Spinnen bestrijden

Arachnofobie (oftewel extreme angst voor spinnen) is naar verluid de meest voorkomende angst voor dieren. En eerlijk is eerlijk, dat is niet verwonderlijk. Spinnen kunnen er nu eenmaal erg angstaanjagend uitzien, zelfs wanneer ze klein zijn. Als er veel spinnen in huis ronddwalen, kunnen velen van ons niet meer rustig slapen en is spinnenbestrijding nodig.

Als we spinnen bestrijden, doen we dat niet enkel voor de gemoedsrust. Er zijn namelijk ook andere nadelen aan het hebben van veel spinnen in huis of in een bedrijfspand. Zo zijn spinnenwebben vaak onhandig gesitueerd en kunnen de beestjes snel aan gezinsuitbreiding doen.

 1. Spinnen bestrijden: waaraan kunnen we spinnen herkennen?
 2. Werkwijze professionele spinnenbestrijding

Spinnen bestrijden

Waaraan kunnen we spinnen herkennen?

Meestal belooft de aanwezigheid van één spin al niet veel goeds. Spinnen kunnen plots uit alle hoekjes en gaatjes tevoorschijn komen. Kunt u zich dat voorstellen? Dat er plots tientallen spinnen over de vloer krioelen? Zelfs het dapperste lid van uw gezin of personeel zal zich dan een hoedje schrikken.

U zult de spinnen vast direct herkennen aan hun acht poten. In Nederland komen er ruim 650 spinnensoorten voor. Dit is slechts een klein aantal aangezien de gehele spinnenpopulatie uit meer dan 35.000 spinnensoorten bestaat. U zult hiervan voornamelijk een vast aantal spinnen herkennen, namelijk de kelderspin, de huisspin, de wolfspin en de zakspin. Alle vier deze soorten zien er gevaarlijk uit, maar kunnen u niets doen. Onze ongediertebestrijders kunnen eenvoudig deze spinnen verwijderen.

Hoe kunnen we spinnen voorkomen?

Krijgt u toch nog steeds de kriebels van spinnen in huis of op de werkvloer? Dan wilt u hun komst ongetwijfeld voorkomen. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen, of in dit geval spinnen bestrijden. In dit geval hebben wij goed nieuws voor u! Er is namelijk veel tegen spinnen te doen. We hebben de belangrijkste preventiemaatregelen voor u opgesomd:

 • Haal alle spinnenwebben tijdig weg, zodat de spinnen geen uitvalbasis meer hebben.
 • Vul gaten, kieren en gleuven zodat zelfs de kleinste spinnetjes niet tevoorschijn kunnen komen.
 • Zorg dat er geen andere insecten op uw terrein aanwezig zijn, deze maken uw omgeving namelijk extra aantrekkelijk voor spinnen. Zij eten graag kleine beestjes.
 • Controleer op regelmatige basis ieder donker, warm en nauw hoekje in uw pand. Dan kunt u spinnen voorkomen door ze snel op te sporen. Ze houden bijvoorbeeld van ventilatieopeningen en dakranden.

Hoe kunnen we spinnen bestrijden?

Soms is het treffen van maatregelen om spinnen te voorkomen, helaas te laat. Voornamelijk in het najaar gaan spinnen op zoek naar een behaaglijk plekje om te kunnen overwinteren. De kans is dus groot dat u in de herfst of winter veel spinnen in huis of op de werkvloer treft.

Natuurlijk zit niemand op de komst van spinnen te wachten. De bestrijders van Beestjes Kwijt kunnen daarom allerlei soorten spinnen bestrijden en voorkomen dat u te maken krijgt met een spinnenplaag. Ze zijn namelijk best handig, wanneer ze andere insecten opeten. Spinnen horen gewoon buiten te wonen en te werken en niet voor overlast in huis te zorgen. Spinnen zijn daarom ook beschermd en er zijn verschillende biologische bestrijdingsmiddelen, die onze bestrijders hanteren om spinnen te verjagen.

Spinnen bestrijden: welke middelen zijn toegestaan?

Het met gif bestrijden van spinnen is in Nederland verboden, maar er zijn een aantal alternatieve methoden die ingezet kunnen worden:

 • Spinnenvanger: een spinnenvanger is een speciale borstel die u geopend om de spin plaatst. Zodra de spin ertussen zit, sluit de spinnenvanger zichzelf en zit de spin opgesloten tussen de borstel. Daarna kunt u hem gemakkelijk buiten loslaten. Zo voorkomt u vieze vlekken op de muur en hoeft u spinnen niet aan te raken. Het vraagt natuurlijk wel veel geduld om een hele spinnenplaag te bestrijden met een spinnenvanger.
 • Biologische afbreekbare producten voor de behandeling van plekken waar veel spinnen zijn. Zo’n middel wordt aangebracht met een nevelspuit en brengt een natuurlijke conserveringslaag aan. Hierdoor kunnen webben zich niet goed hechten op kozijnen, in de buurt van lampen en andere favoriete plekken. Voor het beste resultaat moeten eerst aanwezige spinnenwebben en nesten worden verwijderd.

