Vlooien in huis

Een huisdier kun je lekker thuis vertroetelen of af en toe buiten laten spelen. Maar als je huisdier buitenkomt, kan het in aanraking komen met een soortgenoot die vlooien heeft. Of je huisdier rolt over de grond op een plek waar vlooieneitjes liggen. Het is ook mogelijk dat er, bijvoorbeeld tijdens een wandeling, vlooieneitjes aan je schoenen zijn blijven kleven, en dat deze zo in je woning zijn terechtgekomen. Kortom: vlooien kunnen op verschillende manieren in je huis komen. Maar nu wil je natuurlijk van ze af, dat is heel begrijpelijk!

Snel weer vrij van ongedierte?

24/7 contact opnemen bij spoed
Lokale erkende bestrijders
Actief in Nederlandstalig België
Je kunt bij ons pinnen
Particulier en zakelijk
Hoge klanttevredenheid

Welke vlooiensoorten komen in huis voor?

In België en Nederland bestaan ongeveer vijftig soorten vlooien. Het gaat te ver om deze allemaal op te noemen, daarom beperken we ons tot de vlooien die in onze woningen kunnen terechtkomen.

  • Kattenvlooien in huis

De kattenvlo komt het meest voor. Deze vlo bijt je huisdier en veroorzaakt daarbij pijn en ernstige jeuk. Zit je kat zich vaak fel te krabben, bijt hij naar zijn vacht of springt hij of zij ineens op? Grote kans dat jouw huisdier vlooien in de vacht heeft en je een vlooienplaag in huis hebt.

Als je denkt dat deze vlooien alleen katten bijten, heb je het mis: ze kunnen zich ook tegoed doen aan mensen- en hondenbloed en zich in hun slaapplaatsen nestelen.

  • Hondenvlooien in huis

De hondenvlo komt minder vaak voor dan de kattenvlo. Deze vlooiensoort is bruinzwart van kleur. Je kunt de vlooien met een vlooienkam verwijderen en op een wit papiertje leggen. Zo kun je snel zien of je met de hondenvlo te maken hebt. Hondenvlooien kunnen overigens ook katten en mensen bijten.

  • Andere vlooiensoorten in huis

Andere soorten vlooien in je woning zul je niet snel tegenkomen. De vogelvlo leeft bijvoorbeeld in vogelnesten en kan binnenshuis maar kort overleven. Die zul je dus niet zo snel in huis aantreffen. Dan is er nog de mensenvlo: deze soort komt in West-Europa sowieso al bijna niet meer voor.

Hoor je iemand spreken over grasvlooien in huis, dan zijn dat waarschijnlijk kattenvlooien of hondenvlooien die in het gras verstopt hebben gezeten tot ze hun kans schoon zagen om zich aan een dier te hechten en in de vacht mee naar huis te liften. Zandvlooien in huis komen ook bijna nooit voor. Deze parasieten leven vooral in tropische en subtropische gebieden.

Wat zijn de gevolgen van vlooien in huis?

Vlooien kunnen zowel mensen als dieren bijten en leven van het bloed dat ze na de beet opzuigen. Zo’n vlooienbeet veroorzaakt een enorme jeuk. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf, maar in sommige gevallen veroorzaakt een vlooienbeet huiduitslag. Degene die gebeten is, is dan waarschijnlijk allergisch voor het speeksel van de vlo. Hierdoor ontstaan er niet alleen een aantal jeukende bultjes op de huid, maar worden ook grote gedeelten van het lichaam bedekt met rode vlekken. Bij een heftige allergische reactie zoals deze is het verstandig om uw huisarts te raadplegen.

Kun je ziek worden van vlooien?

In de middeleeuwen brachten rattenvlooien ook ziekten over, zoals de ‘builenpest’. Een derde van de Europese bevolking werd toen in een mum van tijd uitgeroeid. Tegenwoordig zijn vlooienbeten bij mensen niet meer zo gevaarlijk, maar je kunt wel veel last hebben van de jeuk. Die kun je met verschillende middelen oplossen door het bultje in te smeren met:

  • een verzachtende lotion.
  • een zoutoplossing.
  • een crème met ontstekingsremmers.

