Motten bestrijden

Motten hebben altijd trek. Ze beginnen maar al te graag aan uw gloednieuwe tapijt of heerlijk warme winterjas. Als u beschadigingen aan uw spullen wilt voorkomen, moet u daarom alle motten bestrijden.

Motten kunt u zowel in huis als in een bedrijfspand tegenkomen. De volwassen mot zal uw stoffering niet aanraken, maar haar larven wel. Deze kleintjes moeten er tenslotte nog van groeien. Ze zijn voornamelijk liefhebbers van wol, bont en leer.

 1. Motten bestrijden: Waaraan kan ik motten herkennen?
 2. Werkwijze professionele mottenbestrijding
 3. Kosten motten bestrijden

Motten bestrijden

Waaraan kan ik motten herkennen?

De kleermot is verreweg de bekendste mot. Er zijn echter nog veel meer soorten motten. Zo kennen we pelsmot en de bruine huismot. De larven van de bruine huismot zijn echte veelvraten en kunnen wel twaalf maanden blijven bestaan. Zij lusten naast stoffering, namelijk ook etenswaren. Zaden, granen en bonen zijn voor hen ook niet veilig.

Kortom, u kunt het beste zo snel mogelijk ongenode motten bestrijden en Beestjes Kwijt kan u daarbij helpen. Wanneer de motten eitjes leggen, lopen de spullen in uw huis of bedrijfspand direct gevaar. Controleer daarom regelmatig op de aanwezigheid van de volgende zaken:

 • Gaten
 • Webben
 • Volwassen motten

Hoe kan ik motten voorkomen?

Als u gaten, webben of volwassen motten heeft gezien, is de kans groot dat u te maken heeft met een mottenplaag. Dan is het vaak al te laat voor veel van uw opgeborgen kledingstukken en is mottenbestrijding nodig. U kunt uzelf waarschijnlijk wel voor de kop slaan hoewel dat uiteraard niet nodig is! In het vervolg kunt u motten in huis of in het bedrijf op de volgende manieren voorkomen:

 • Was uw vuile was tijdig zodat uw vieze goed geen motten aantrekt.
 • Gebruik horren om te voorkomen dat motten massaal naar binnen vliegen.
 • Bewaar kleding, die u een tijd niet draagt, in afgesloten tassen of dozen.
 • Hou het huis goed schoon zodat eitjes zich niet zullen ontpoppen tot larven.
 • Controleer regelmatig aanlokkelijke broedplaatsen voor motten, zoals kledingkasten.

Hoe kan ik motten bestrijden?

Als u motten in huis heeft, is het tijd om direct korte metten te maken met deze gevleugelde schurken. Maar wat is er te doen tegen motten?

Als u al last heeft van een mottenplaag, doet u er goed aan om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Hij of zij kan effectief uw motten bestrijden. Natuurlijk schieten de bestrijders van Beestjes Kwijt u graag te hulp. Zij komen snel de eieren en volwassen motten bestrijden! Dan mogen deze akelige diertjes weer ergens anders op kledingjacht.

Motten bestrijden: wat doet een ongediertebestrijder?

Voor beperkte mottenoverlast zijn er allerlei doe-het-zelfproducten verkrijgbaar. Maar als u te maken heeft met een groter of terugkerend probleem kunt u beter een professionele ongediertebestrijder inschakelen. Wanneer u hierover contact met ons opneemt, zal de bestrijder u eerst een aantal vragen willen stellen. Bijvoorbeeld of u wel eens een lekkage heeft gehad en of u ergens kleding of tapijt heeft opgeslagen.

Voor een effectieve bestrijding van motten is het nodig om te weten wat de oorzaak van de overlast is. Daarom is het verstandig dat u de ongediertebestrijder zo goed mogelijk informeert. Tijdens een inspectie op locatie zal hij zoeken naar plekken waar de broedplaatsen begonnen. Motmuggen zijn bijvoorbeeld te vinden op vervuilde en vochtige plaatsen waar ze hun eieren in leggen. Gewone motten doen dat graag in kleding, stoffen en tapijt, maar er zijn ook motten die afkomen op (gedroogde) etenswaren.