Hoe kunt u een spinnenplaag in de tuin voorkomen?

Heeft u veel spinnen in de tuin? Met de volgende manieren kunt u dit voorkomen of het aantal spinnen flink terugdringen:

 • Zorg voor een opgeruimde tuin. Spinnen verstoppen zich namelijk graag op donkere plekken en die vinden ze ook in rondslingerend materiaal. Spinnen zitten ook graag bij tuinafval zoals dode bladeren en grashopen. Ruim dit op om het aantal spinnen in de tuin te verkleinen.
 • Verwijder spinnenwebben en gebruik geen buitenlampen. Ontdekt u spinnenwebben en gele eierzakjes? Verwijder deze dan direct. Buitenverlichting trekt vliegjes aan, dus ook spinnen. Vooral fel, wit licht heeft grote aantrekkingskracht op achtpotig ongedierte. Wilt u toch een buitenlicht gebruiken? Kies dan voor zachtgele verlichting.

Heeft u spinnenoverlast? Neem direct contact op met onze ongediertebestrijder in uw regio.

Professionele spinnenbestrijding

We zullen maar meteen met de deur in huis vallen: wist u dat spinnen officieel niet bestreden mogen worden? Een insect heeft zes poten, een spin heeft er acht. Een spin is daarom geen insect en mag dus niet met professionele bestrijdingsmiddelen voor insecten aangepakt worden. Hebben we dan geen goedgekeurde middelen om achtpotigen te doden? Nee, maar we hebben wel middelen om ze te weren.

 1. Contact opnemen voor spinnenbestrijding
 2. Afspraak maken voor spinnenbestrijding
 3. Voorbereiding op spinnenbestrijding
 4. Inspectie voor spinnenbestrijding
 5. Plan van aanpak spinnenbestrijding
 6. Uitvoering van spinnenbestrijding
 7. Nazorg bij spinnenbestrijding
 8. Hulp nodig bij spinnen bestrijden? Bel ons meteen!

Contact opnemen voor spinnenbestrijding

Een spinnenplaag kan en mag door een ongediertebestrijder vrijwel alleen worden tegengegaan met wering. Bij Beestjes Kwijt beschikken wij over genoeg experts die hier ervaring mee hebben. U mag ons bellen of een mail sturen, dan zorgen wij ervoor dat u rechtstreeks in contact komt met een ervaren en betrokken ongediertebestrijder uit uw regio.

Afspraak maken voor spinnenbestrijding

Voor sommige mensen zien spinnen er heel bedreigend uit. Hopelijk heeft u zelf geen last van arachnofobie; dat is een sterke angst voor spinnen. Mocht dat wel zo zijn, dan moet u zeker een afspraak maken met onze ongediertebestrijder. We willen u al een beetje geruststellen: schade door spinnen komt in ons land niet voor. Giftige spinnen komen hier ook niet voor. Spinnen kunnen wel als storend of onhygiënisch worden ervaren als ze met velen in of rond uw woning of bedrijfspand hun webben bouwen.

Bent u toch nog ongerust? U kunt onze ongediertebestrijder alles vragen over spinnen. Hij zal u op zijn beurt ook wat vragen stellen, zodat hij een juist beeld krijgt van uw spinnenplaag. Probeer de overlast zo goed mogelijk te omschrijven. De bestrijder zal er dan alles aan doen om de spinnen zo ver mogelijk uit uw buurt te krijgen. Straks kunt u weer opgelucht ademhalen!

Voorbereiding op spinnenbestrijding

Voorafgaand aan het bezoek van de ongediertebestrijder hoeft u niets te doen. Het is wel goed als u nog even kijkt waar de spinnen zich precies bevinden. U kunt ze herkennen aan hun acht poten, als u ze tenminste dicht genoeg wilt naderen om de poten te kunnen tellen. U kunt onze professional alles vertellen wat u opvalt aan de plaag. Geef aan waar de spinnen zitten, zodat hij straks op de juiste plaatsen wering kan aanbrengen. Hij zal ook eerst en vooral een inspectie uitvoeren.

Inspectie voor spinnenbestrijding

Spinnen kom je vooral tegen in het najaar, omdat ze vanwege de beginnende kou naar binnen willen vluchten. Meestal settelen ze zich in vrijstaande woningen, vooral als deze aan het water gelegen zijn. Veel bedrijven aan het water schakelen ook regelmatig een professionele spinnenbestrijder in om wering aan te brengen. De ongediertebestrijder komt even kijken hoe groot de overlast is die de spinnen bij u veroorzaken. U kunt hem meteen laten zien waar ze zitten en wellicht zal hij ook nog andere verblijfplaatsen ontdekken.

