Houtworm in huis bestrijden

Houtworm is de verzamelnaam voor de larven van verschillende soorten houtwormkevers, bijvoorbeeld de boktor, de gewone houtwormkever en de grote houtwormkever. De larven nestelen zich in hout en eten zich erdoorheen. Of u houtworm in huis heeft, is niet altijd zichtbaar. Soms zitten de larven er al jaren voor ze opgemerkt worden.

Wat zijn de gevolgen van houtworm in huis?

Bestaat uw woning uit veel houten draagconstructies? Heeft u veel houten vloeren? Bezit u veel houten meubelen? Uw hele hebben en houden kan letterlijk door houtworm opgegeten worden. Gelukkig is de ongediertebestrijder er in de meeste gevallen op tijd bij, maar dat vereist wel wat oplettendheid van uw kant.

Houtworm kan hout zodanig verzwakken dat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan, zoals het instorten van een dak. Houtworm van de boktor zorgt meestal voor meer schade dan de houtworm van de gewone houtwormkever. Bijvoorbeeld omdat de boktorlarven in de lengterichting van balken knagen, waardoor deze sneller verzwakken. Het is dus belangrijk dat men vooraf kan vaststellen van welke soort kever de houtworm afkomstig is.

Houtaantastende insecten in huis komen voornamelijk voor in onbehandeld hout. Daarom is het niet zo gek dat vooral oudere panden vaker last hebben van houtworm. Veel van dit soort panden werden gemaakt met hout dat direct van de kap kwam. Beitsen of lakken werd niet vaak gedaan. De larven gaan niet heel snel in bewerkt hout zitten, dus ze kunnen op een waar feestmaal rekenen!

Hoe kunt u houtworm herkennen?

De houtworm heeft een bruine kop en een beige, bijna doorzichtig, geribbeld lichaam. Door uw houtwerk op de volgende kenmerken te controleren, kunt u achterhalen of er houtworm in huis aanwezig is:

  • Kleine gaatjes in het hout. Dit zijn de uitvliegopeningen van de houtworm.
  • Hoopjes zaagsel onder of vlakbij het hout. Dit zaagsel is afkomstig van de uitvliegopeningen en ontstaat als de houtworm zich door het hout knaagt.
  • Kleine witte wormpjes. Dit zijn dus de keverlarven. Het kan zijn dat deze af en toe hun kop uit de gaatjes steken.
  • Kevers over de vloer en in de buurt van het houtwerk. Deze kevers zijn waarschijnlijk op zoek naar plekken in het hout om hun eitjes te leggen.

Is houtworm in huis te voorkomen?

Houtworm in huis kan rampzalig zijn als een plaag zich verspreidt naar balken of andere houten (draag-)constructies. Gelukkig kunt u op verschillende manieren een houtwormplaag voorkomen. U moet dan wel alert zijn bij de volgende situaties:

  • U wilt een tweedehands (misschien zelfs wel antiek) houten meubel kopen. Controleer dit meubel voor aankoop eerst op tekenen van houtworm, anders brengt u de plaag straks mee naar huis.
  • U wilt de open haard lekker opstoken en u haalt hiervoor vers gekapt brandhout in huis. Helaas kan daar houtworm in zitten. U doet er dus goed aan als u brandhout vooraf controleert voor u het binnenbrengt.
  • Heeft u een meubel in huis waar de houtworm al in zit? Vernietig dit meubel dan direct. Aan de straat zetten is niet aan te raden, omdat andere mensen dit meubel naar hun eigen huis zouden kunnen brengen. Is het meubel u dierbaar? Dan kunt u denken aan een behandeling met gas. Vergassen is echter vrij prijzig. De ongediertebestrijder kan u hier meer over vertellen. Belangrijk is dat u voorkomt dat de houtworm via het meubel zich naar andere delen van uw huis verspreid, als dat tenminste nog niet het geval is…
  • Let erop dat er in bewerkt hout (met bijvoorbeeld beits of lak) ook houtworm kan zitten. Zeker als de kern van het hout onbehandeld is gebleven.

Houtworm in huis bestrijden: zelf doen?

Houtworm valt nagenoeg niet zelf te bestrijden. Het is namelijk nooit met zekerheid vast te stellen hoe lang houtworm al ergens zit en om hoeveel houtworm het gaat. Komt u een larve tegen, dan kunt u deze al zelf uit het hout trekken, maar dit zal het probleem niet in zijn geheel oplossen. Bij ontdekking van houtworm kunt u beter meteen een professionele ongediertebestrijder bellen.

Hoe werkt houtwormbestrijding in huis?

Onze ongediertebestrijders kennen de verschillen tussen de houtaantastende insecten en kunnen hierdoor ook de juiste bestrijdingsmethode bepalen. Zo zit houtworm meer aan de oppervlakte van het hout en kunnen de larven van de boktor veel dieper in het hout zitten. De ongediertebestrijder moet dus eerst weten om welke soort houtworm het gaat.

Bij een grote houtwormplaag is een efficiënte aanpak nodig. De ongediertebestrijder inspecteert de probleemzones, maar controleert ook andere houten oppervlakken op houtworm. Als de houtworm ook in onbewerkt hout zit, dan zal het hout eerst geschuurd moeten worden. Dit kan al veel tijd in beslag nemen. Bovendien zal de bestrijder bij grote klussen wellicht voorraden moeten bijbestellen, wat ook weer extra tijd kost. Al het aangetaste hout - denk bijvoorbeeld aan balken - moet ook schoon en stofvrij voordat de bestrijder aan de slag kan gaan.

De ongediertebestrijder zet een masker op en trekt beschermende kleding aan. Vervolgens worden alle oppervlakken waarin de houtworm zit met een giftig middel tegen kruipende insecten behandeld. In het geval van boktorlarven worden balken zelfs volledig doordrongen van het bestrijdingsmiddel. De dampen van het gif zijn schadelijk, dus u zult uw huis één tot twee dagen moeten verlaten. Naderhand moet u uw woning goed ventileren.

Houtworm bestrijden door een vakman

Het bestrijden van houtworm in huis vereist veel tijd, kennis en vakmanschap. Onze ongediertebestrijders beschikken over de juiste kwaliteiten om houtworm in uw huis of bedrijfspand te bestrijden. We raden u aan om ons meteen te bellen of te mailen als u houtworm ontdekt, want dit ongedierte kan al veel ongeziene schade hebben aangericht.

Vrijblijvend advies en offerte aanvragen

Bent u op zoek naar een ongediertebestrijder uit uw regio? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u snel bij ongedierteoverlast en andere ongedierteproblemen, overal in België. Bel 078 - 485 200 of vul onderstaand formulier in voor advies, een offerte of voor het maken van een afspraak!