Als de bestrijder een goed beeld heeft van het probleem, stelt hij een plan van aanpak op om de motten te bestrijden. Zo worden motmuggen bestreden met een koudvernevelaar, een apparaat waarmee met hoge druk een mengsel van insecticide en water in de ruimte wordt geblazen. Motmuggen die hiermee in aanraking komen, zijn binnen twee tot drie dagen dood. Kleermotten kunnen bestreden worden met andere methoden, zoals chemische reiniging en het invriezen van textiel. Na de mottenbestrijding is het belangrijk om te voorkomen dat de motten terugkomen. Uw regionale ongediertebestrijder adviseert u graag!

Professionele mottenbestrijding

Motten kunnen voor flink wat materiaalverlies zorgen bij zowel particulieren als bedrijven. Bepaalde soorten leggen hun eitjes in (gedroogde) etenswaren. Andere soorten vermenigvuldigen zich in stoffen materialen. Hun larven worden in kleine paradijsjes geboren waarin ze alles om zich heen kunnen aanvreten. Voorkom dat ze verder groeien! Bel ons voor een professionele aanpak van een ongediertebestrijder!

 1. Contact opnemen voor mottenbestrijding
 2. Afspraak maken voor mottenbestrijding
 3. Voorbereiding op mottenbestrijding
 4. Inspectie voor mottenbestrijding
 5. Plan van aanpak mottenbestrijding
 6. Uitvoering van mottenbestrijding
 7. Nazorg bij mottenbestrijding
 8. Hulp nodig bij motten bestrijden? Bel ons meteen!

Contact opnemen voor mottenbestrijding

Mottenplagen zijn niet seizoensgebonden. Zowel particulieren als bedrijven kunnen het hele jaar bij Beestjes Kwijt terecht voor een professionele bestrijding. Motten en hun larven kunnen in een hoog tempo voedsel en textiel aantasten, dus we raden u aan om na ontdekking van dit ongedierte zo spoedig mogelijk te bellen. U kunt uiteraard ook een mail sturen. Uw aanvraag zal rechtstreeks bij een ongediertebestrijder terechtkomen die in uw regio werkzaam is.

Afspraak maken voor mottenbestrijding

Onze ongediertebestrijder neemt uw mottenprobleem zeer serieus en zal dan ook meteen een afspraak met u inplannen. Hij zal zo snel mogelijk bij u langskomen, want hij begrijpt maar al te goed dat u niet zit te wachten op een verdere verspreiding van de plaag!

Voorbereiding op mottenbestrijding

U kunt zelf alvast op zoek gaan naar de bron van uw mottenplaag. Als u namens een bedrijf belt, dan moet u eens kijken naar de goederen die u mogelijk heeft geproduceerd en/of opgeslagen. Ziet u aangetaste verpakkingen? Grote kans dat de motten daar hun oorsprong vinden. Belt u omdat u in uw woning overlast ervaart door motten? Dan heeft u waarschijnlijk al gemerkt dat er textiel is aangetast. Controleer uw kledingkasten of andere plekken waar stoffen materialen kunnen liggen.

Kunt u de bron van de mottenplaag niet vinden? De mottenbestrijder zal hoe dan ook langskomen voor een inspectie. Hij weet op welke tekenen hij moet letten en kan de bron voor u vinden. Het kan u tijd (en geld) besparen als u eerst zelf op zoek gaat, maar die keuze is aan u.

Inspectie voor mottenbestrijding

Mottenplagen kunnen door de larven van verschillende soorten motten veroorzaakt worden:

 • Cacaomotten
 • Meelmotten
 • Vruchtmotten
 • Kleermotten

Bedrijven die voedsel produceren, behandelen en/of opslaan lopen het grootste risico op een mottenplaag. Motten eten zelf niets, maar ze paren en leggen hun eitjes in (gedroogde) goederen. Als die eitjes uitkomen, komen de larven tevoorschijn. Afhankelijk van de mottensoort (let op hun namen!) azen de larven op meel, noten, granen, chocoladeproducten, gedroogde groenten en vruchten. Sommige soorten eten en gedijen van al deze genoemde producten.

Dankzij het voedsel kunnen de larven uitgroeien tot volwassen motten. In de goederen zitten echter niet alleen eitjes; de motten verontreinigen alle waren ook met uitwerpselen. Ten slotte zorgen de kleverige spinsels van de larven ervoor dat producten zoals meel gaan klonteren. Het is voorgekomen dat dit soort klonters in productiemachines terechtkomen en zo de productie kunnen ontregelen.

Al met al zijn dit geen hygiënische omstandigheden, zoals u begrijpt. Aangetaste waren moeten dan ook altijd worden vernietigd en kunnen fikse verliezen voor bedrijven betekenen. Ook bedrijven die handelen in textiel kunnen door een mottenplaag getergd worden. Ook voor hen geldt: hoe eerder zij contact opnemen met een ongediertebestrijder, hoe beter!

Ook particulieren kunnen maar beter snel contact opnemen met ons. Bij hen zijn het vooral (de larven) van kleermotten die schade aanrichten. De kleermotten leggen eitjes in kleding, gordijnen, tapijten, stoffen en bekleding. Feitelijk kunnen ze een broedplaats starten in alles wat van textiel is gemaakt, maar ook in bont. Wollen producten genieten eveneens de voorkeur. De larven kunnen stoffen helemaal verpulveren als u er niet op tijd bij bent.

De mottenbestrijder gaat bij een inspectie direct op de zoek naar de bron van een plaag. Bij bedrijven gaat het meestal om oude voedselpartijen. Het is mogelijk dat er in het verleden een verpakking is opengemaakt die vervolgens niet goed werd gesloten. Bij particulieren wordt er gekeken wat de mottenlarven hebben aangetast en waar ze zich precies in uw woning bevinden. Vaak kunt u het bewijs al aanleveren, anders had u ook geen melding gemaakt van een mottenplaag.

Plan van aanpak mottenbestrijding

Als het eenmaal duidelijk is waar de motten vandaan komen, maakt de ongediertebestrijder een plan van aanpak. Voor bedrijven kan dit plan er anders uitzien dan voor particulieren en dat is mede afhankelijk van de aard van de (aangetaste) goederen. Het hoofddoel van het plan is altijd dat de broedplaatsen van de motten worden aangepakt.

Uitvoering van mottenbestrijding

Motten maken weinig kans als de ongediertebestrijder de ‘Gloria’ erbij pakt. De Gloria is een drukspuit dat insecticide bevat. Hiermee spuit de bestrijder op alle oppervlakken waar de broedplaatsen zich bevinden of zich nog kunnen gaan ontwikkelen. Denk aan naden, kieren, muren en plafonds, maar ook kledingkasten worden behandeld. De mottenbestrijder spuit overigens geen of zo min mogelijk insecticide op (aangetaste) voorwerpen en al zeker niet op aangetaste etenswaren. Deze zult u zelf moeten weggooien.

Mottenbestrijders maken ook gebruik van een ander middel: een mottenval met feromonen. Dit zijn stofjes met een mannelijke of vrouwelijke geur, in dit geval van motten. Bijvoorbeeld: de mannelijke helft wordt aangetrokken door de vrouwelijke feromoon in de val. Ze lopen dan in de val. De andere helft van de populatie, de vrouwtjes dus, blijft achter en sterft uit. De mottenvallen worden ook gebruikt om de aanwezigheid van motten vast te stellen of ter preventie van een mottenplaag.

Nazorg bij mottenbestrijding

Preventief optreden is heel belangrijk als u geen motten en mottenlarven in uw woning of bedrijfspand wilt aantreffen. Vooral producten die aantrekkelijk zijn voor motten moet u regelmatig blijven controleren. Aangetaste partijen moet zo snel mogelijk verwijderd worden. Ziet u ergens cocons? Hierin kunnen larven zitten die op weg zijn naar volwassenheid. Ziet u misschien ook volwassen motten, dood of levend? Deze tekenen kunnen allemaal voorbodes zijn van een opkomende plaag.