Plan van aanpak spinnenbestrijding

De spinnenbestrijder zal u na inspectie een plan van aanpak voorleggen. Het aanbrengen van wering is de enige wettelijke toegestane mogelijkheid om van de spinnen in uw huis of bedrijfspand af te komen. Dit houdt in dat het plan voornamelijk is gericht op het voorkomen van een nieuwe spinnenplaag. De bestrijder zal dit doen met materialen om openingen te dichten ofwel hij gebruikt een vloeistof om de spinnen te kunnen verdrijven.

Uitvoering van spinnenbestrijding

Spinnen zijn klein en kunnen dus ongemerkt in woningen en bedrijven naar binnen kruipen. De ongediertebestrijder richt zich daarom op het dichten van alle mogelijke naden en kieren met allerlei materialen. Het plaatsen van horren is een tweede mogelijkheid. Het wegvangen van spinnen is optie nummer drie: de bestrijder kan de spinnen voor u weghalen met een stofzuiger. Durft u de zak niet te legen? Dan zal hij dit ook graag voor u willen doen.

Dan de vierde mogelijkheid: in ons land zijn geen bestrijdingsmiddelen toegelaten voor het bestrijden van spinnen buitenshuis. Er zijn wel speciale biologische middelen verkrijgbaar om spinnen binnenshuis te weren. De spinnenbestrijder brengt een vloeistof aan op de plekken waar de spinnen zich voornamelijk bevinden. Denk bijvoorbeeld aan naden en kieren, rondom lampen en kozijnen.

De spinnenwerende vloeistof zorgt ervoor dat spinnenwebben zich niet aan een oppervlak hechten. De spinnen hebben dan geen andere optie dan zich te verplaatsen. Soms kunnen de spinnen zo bij de buren terechtkomen. Hier is eigenlijk vrij weinig aan te doen, behalve dat er met materialen zoveel mogelijk gaten gedicht moeten worden.

Kunnen spinnen buitenshuis ook voorkomen worden? Ja, maar slechts gedeeltelijk. Insecticiden mogen niet gebruikt worden en al zeker niet buitenshuis. De spinnenwerende vloeistof mag wel aangebracht worden op gevels, schuren en tuinhuisjes. Planten mogen er niet mee behandeld worden. Uiteraard kunt u ook her en der webben en spinnennesten verwijderen. Buitenlampen kunnen door hun felheid ook spinnen aantrekken; het is daarom aan te raden om zacht licht te gebruiken.

Het aanbrengen van wering is dé oplossing om van een spinnenplaag af te komen. Al deze methodes zullen de spinnen naar een andere locatie doen verhuizen. Geniet weer van een schone en verzorgde woning. Ga en sta waar u maar wilt, zonder ook maar één spin in zicht!

Nazorg bij spinnenbestrijding

Als de spinnen eenmaal zijn gevlucht, hoeft u niets meer te doen. Het voorkomen van een nieuwe plaag lijkt dan nog de meest logische stap, maar dat is vrijwel onmogelijk, zeker als u aan het water woont. U kunt wel regelmatig spinnenwebben verwijderen. Als particulier staat het u bovendien nog altijd vrij om ze plat te slaan. Bij meerdere spinnen kunt u zelf ook de stofzuiger gebruiken, als u dat ook durft. Voorkom ook de aanwezigheid van andere insecten in uw huis of bedrijfspand: zij trekken spinnen aan en dienen als hun voedsel. Tot slot: controleer regelmatig ieder hoekje in uw woning of bedrijf waar het nauw, warm en donker is. De kans is groot dat de spinnen zich daar gaan verschuilen.

Hulp nodig bij spinnen bestrijden? Bel ons meteen!

Als u last heeft van spinnen of er zelfs heel bang voor bent, dan staat het u altijd vrij om ons te bellen of te mailen. Onze ongediertebestrijder zorgt zo snel mogelijk voor een passende oplossing! Wilt u weer onbezorgd kunnen rondlopen zonder dat u spinnenwebben ziet? Kunt u het idee niet verdragen dat er spinnen over u heen zouden kunnen lopen? Onze professional helpt u in no-time van een spinnenplaag af!

Vrijblijvend advies en offerte aanvragen

Bent u op zoek naar een ongediertebestrijder uit uw regio? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u snel bij ongedierteoverlast en andere ongedierteproblemen, overal in België. Bel 078 - 485 200 of vul onderstaand formulier in voor advies, een offerte of voor het maken van een afspraak!