Duiven verjagen

België is een vogelrijk land. Er zijn inmiddels meer dan vijfhonderd verschillende vogelsoorten, die ons luchtruim onveilig maken. Eén van de meest voorkomende vogels is de duif en helaas kan deze voor veel overlast zorgen.

Duiven zijn namelijk ontzettende rommelmakers en kunnen uw huis of bedrijfspand ernstig beschadigen door bijvoorbeeld goten te blokkeren en dakpannen los te wrikken. Ze laten bovendien overal uitwerpselen achter en een flink aantal hiervan bezit een bacterie die de papegaaienziekte veroorzaakt. Wij mensen kunnen hier een longontsteking van krijgen. En dat is nog niet alles! Duiven verspreiden ook andere ziektes zoals Salmonella en E. Coli (een bacterie die kan leiden tot een dikke darmontsteking). 

Tot overmaat van ramp kunnen ze bij hun nesten ook insectenplagen teweegbrengen. Maar ook onze auto's en panden zijn niet veilig voor dit gespuis, door de zuurtegraad van de duivenuitwerpselen kan lak of (geschilderde) voorgevels beschadigd raken. Velen hebben duiven vanwege al deze redenen de bijnaam 'de vliegende ratten' gegeven.

 1. Duiven verjagen: Hoe herkent u duivenoverlast?
 2. Werkwijze professionele duivenbestrijding
 3. Kosten duiven verjagenDuiven verjagen

Hoe herkent u duivenoverlast?

Kortom, duiven wilt u verjagen. De ongediertebestrijders van Beestjes Kwijt willen daar graag bij helpen, omdat zij als geen ander weten hoe vervelend duivenoverlast is. Professionele vogelwering is dus belangrijk. Duiven mogen namelijk niet gedood worden, ze zelf afschieten is ten strengste verboden.

Duiven bestrijden is het meest eenvoudig als de duivenplaag in een vroeg stadium ontdekt wordt. Er zijn een aantal zaken, die een plaag doen vermoeden:

 • U blijft bezig met het verwijderen van duivenpoep.
 • U hoort continu vogelgeluiden.
 • Uw dakgoot of afvoer wordt geblokkeerd door een nest.
 • U ziet duiven een uiltje knappen op uw daken.

Hoe kunt u duiven bestrijden?

Als u heeft geconstateerd dat u last van duiven heeft, is het tijd om deze vervelende duiven te verjagen. Dan bent u in ieder geval al af van de enorme hoeveelheid uitwerpselen. Eén duif produceert namelijk gemiddeld veertien kilo duivenpoep per jaar. Bah! Al die uitwerpselen maken de gevel van uw huis of bedrijfspand niet bepaald aantrekkelijk.

Onze ongediertebestrijders kunnen uw last van duiven op verschillende manieren verhelpen. Deze manieren voorkomen dat duiven en ook andere vogels uw pand kunnen bereiken:

 • We plaatsen duivennetten, in iedere gewenste kleur.
 • We plaatsen roestvrijstalen duivenpinnen aan een kunststof strook.
 • We plaatsen spandraad tussen roestvrijstalen paaltjes.
 • We plaatsen dunne en weerbestendige draden, die elektrische schokjes afgeven.

Zoals u ziet is er voor elke situatie een passende aanpak te vinden. Het voordeel van eenmalig duiven bestrijden is dat de kans op herhaling gelijk geminimaliseerd wordt. Als dat geen geruststellende gedachte is...

Duiven verjagen met een laser

Er is een manier die we nog niet hebben genoemd. Duiven kun je ook verjagen met speciale lasers, een soort moderne vogelverschrikkers dus. Het gebruik van lasers wordt vooral toegepast bij bedrijven.

Het werkt als volgt: De laser wordt op een statief op het dak geplaatst. Vervolgens zendt de laser verschillende stralen uit, waardoor de duiven onrustig worden en ergens anders gaan zitten.