Laten we ook je huisdieren vooral niet vergeten. Als een kat of hond te lang met vlooien blijft rondlopen, kan er bloedarmoede bij het dier ontstaan. Bovendien kan een kattenvlo ook lintwormen overbrengen, maar dan moet de vlo wel in zijn geheel worden ingeslikt. Soms gebeurt dat, bijvoorbeeld als je huisdier zichzelf likt. In dit soort gevallen moet je je huisdier altijd naar een arts brengen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Vul je gegevens in en blijf up-to-date!

Hoe zijn vlooien in huis te voorkomen?

Eigenlijk wil je natuurlijk voorkomen dat er überhaupt vlooien in huis komen. Dat is nog niet zo eenvoudig, omdat een vlo zo van het ene op het andere dier over kan springen. Wanneer dieren een onderonsje hebben, kunnen ze elkaar dus eenvoudig met vlooien besmetten.

Er zijn wel manieren waarop je kunt proberen te voorkomen dat een vlooienbesmetting uitloopt op een vlooienplaag. Deze drie gouden tips helpen je een eind op weg:

  1. Schaf een vlooienkam aan en kam je huisdieren regelmatig. Veel dieren vinden het kammen heerlijk en je kunt er meteen enkele vlooien uithalen.
  2. Was de kleedjes van je huisdieren eens in de zoveel tijd op hoge temperatuur. Een wasbeurtje van meer dan vijftig graden overleven vlooien niet.
  3. Stofzuig je hele huis een aantal keer per maand heel grondig. De kans dat vlooieneitjes in huis uitkomen, wordt dan verkleind. Gooi de stofzuigerzak daarna wel meteen weg.

Hoe kun je vlooien in huis herkennen?

Hoe weet je of je vlooien in huis hebt? Als het vliegt, dan weet je meteen dat het geen vlo is, want die kunnen alleen maar kruipen of springen. Vlooien zijn bovendien erg klein, dus de kans dat je ze met het blote oog ziet, is niet zo groot.

De beste indicatie voor een vlooienplaag is eigenlijk dat je huisdier meer krabt dan gebruikelijk is. Je kunt dan de vacht onderzoeken op vlooien door deze uit te kammen met een vlooienkam. Controleer op zwarte puntjes en vlooienbeten.

Een andere manier om op vlooien in huis te controleren, is door je lakens en dekens te inspecteren. Zitten daar veel kleine zwarte puntjes op? Dat kunnen uitwerpselen van vlooien zijn, maar dat weet je eigenlijk pas zeker als je een professional inschakelt die dit kan herkennen.

Wat te doen tegen vlooien in huis?

Jeuk is niet leuk, dat weten we allemaal. En we krijgen allemaal letterlijk de kriebels van plaagdieren zoals vlooien, muggen en luizen. Helaas is het niet altijd mogelijk om vlooien in huis te voorkomen, maar het is gelukkig wel mogelijk om ze te bestrijden!

Vlooien bestrijden en je woning weer tot een fijn thuis maken kan een pittig klusje worden. Vlooien zijn namelijk hardnekkige parasieten. Bij een klein aantal vlooien in huis kun je ze zelf proberen te verdelgen, maar bij een heuse vlooienplaag zullen doe-het-zelfmiddelen niet volstaan. Je moet hoe dan ook nooit vergeten om je kat of hond (preventief) te behandelen met een vlooienmiddel.

Onze ongediertebestrijders kunnen je natuurlijk helpen bij het vlooien bestrijden. Je kunt vrijblijvend advies inwinnen en een offerte opvragen. Als je hierover tevreden bent, kunnen we tot vlooienbestrijding overgaan. Natuurlijk houden we tijdens de bestrijding rekening met je huisdieren. Als zij zich prettig voelen, voel jij je ook prettig en andersom. Daar doen we het voor, nietwaar?

Dit zeggen onze klanten

99% beveelt ons aan

Dominique uit Brugge

Atop kwam langs en na inspectie kreeg ik goed uitleg omtrent mijn probleem; mogelijkheden van diverse aanpakken en de kosten. In goed overleg kwamen...

Lees de hele review

Janine uit Houthulst

We hadden al enige tijd last van mieren in onze keuken. Zelf konden wij hier niks aan doen, daarom hebben wij een bestrijder ingehuurd. Hij kon snel l...

Lees de hele review

Tuur maes uit Gent

Ongediertebestrijder van descroes, maxim, heeft ons goed uit de brand geholpen. We hoorden 's nachts al een aantal dagen getippel neffen en boven onze...

Lees de hele review
Professional illustratie
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder