schade aan en hoeven niet bestreden te worden. Met de drooghoutboorders, zult u echter wel de strijd moeten aanbinden. 

De huisboktor is zo’n drooghoutboorder en komt veel voor in Belgische huishoudens. Aan de volgende kenmerken kunt u deze vervelende boktor herkennen:

 • Hij is zwart;
 • Hij is ongeveer 10 tot 25 millimeter groot;
 • Hij heeft een langgerekt lijf;
 • Hij heeft zes pootjes;
 • Hij heeft twee grote tasters aan zijn kop;
 • Hij is bij voorkeur rondom nieuw hout te vinden;
 • Hij maakt een zacht geluid, wanneer hij aan hout knaagt.

Hoe wordt de komst van de boktor voorkomen?

De komst van boktorren kunt u proberen te voorkomen. Wanneer zij ergens anders een liefdesnestje bouwen, hoeft u tenslotte ook geen enkele boktor te bestrijden.

De Europese regering heeft u gelukkig al een handje geholpen bij het voorkomen van boktorren in huis. Al het verpakkingshout dat de Europese Unie binnenkomt moet bijvoorbeeld ontschorst zijn, waardoor de kans op boktorren in het hout aanzienlijk afneemt. Bent u toch nog bang om een boktor in huis te halen? Bekijk dan deze zes tips:

 • Gebruik verduurzaamd naald- of loofhout in uw pand.
 • Schilder uw hout bijvoorbeeld met beits zodat er geen eitjes kunnen worden afgezet.
 • Hou de temperatuur in uw pand beneden de 25 graden Celsius. Boktorren hebben het graag behaaglijk warm.
 • Zorg voor weinig vochtige ruimtes, zodat de boktor niet goed kan gedijen.
 • Vervang hout dat al aangetast is direct zodat er geen enkele boktor of houtworm achter kan blijven.
 • Gebruikt u haardhout? Leg dan nooit meer dan een dagvoorraad haardhout in huis neer.

Hoe is een boktor te bestrijden?

Een probleem met boktorren in de kiem smoren en de boktor bestrijden, is zo eenvoudig nog niet. Terwijl het bestrijden van boktorren wel van groot belang is. Hun dierbare larven kunnen namelijk maar liefst tien jaar leven en gedurende dat leventje heel wat serieuze problemen veroorzaken.

Kortom, u wilt liever niet dat de boktorren uw pand als thuis kiezen. De houtwormen mogen ze ergens anders opvoeden! De ervaren bestrijders van Beestjes Kwijt willen uw boktor bestrijden en gelijktijdig de oorzaak van het probleem aanpakken. Aan de hand van sporen worden alle schuilplaatsen van de boktor opgezocht. Eigenlijk neemt u gewoon een heuse privé detective in de arm!

Boktor bestrijden: wat doet een ongediertebestrijder precies?

De larven van de boktor knagen zich een weg in de lengterichting van balken, waardoor deze sneller verzwakken dan bij aantasting door een gewone houtworm. Als u contact opneemt met een ongediertebestrijder uit uw regio, zal hij dan ook vragen stellen om te bepalen of het inderdaad om de boktor gaat.

Boktorbestrijding kent een specifieke aanpak. Eerst boort de bestrijder gaatjes in de betreffende balk en slaat er vervolgens pluggen in. Daarna zal hij onder hoge druk (4 á 5 bar) een bestrijdingsmiddel op oliebasis inbrengen. Zo wordt de balk helemaal doordrenkt met bestrijdingsmiddel. De larven zullen dit niet overleven, dus één behandeling is normaal gesproken voldoende. Overigens: die pluggen zitten muurvast, dus u kunt ze er later niet meer uit halen. Dat is misschien niet mooi voor het oog, maar de balk is in ieder geval gered.

Soms kiezen mensen ervoor om zelf de boktor te bestrijden, door de oppervlaktes te behandelen. Dit geeft vaak niet de gewenste resultaten of de omvang van het probleem blijkt groter dan verwacht. Daarnaast is het belangrijk om alle larven aan te pakken, anders bent u binnen de kortste keren weer terug bij af.

Houtaantasting door een boktor kan ernstige financiële gevolgen hebben. Maar als u tijdig een professionele ongediertebestrijder inschakelt, kunt u dat voorkomen.

Hulp nodig bij boktor bestrijden? Bel ons meteen!

Een boktorrenplaag kan groot gevaar opleveren voor uw gezin of personeel. Zeker als blijkt dat de draagbalken of vloeren zodanig aangetast zijn dat uw woning of bedrijfspand bijna op instorten staat. U kunt Beestjes Kwijt dus niet vroeg genoeg bellen op 078 - 485 200"}" data-sheets-userformat="{"2":31235,"3":{"1":0},"4":[null,2,16777215],"12":0,"14":[null,2,3355443],"15":"Helvetica, sans-serif, Arial","16":11,"17":1}">078 - 485 200. Mailen is natuurlijk ook altijd mogelijk. Onze ongediertebestrijder beantwoordt graag al uw vragen en kan u op zeer efficiënte wijze van uw ongedierteprobleem verlossen.

Professionele boktorbestrijding

Geknaag in het hout, zaagsel op de vloer, mogelijk kevers op de vloeren. U bespeurt onraad. Boktorren zijn houtkevers van het genadeloze soort. Hun larven knagen zich een weg in de lengterichting van balken en dat kunnen ook draagbalken zijn! Zo richten ze op topsnelheid grotere schade aan dan de larven van andere soorten houtkevers. Misschien moet u ons eigenlijk al bellen voor u dit artikel heeft uitgelezen.

 1. Contact opnemen voor boktorbestrijding
 2. Afspraak maken voor boktorbestrijding
 3. Voorbereiding op boktorbestrijding
 4. Inspectie voor boktorbestrijding
 5. Plan van aanpak boktorbestrijding
 6. Uitvoering van boktorbestrijding
 7. Nazorg bij boktorbestrijding
 8. Hulp nodig bij boktor bestrijden? Bel ons meteen!

Contact opnemen voor boktorbestrijding

U besluit dit artikel toch door te lezen? Dat is geen slechte beslissing, want eerst moet met zekerheid worden vastgesteld of u wel met boktorlarven te maken heeft. De ongediertebestrijders bij Beestjes Kwijt weten alles over de boktor en bij hen zit u altijd goed voor een oplossing op maat. Pak de telefoon of stuur ons een mail. Onze professionals worden altijd met open armen ontvangen!

Afspraak maken voor boktorbestrijding

De boktor kan op elk gegeven moment in het jaar opduiken in woningen en bedrijfspanden. Gaat het om nieuwbouw of om een oud pand? Het maakt de boktor niets uit, als er maar genoeg hout in het gebouw aanwezig is. Bovendien kunnen boktorlarven, net als die van de gewone houtkever, ook in houten meubels zitten. Misschien is dat ook bij u het geval? U kunt zo een afspraak maken met een ongediertebestrijder uit uw regio. Vertel hem alles wat u is opgevallen aan de plaag, zodat hij een goed beeld krijgt van de situatie.

Voorbereiding op boktorbestrijding

In de meeste gevallen bevinden de boktorlarven zich in houten constructies op zolders of in kruipruimtes. Voor de boktorbestrijder met de behandeling kan beginnen, is het noodzakelijk dat de ruimtes goed bereikbaar zijn. Mogelijk dient u dan eerst de zolder leeg te halen, zodat de bestrijder de aangetaste plaatsen goed kan bereiken.

Heeft u last van boktorlarven in de kruipruimte? Dan mag er geen water in deze ruimte staan. Is dat wel het geval, dan moet de kruipruimte eerst worden leeggepompt. Houd er ook rekening mee dat de bestrijder stroom nodig zal hebben om de apparatuur voor de behandeling in werking te stellen.

Inspectie voor boktorbestrijding

De larven van de boktor lijken op die van de gewone houtwormkever. Ook zij eten van zachte (onbewerkte) houtsoorten om te kunnen groeien. De ongediertebestrijder bekijkt eerst de gaten in het hout. Die zijn vaak veel groter dan de gaten van de gewone houtworm. Deze gaten zijn de uitvliegopeningen van de boktorlarven: zij gebruiken deze later om uit te vliegen als ze eenmaal zijn volgroeid. Als volwassen kevers kunnen ze dan elders een nieuw nest beginnen. Helaas kunnen de larven er jaren over doen om zich te ontwikkelen. Stelt u zich eens voor wat voor schade ze in de tussentijd kunnen aanrichten! Uw balken en vloeren worden dan zwakker en kunnen het uiteindelijk begeven.

De boktor richt meer schade dan de gewone houtworm en dat komt puur vanwege de richting waarin hun larven zich door het hout vreten. Boktorlarven knagen hun tunnels in de lengterichting van het hout. Eventuele (draag-)balken verzwakken sneller dan wanneer ze door gewone houtworm zouden worden opgegeten. Het komt vaak voor dat balken vervangen moeten worden. De ongediertebestrijder zal op al dit soort zaken letten om een idee te krijgen van de omvang van het probleem. Hij zal ook ter plekke een gepaste maatregelen bedenken.

Plan van aanpak boktorbestrijding

De ongediertebestrijder zal u na inspectie een plan van aanpak overhandigen. In dit plan wordt beschreven hoe de bestrijding zal worden uitgevoerd. Daarnaast wordt omschreven welke voorbereidingen u zelf moet treffen. Zoals gezegd is het belangrijk dat uw zolder leeg staat en als de boktorlarven in de kruipruimte zitten, dan mag deze niet onder water staan.

Uitvoering van boktorbestrijding

De larven van de boktor kunnen alleen bestreden worden met middelen op oliebasis, want deze zijn speciaal door de industrie voor dit ongedierte ontworpen.

Bij een boktorrenplaag behandelt de ongediertebestrijder vooral de besmette (draag-)balken. Er hoeven dus geen hele oppervlaktes met bestrijdingsmiddel te worden overgoten. Hoe gaat de bestrijder te werk? Hij boort gaten in een balk en slaat er pluggen in. Op deze pinnen wordt een druk gezet van 4 á 5 bar. De bestrijder impregneert vervolgens de balk met bestrijdingsmiddel, zodanig dat het vocht uit de balk sijpelt. In principe kan één behandeling volstaan.

Een mogelijk nadeel van de pluggen is dat deze vanaf nu in de balken moeten blijven zitten. Dat is misschien niet zo mooi voor het oog, maar als deze balken zich op zolder bevinden, dan zal dat minder opvallen. Maar schoonheid terzijde: zou u hoe dan ook niet liever van de boktor af willen zijn zodat uw huis gewoon kan blijven staan?

Het is mogelijk dat ook uw houten meubelen aangetast zijn door de boktorlarven. Vaak gaat het om tweedehands meubelen, waar maar zelden op larven wordt gecontroleerd. U kunt deze meubelen het beste van de hand doen, maar geef ze niet door aan anderen, anders verspreidt u de plaag! U kunt ze dan beter eerst vernietigen. Tenzij het om een erfstuk gaat. U kunt er dan voor kiezen om deze door een gespecialiseerd bedrijf te laten behandelen. Het meubel wordt dan in een soort gaskamer geplaatst. De larven kunnen deze behandeling niet overleven. Dit is wel een prijzige behandeling en u zult de kosten tegen de baten moeten opwegen.

Nazorg bij boktorbestrijding

Na bestrijding van de boktor zijn er in principe geen inspecties meer nodig, omdat onze bestrijders zeer effectief en met sterke middelen te werk gaan. Omdat er insecticide is gebruikt, hoeft u eigenlijk alleen nog maar even uw woning of bedrijfspand te luchten. Bij zowel houtworm als boktor is het mogelijk dat u garantie krijgt op de behandeling; vraag dit even na bij uw ongediertebestrijder.

Hulp nodig bij boktor bestrijden? Bel ons meteen!

Een boktorrenplaag kan groot gevaar opleveren voor uw gezin of personeel. Zeker als blijkt dat de draagbalken of vloeren zodanig aangetast zijn dat uw woning of bedrijfspand bijna op instorten staat. U kunt Beestjes Kwijt dus niet vroeg genoeg bellen op 078 - 485 200"}" data-sheets-userformat="{"2":31235,"3":{"1":0},"4":[null,2,16777215],"12":0,"14":[null,2,3355443],"15":"Helvetica, sans-serif, Arial","16":11,"17":1}">078 - 485 200. Mailen is natuurlijk ook altijd mogelijk. Onze ongediertebestrijder beantwoordt graag al uw vragen en kan u op zeer efficiënte wijze van uw ongedierteprobleem verlossen.

Boktor bestrijden kosten

Duizenden soorten, zijn er van de boktor. Meer dan 33.000 zijn er inmiddels bekend en staan in de boeken. In België hebben wij voornamelijk met één boktor te maken, namelijk de huisboktor. En eigenlijk is dit al erg genoeg!

De huisboktor brengt namelijk larven voort, die enorme schade kunnen toebrengen aan allerlei soorten hout. Die kids van de huisboktor staan beter bekend als houtwormen en doen ons gruwelen. Kortom, het is zaak een boktor in huis te bestrijden, voor deze besluit dat de familienaam moet worden voortgezet.

Hoe duur is het om de boktor zelf te bestrijden?

Wanneer er een boktor in huis of in het bedrijfspand wordt ontdekt, wilt de ongelukkige vinder vaak zo snel mogelijk van het beestje af. Bij u zal dit niet anders zijn!

Toch is het niet aan te raden om zelf de strijd met deze ongediertesoort aan te gaan. Niet alle schade, die een boktor aanbrengt, is namelijk direct zichtbaar. Hierdoor kunnen houten constructies vreselijk verzwakken, zonder dat u dit weet. Professionele ongediertebestrijders weten precies waar zij op moeten letten, omdat zij vaker oog in oog met de boktor staan.

Wat zijn de kosten van professionele boktor bestrijding?

Men vreest vaak dat de kosten voor professionele ongediertebestrijding, uit de pan zullen rijzen. Deze angst is in veel gevallen echter onnodig! Voorafgaand aan bestrijding worden de kostennamelijk altijd voor u in kaart gebracht en wordt gekeken naar de voordeligste bestrijdingsmethode.

Onze ongediertebestrijders bepalen de best passende bestrijdingsmethode voor uw boktorprobleem aan de hand van volgende kenmerken:

 • De omvang van het boktorprobleem.
 • De bereikbaarheid van de schuilplaatsen van de boktorren.
 • De hoeveelheid houtwormen, die het hout hebben geïnfecteerd.
 • De geschatte tijd, die het boktor bestrijden zal vergen.
 • De hoeveelheid preventiemaatregelen, die genomen moeten worden om herhaling te voorkomen.

Hoe gaat de professionele boktor bestrijding in zijn werk?

Wanneer ongediertebestrijders de vraag krijgen of zij een boktor kunnen bestrijden, gaan zij allereerst op zoek naar de schuilplaats van de boktor. Vervolgens zullen zij de aangetaste houten onderdelen schoonsteken en bewerken met een bestrijdingsmiddel. In sommige, meer heftige, gevallen worden er injectiepluggen geplaatst waarmee bestrijdingsmiddel geïnjecteerd kan worden.

Wilt u voor eens en altijd korte metten maken met de boktorren en hun onopgevoede kroost? Neem dan een ervaren ongediertebestrijder in de armen. Deze professional kan de boktor bestrijden en u tips geven om de houten constructies in het vervolg te beschermen. Neem vrijblijvend contact met onze ongediertebestrijders op voor een passende offerte en persoonlijk advies. Zij zullen dit varkentje wel even voor u wassen!

Hulp nodig bij boktor bestrijden? Bel ons meteen!

Een boktorrenplaag kan groot gevaar opleveren voor uw gezin of personeel. Zeker als blijkt dat de draagbalken of vloeren zodanig aangetast zijn dat uw woning of bedrijfspand bijna op instorten staat. U kunt Beestjes Kwijt dus niet vroeg genoeg bellen op 078 - 485 200"}" data-sheets-userformat="{"2":31235,"3":{"1":0},"4":[null,2,16777215],"12":0,"14":[null,2,3355443],"15":"Helvetica, sans-serif, Arial","16":11,"17":1}">078 - 485 200. Mailen is natuurlijk ook altijd mogelijk. Onze ongediertebestrijder beantwoordt graag al uw vragen en kan u op zeer efficiënte wijze van uw ongedierteprobleem verlossen.

Vrijblijvend advies en offerte aanvragen

Bent u op zoek naar een ongediertebestrijder uit uw regio? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u snel bij ongedierteoverlast en andere ongedierteproblemen, overal in België. Bel 078 - 485 200 of vul onderstaand formulier in voor advies, een offerte of voor het maken van een afspraak!