De laser wordt ingesteld op een bepaald gebied en zal vervolgens alleen in dat gebied schijnen. Wanneer mensen zich op het dak willen begeven of werkzaamheden op het dak moeten uitvoeren, zal de laser uitgeschakeld moeten worden. Het lasersysteem wordt op een frame geplaatst wat verzwaard kan worden voor eventuele stabiliteit.

Als u het gebruik van lasers overweegt, adviseren wij u om hiervoor stroomvoorziening aan te leggen welke makkelijk in- en uit te schakelen is.

Professionele duivenbestrijding

Als we het over een duivenplaag hebben, dan rekenen we charmante sierduiven of nuttige postduiven uiteraard niet mee. Het is de (verwilderde) huisduif - het straattuig onder de duivensoorten - die de meeste overlast veroorzaakt. Schade aan auto’s en gebouwen is nog maar het topje van de ijsberg. Gelukkig kunnen onze ongediertebestrijders snel en adequaat optreden.

 1. Contact opnemen voor duivenbestrijding
 2. Afspraak maken voor duivenbestrijding
 3. Voorbereiding op duivenbestrijding
 4. Inspectie voor duivenbestrijding
 5. Plan van aanpak duivenbestrijding
 6. Uitvoering van duivenbestrijding
 7. Nazorg bij duivenbestrijding
 8. Hulp nodig bij duiven bestrijden? Bel ons meteen!

Contact opnemen voor duivenbestrijding

Uitwerpselen over uw auto en de voorgevel van uw pand, geluidsoverlast door het koeren, gaten in dakbedekking, gladde trappen en stoepen door duivenpoep, losgewrikte dakpannen, verstopte dakgoten en meer ongedierte door duivennesten… U bent er wel klaar mee. Het is maar een kleine stap om Beestjes Kwijt te bellen of te mailen. Wij zorgen ervoor dat u direct een ongediertebestrijder kan spreken die de overlast door duiven op een professionele manier voor u kan oplossen.

Afspraak maken voor duivenbestrijding

Zodra u een duivenbestrijder aan de lijn hebt, kunt u al meteen een afspraak maken. Wist u trouwens dat onze bestrijders erg bedreven zijn in het aanbrengen van wering? Sommigen hebben er zelfs hun hobby van gemaakt. Ze kunnen niet wachten om voor u aan de slag te gaan!

Voorbereiding op duivenbestrijding

De duivenbestrijder zal bepaalde middelen moeten plaatsen om de duiven te kunnen weren. Hier gaan we straks verder op in. Plaatst hij bijvoorbeeld pinnen, dan zal er een schone ondergrond nodig zijn om ze aan bijvoorbeeld dakranden te kunnen vastlijmen. Het komt vaak voor dat er dan eerst letterlijk kilo’s duivenpoep moeten worden verwijderd. U kunt dit al zelf doen, maar als u vriendelijk naar de bestrijder lacht, zal hij dit ook wel voor u willen doen.

Heeft u last van duiven op een balkon? Zorg dan eerst dat dit balkon vrij is van spullen. De bestrijder kan de plek dan makkelijker behandelen. Zitten er duiven op uw dak? In veel gevallen moet er een ladder aan te pas komen, soms zelfs een steiger. De ongediertebestrijder kan desgewenst een steiger regelen. Sommige bestrijders hebben al een ladder mee. Zo niet, dan zult u zelf voor een ladder moeten zorgen. Misschien kunt u deze even lenen bij de buren?

Inspectie voor duivenbestrijding

Duiven zitten vaak op vensterbanken, balkons, zolders of op daken van tuinhuisjes, woningen en bedrijfspanden. Ze zoeken plekken met een harde ondergrond om hun nesten op te kunnen bouwen. Het is meestal niet moeilijk om de duiven te vinden. Belangrijk is dat de ongediertebestrijder een goed beeld krijgt van de omvang van uw duivenprobleem. Zo kan hij meteen een oplossing op maat voor u bedenken.

