Vlooienplaag

In België wonen alleen al ruim 3,7 miljoen honden en katten. Honden en katten maar ook konijnen en andere huisdieren hebben een aaibare vacht. Stuk voor stuk zijn ze de beste vriend van de mens, maar helaas ook van de vlo!

Vlooien kunnen dieren met een zachte pels flink teisteren. Zelfs vee is niet veilig. Als vlooien een fijne plek op het lichaam van uw dier hebben gevonden, bijten zij zich daar stevig in vast. Dit leidt tot ondragelijke jeuk! Een vlooienplaag kan uw eens zo kalme viervoeter dus tot waanzin drijven.

Hoe ziet een vlo eruit?

Er zijn meerdere soorten vlooien, maar in België bestaat een vlooienplaag meestal uit de kattenvlo. Deze parasiet is aan de volgende kenmerken te herkennen:

 • De vlo heeft een zwarte of bruine kleur.
 • De vlo heeft een platte rug.
 • De vlo is piepklein en moeilijk met het blote oog waar te nemen.
 • De vlo kan enorm ver springen.

De kattenvlo bijt bij voorkeur honden of katten en blijft bij mensen uit de buurt. Zijn er echter geen dieren in de nabijheid van de vlo? Dan wil deze zich ook nog wel eens op een mens storten. Het mens is dan de enige voedselvoorziening. U kunt zich vast een leukere rol voorstellen.

Hoe ontstaat een vlooienplaag?

Uw dier kan vlooien oplopen doordat hij of zij in aanraking komt met een reeds besmette soortgenoot. Wanneer er eenmaal één vlo op het dier aanwezig is, kan er binnen een mum van tijd een vlooienplaag ontstaan. Vlooien planten zich namelijk razendsnel voort. De cyclus ziet er als volgt uit:

Een vrouwelijke vlo legt honderden eitjes op de huid van haar slachtoffer. De eitjes komen uit en veranderen in larven. De larven verpoppen zich en deze poppen groeien uit tot volwassen larven. Zodra de larf volwassen is, wacht zij in de pop tot er een slachtoffer passeert, die zij kan bespringen. De cyclus begint van voren af aan.

Hoe is een vlooienbeet te ontdekken?

Vlooienbeten zijn echt geen pretje! Ze kunnen onophoudelijk jeuken en daarnaast huiduitslag veroorzaken. Deze vervelende bijwerkingen maken het haast onmogelijk om een vlooienbeet over het hoofd te zien. Als er vlooien op uw dieren meeliften, is dit vaak veel moeilijker tijdig te signaleren. Huisdieren krabben zich vaker en hierdoor valt een vlooienprobleem niet altijd direct op. Daarom geven wij u als tip mee om de vacht van uw dieren regelmatig goed te controleren. Hou de mate waarin ze krabben ook in de gaten.

Hoe is een vlooienplaag te voorkomen?

Een vlooienplaag is erg moeilijk te voorkomen. Uw dier hoeft tenslotte maar eenmaal in aanraking te komen met een besmette soortgenoot en het kwaad is al geschied. Toch kunt u de kans op een vlooienplaag minimaliseren door deze tips ter harte te nemen:

 • Was de slaapplaats van uw dier regelmatig op een hoge temperatuur. Dat overleven vlooien niet.
 • Voorzie uw stofzuigerzak van een vlooienband.
 • Check de vacht van uw dieren regelmatig.
 • Kam de vacht van uw dieren regelmatig, bij voorkeur met een vlooienkam.
 • Stofzuig stoffen meubilair en vloerbedekking op regelmatige basis zodat vlooien en eieren snel verdwijnen.
 • Behandel uw dieren op regelmatige basis met vlooienmiddel zodat de vlooien het meeliften niet overleven.

Hoe is een vlooienplaag te bestrijden?

Eigenlijk wil men in alle gevallen zo snel mogelijk zijn vlooien bestrijden. Niets is namelijk zo vervelend als een geliefd dier zien lijden. Hoewel, het is natuurlijk allesbehalve prettig als je zelf continu last hebt van jeuk.

In sommige gevallen kunt u de vlooien bestrijden, zonder dat u daarvoor een professionele ongediertebestrijder hoeft in te schakelen. Er zijn genoeg vlooienmiddelen op de markt. De bekendste bestrijdingsmiddelen zijn:

 • Stronghold
 • Revolution
 • Flea Control
 • TwinSpot Cyclio

Helaas zijn deze middelen niet altijd effectief. Een grote vlooienplaag in huis kunt u met een vlooienmiddel uit de dierenwinkel, niet het hoofd bieden. U kunt bij een groot aantal vlooien dus beter een professional inschakelen. Onze ongediertebestrijders staan uiteraard voor u klaar. Zij hebben al duizenden, zo niet miljoenen, vlooien bestreden en laten zich niet uit het veld slaan door deze piepkleine parasieten!

Vrijblijvend advies en offerte aanvragen

Bent u op zoek naar een ongediertebestrijder uit uw regio? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u snel bij ongedierteoverlast en andere ongedierteproblemen, overal in België. Bel 078 - 485 200 of vul onderstaand formulier in voor advies, een offerte of voor het maken van een afspraak!