Kleermotten kunnen worden voorkomen door uw kledingkasten te controleren en uw kleding goed schoon te houden en regelmatig te luchten. Misschien moeten sommige stukken wel chemisch gereinigd worden. Hang uw kleding ook niet te dicht op elkaar. Een andere preventiemethode is dat u uw kleding en andere stoffen goederen opbergt in goed afgesloten zakken, dozen of kisten. Oude kinderkleding, bruidsjurken, de winterjas van uw oma… de stoffen blijven samen met uw herinneringen bewaard!

Hulp nodig bij motten bestrijden? Bel ons meteen!

Motten kunnen voor aanzienlijke financiële en emotionele schade zorgen als u ons niet op tijd inschakelt. Bij Beestjes Kwijt staan al onze ongediertebestrijders klaar om uw mottenprobleem met veel vakkennis en zorgvuldigheid op te lossen. Twijfel geen moment als u motten ziet vliegen: bel ons of stuur een mail!

Motten bestrijden kosten

U kunt het wel, u haalt uw net gewassen kleding uit de wasmachine en ontdekt dat het gemotoriseerde monster kleine gaatjes heeft achtergelaten in uw favoriete t-shirt. Helaas kan dit ook gebeuren met uw veilig opgeborgen kleding die op zolder staat. Is het niet een monsterlijke wasmachine dan is het wel de gevreesde kleermot en haar larven, die niet met hun tengeltjes van uw spullen konden afblijven. Kleding kan behoorlijk aangetast worden en dit kan qua kosten behoorlijk oplopen. Dit is afhankelijk van de reparatie kosten, maar ook van de aanschaf kosten van bijvoorbeeld dure merkkleding of speciale stoffen.

Wat zijn de kosten voor het zelf bestrijden van motten?

Net als voor veel ongedierte zijn er ook voldoende bestrijdingsmiddelen voor motten op de markt gebracht. De meeste van deze middelen kennen een goede werking, maar hebben in veel gevallen wel nadelen. Ze werken goed tegen motten in huis, maar de werkende ingrediënten kunnen schadelijk zijn, óók voor mens en huisdier.

Insectensprays worden vaak aanbevolen, maar zijn niet zo lief voor kleding en stoffering. Ze laten vlekken of beschadiging achter. Ook de chemische geurbal, die niet als mottenbal verkocht mag worden, wordt vaak gebruikt om motten te bestrijden. Deze chemische geurbal bevat onder andere dichloorbenzeen en dood motten en larven, maar geen eitjes. Daarnaast breekt deze stof slecht af in het milieu en kan dit schadelijk zijn voor andere dieren. De kosten voor deze middeltjes zijn, niet alleen voor uzelf, maar ook voor het milieu vaak hoger dan eerst gedacht.

Hoeveel kost het om motten te laten bestrijden?

De kosten voor het bestrijden van motten worden van tevoren in kaart gebracht door onze ongediertebestrijders door middel van een analyse. Ze houden hierbij rekening met de volgende factoren:

Grootte van de mottenplaag. Locatie of schuilplaats van de motten, mottenlarven en eitjes. Mottensoort (kleermot, bruine huismot, meelmot, pelsmot, tropische cacaomot, vruchtmot of de witkopmot). Bestrijdingsmethode, die nodig en/of gewenst is. De geschatte tijd, die nodig is om de motten, mottenlarven en eitjes te bestrijden. Hevigheid van de mottenplaag. Preventiemaatregelen, die genomen kunnen worden (advies of toepassingen).

Wat is de werkwijze van professionele mottenbestrijding?

Wanneer de ongediertebestrijders bij u langskomen wordt de situatie nagelopen en op basis hiervan wordt de bestrijdingsmethode voor de motten gekozen. Onze ongediertebestrijders weten hoe ze korte metten met motten moet maken en redden u zo uit een hinderlijke situatie!

Vrijblijvend advies en offerte aanvragen

Bent u op zoek naar een ongediertebestrijder uit uw regio? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u snel bij ongedierteoverlast en andere ongedierteproblemen, overal in België. Bel 078 - 485 200 of vul onderstaand formulier in voor advies, een offerte of voor het maken van een afspraak!