Plan van aanpak duivenbestrijding

Als de ongediertebestrijder precies weet wat er aan de hand is, stelt hij u een plan van aanpak voor. Afhankelijk van de situatie kunnen de duiven ofwel verjaagd of gedood worden, maar dit laatste is zeer controversieel en er zijn allerlei regels aan gebonden. Bestrijdingsmethoden kunnen dan ook per situatie en per soort klant (particulier of zakelijk) verschillen. Het is ook mogelijk dat er een combinatie van technieken moet worden gebruikt om de duivenoverlast in zijn geheel op te lossen. De duivenbestrijder zal dit allemaal met u overleggen.

Uitvoering van duivenbestrijding

Overlast door duiven pakt men aan door het aanbrengen van wering. We hebben hier een vijftal methodes op een rijtje gezet. Deze zijn overigens ook effectief tegen andere soorten vogels, zoals meeuwen:

 1. Het plaatsen van netten op daken.
 2. Het plaatsen van pinnen. Dit zijn kunststof pinnen met een ijzeren stripje. De pinnen worden op de dakgoten gelijmd zodat de duiven niet meer kunnen landen.
 3. Het aanleggen van spandraden. Duiven kunnen niet op draden rusten, want daar zijn de draden te dun voor. Ze moeten zich dan wel verplaatsen.
 4. Het aanleggen van schrikdraad (meestal gebeurt dit op daken). Deze dunne draden geven elektrische schokjes af die de duiven afschrikken.
 5. Het plaatsen van lasers. De laser wordt op een statief op het dak geplaatst. Vervolgens zendt de laser verschillende straalpatronen uit die de duiven onrustig maken en doen vertrekken.

Lasers kunnen voor alle soorten vogels gebruikt worden. Ze mogen niet in bewoonde gebieden worden geplaatst, omdat ze schade aan mensen en andere dieren kunnen toebrengen. Ze zouden iemand bijvoorbeeld kunnen verblinden, dus ze mogen alleen benaderd worden als men een speciale bril op heeft. Lasers worden vrijwel alleen in opdracht van bedrijven op industriegebieden geplaatst. Ze worden niet geplaatst door uw duivenbestrijder, maar door een speciaal bedrijf. De bestrijder kan u naar dat bedrijf doorverwijzen. Zij kunnen dan een aparte offerte voor u opmaken of de bestrijder kan de dienst middels zijn eigen offerte aanbieden.

Dan zijn er nog twee andere mogelijkheden:

 1. Het afschieten van duiven. Dit mag alleen met vergunning!
 2. Het vangen van duiven (om ze daarna eventueel te doden). Voor deze methode is toestemming nodig van de gemeente. De bestrijder vangt de duiven met een soort fuik waarin lokvoer is gelegd.

Het doden van duiven kan veel negatieve reacties oproepen. Het plaatsen van wering wordt daarom steeds belangrijker in het bestrijden van allerlei soorten ongedierte.

Nazorg bij duivenbestrijding

De vogels zijn gevlogen! We willen u wel aanraden om een volgende plaag proberen te voorkomen. Duiven zijn altijd op zoek naar water en voedsel. U heeft ze vast weleens gezien: sommige duiven zijn zo dik dat ze vooral langzaam kunnen waggelen. Het zal u misschien verbazen dat ze dan eigenlijk nog steeds kunnen vliegen. Voorkom dat de duiven op of rond uw pand gaan nestelen en strooi geen etenswaren in de tuin, zoals oud brood of aardappelen. Het is jammer voor de schattige vogeltjes in uw buurt, maar een duivenplaag is echt geen pretje.

Hulp nodig bij duiven bestrijden? Bel ons meteen!

Duivenpoep bevat salpeterzuur en dit kan de lak van auto’s of zelfs hele gebouwen beschadigen. Naast de materiële schade kunnen huisduiven ook verschillende ziektes verspreiden zoals paratyphus of papegaaienziekte. Ze brengen ook nog andere soorten ongedierte mee, zoals vlooien en mijten. Als u een duivenplaag heeft, hoeft u toch geen moment meer te twijfelen? Pak uw telefoon en bel Beestjes Kwijt. Desgewenst kunt u ons ook mailen. Onze ongediertebestrijders popelen om uw duivenprobleem uit de wereld te helpen!

Kosten duiven verjagen

U denkt er misschien niet zo snel aan, maar vogels en met name duiven kunnen voor veel overlast zorgen. Deze hoogvliegers lijken op het eerste gezicht niet gevaarlijk, maar de gevolgen van een duivenplaag mogen niet onderschat worden. Wanneer u een bedrijf heeft of een horecagelegenheid draaiende houdt kunnen deze beesten de boel behoorlijk op stelten zetten. Hier kunnen dan ook grote financiële gevolgen aan hangen.

Welke prijs betaalt u voor een duivenplaag?

U kunt een hoge prijs voor een duivenplaag betalen, afhankelijke van de schade die deze onruststokers veroorzaken. Dit hoeft niet alleen schadelijk te zijn voor uw reputatie, maar ook voor uw gevel of terras. Duivenpoep is zeer schadelijk voor veel materialen en de zuren die in de uitwerpselen zitten kunnen zich een weg door het materiaal heen vreten. Dit betekent dat u dit allemaal weer moet vervangen of moet laten oplappen.

Vanwege de hoge zuurtegraad van het fosforzuur en zwavelzuur in duivenpoep kan materiaal dat bestaat uit natuur- en baksteen, lood, zink, koper of verflagen ernstig beschadigen. Laat u duivenpoep te lang op deze oppervlakken liggen dan kan het zich een weg branden door het materiaal en is vervanging soms de enige oplossing.

Wat zijn de kosten voor duivenwering?

De kosten voor duivenwering hangen af van de gekozen maatregelen. Zo zijn er verschillende preventiemaatregelen die u samen met onze ongediertebestrijders kunt nemen na de bestrijding van duiven of alleen ter preventie van deze vliegende ratten. Maatregelen die getroffen kunnen worden voor duivenwering zijn:

 • Het plaatsen van duivennetten. Deze netten worden in iedere gewenste kleur geleverd en kunnen zo onopvallend op uw dak of andere plaatsen gemonteerd worden.
 • Het plaatsen van roestvrijstalen duivenpinnen aan een kunststof strook. Deze kunnen onder andere op bij de dakgoten geplaatst worden om verstoppingen door een duivennest of duivenpoep tegen te gaan.
 • Het plaatsen van spandraad tussen roestvrijstalen paaltjes. Om te voorkomen dat duiven bijvoorbeeld op het dak kunnen komen.
 • Het plaatsen van dunne en weerbestendige draden, die elektrische schokjes afgeven. Dit is onprettig, maar niet schadelijk voor de duiven. Ze bedenken zich nog wel een paar keer voordat ze het lef hebben om weer bij u komen buurten.

Hoeveel kost duiven verjagen?

Omdat de regels rondom het bestrijden duiven complex kunnen zijn, moet de situatie eerst in kaart worden gebracht alvorens er een offerte wordt opgemaakt. U kunt last ondervinden van bijvoorbeeld de Turkse tortelduif, de houtduif of de huisduif. Voor deze duiven gelden niet altijd dezelfde regels omtrent verjagen en bestrijden. Behalve de duivensoort wordt er ook gekeken naar de grootte van de duivenplaag, de locatie en de schade die ze al veroorzaakt hebben.

U krijgt een offerte met de kosten voor het duiven verjagen. Deze offerte is opgemaakt op basis van bovenstaande kenmerken en de gekozen bestrijdingsmethode in combinatie met duivenwering. Dit omdat er een grote kans is dat de duiven weer terugkomen na verjaging. Het verjagen van duiven kan bestaan uit verjaging met roofvogels, angstkreten of wegvangen met behulp van vangkooien. Hierna is de locatie duivenvrij en kan er voor wering gezorgd worden. Want in het geval van een duivenplaag is voorkomen zeker beter dan genezen!

Vrijblijvend advies en offerte aanvragen

Bent u op zoek naar een ongediertebestrijder uit uw regio? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u snel bij ongedierteoverlast en andere ongedierteproblemen, overal in België. Bel 078 - 485 200 of vul onderstaand formulier in voor advies, een offerte of voor het maken van een afspraak!