Rattenplaag bestrijden

In België zijn er twee soorten ratten die zich in onze huizen of bedrijfspanden durven te wagen. Wanneer u te maken heeft met een rattenplaag, is het aannemelijk dat de bruine rat zijn entree heeft gemaakt. Deze rattensoort komt namelijk het meest in ons land voor. Velen kennen de bruine rat ook wel als ‘rioolrat’ of ‘waterrat’.

De tweede rattensoort betreft de zwarte rat en deze heeft al akelige dingen op zijn naam staan. In de middeleeuwen was deze soort verantwoordelijk voor de verspreiding van de pest, die ruim een derde van de Europese bevolking uitroeide. De pestbacil werd niet door de rat zelf overgedragen, maar door zijn vlooien.

Anders dan bruine ratten - die graag in het huis zelf verblijven - zitten zwarte ratten graag hoog in gebouwen, bijvoorbeeld op daken of tussen de dakpannen zelf. Ze komen vaak voor op boerderijen en dan liefst bij de stallen, waar genoeg voer voor de dieren uitgestald staat.

Rattenplaag in huis: hoe herkent u dat?

Wanneer u een rat in huis of in uw tuin ziet lopen, gaat u zich uiteraard zorgen maken. Is er dus sprake van een rattenplaag? Hoe komt u daar eigenlijk achter? Met deze aanwijzingen kunt u een rattenplaag zo herkennen:

 • Rondom uw woning of bedrijfspand zijn kleine pootafdrukjes of sleepsporen van een staart zichtbaar. Deze zijn het beste in zand of modder te zien. In de woning zelf kunt u deze sporen eventueel ook in stoffige ruimtes op de vloeren aantreffen.
 • Op uw vloeren of langs de muren en plinten zitten bruinachtige vetsporen. Deze sporen ontstaan als de onderbuiken van de ratten de grond raken terwijl ze lopen. Hun buikvacht zit namelijk vol smeer.
 • In uw kasten, op uw vloeren en langs de muren treft u rattenkeutels aan. Deze bruine tot donkerbruine keutels zijn maximaal 22 millimeter groot en banaan vormig.
 • U ziet knaagsporen op uw meubilair of er is zelfs aan de bekabeling geknaagd. Ratten knagen aan vrijwel alle soorten materialen, waaronder hout en plastic.
 • Zowel ’s nachts als overdag zijn er krassende geluiden in uw muren of onder de vloeren te horen. Deze geluiden ontstaan als een rat zich voortbeweegt.
 • Rondom uw woning bevinden zich holen. Deze holen kunt u opsporen door de looppaden van de ratten te volgen. Ratten uit een kolonie volgen altijd dezelfde weg naar de holen en slijten daardoor de paden uit.
 • In uw woning of bedrijfspand hangt een penetrante geur, vooral bij uw (voorraad-)kasten. De geur doet denken aan ammoniak en is afkomstig van rattenurine.
 • U treft een nest aan in een beschutte ruimte of op een beschutte plek. Rattennesten zult u voornamelijk vinden in kelders, in tuinen of in het dak.
 • Uw voedselvoorraad is aangetast. Ratten zijn flinke eters en kunnen zich door veel verschillende soorten verpakkingsmateriaal heen eten.
 • U treft her en der gaten aan, bijvoorbeeld in isolatiemateriaal. De rat heeft zich dan een weg door het materiaal geknaagd en het eventueel voor zijn nest gebruikt.

Hoe ontstaat een rattenplaag?

Een rat komt nooit alleen, want ratten leven namelijk in koloniën. Wanneer u dus een enkele rat in of rondom uw woning of bedrijfspand heeft gezien, is de kans zeer groot dat er meerdere ratten in uw buurt vertoeven. Maar hoe zijn de ratten in huis beland? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn, bijvoorbeeld door:

 • rioolwerkzaamheden (ratten worden dan gedwongen zich te verplaatsen)
 • rioolproblemen in uw eigen woning of bedrijf
 • slechte hygiëne (in en om het gebouw)
 • dichte begroeiing in tuinen (daar kunnen ratten zich makkelijk verstoppen)
 • voedselresten in tuinen (bijv. vogelzaad, vetbollen of stukken brood)
 • verspreiding vanuit andere (omliggende) woningen of bedrijven
 • transport van goederen of grondstoffen
 • een strenge winter

Zodra de ratten zich in een pand hebben gevestigd, breidt de kolonie zich snel uit. Ratten kunnen jaarlijks met gemak 150 jongen opvoeden. Deze jongen brengen ze groot in een nest, dat ze het liefst in de nabijheid van een goede voedselbron bouwen, bijvoorbeeld bij of in uw keuken of in een opslagplaats van een bedrijf. Hoe meer voedsel en beschutting, hoe beter de ratten zich kunnen voortplanten. U kunt zich voorstellen dat er zo razendsnel een rattenplaag kan ontstaan.

Gevolgen van een rattenplaag

Dat het noodzakelijk is om een rattenplaag te bestrijden, is algemeen bekend. Dit ongedierte jaagt immers veel mensen de stuipen op het lijf, maar er zijn nog een aantal andere redenen die het bestrijden van ratten belangrijk maken.

 1. Ratten verspreiden ernstige ziektes, zoals de ziekte van Weil of paratyphus. Ook kunnen ze verantwoordelijk zijn voor veeziekten, zoals de varkenspest, de pseudovogelpest of de ziekte van Aujeszky.
 2. Ratten knagen aan alles wat ze maar tegenkomen om hun snel groeiende tanden op lengte te houden. Het resultaat? Veel knaagschade aan meubels, vloerbekleding, vloeren, balken, leidingen, kabels en isolatiematerialen.
 3. Ratten zijn alleseters. Dat ziet u niet alleen terug in uw voorraadkastjes, maar ook aan veel andere spullen.
 4. Ratten vervuilen alle levensmiddelen waarmee ze in aanraking komen. Gooi aangetaste waren en verpakkingen daarom altijd weg.
 5. Door aan kabels te knagen, kunnen ratten een knaagbrand veroorzaken.

Een rattenplaag voorkomen: hoe doet u dat?

Alle ziektes die ratten verspreiden zijn erg gevaarlijk. En ze hoeven slechts één elektriciteitskabel door te knagen om uw woning of bedrijf tot de grond toe af te laten branden. U begrijpt het wel: een rattenplaag brengt vele risico’s met zich mee. Daarom geven wij u graag wat tips om de kans op een rattenplaag te minimaliseren:

 • Gooi afval altijd in een afgesloten vuilnisemmer en gooi vuilniszakken direct weg.
 • Voorkom dat er gaten of kieren in uw pand zitten, want een rat kan al door een opening van een halve centimeter kruipen.
 • Plaats roosters voor ventilatieopeningen zodat de ratten ook daar niet makkelijk kunnen binnenglippen.
 • Zorg voor zo min mogelijk afval en rommel in en rondom uw pand zodat de ratten daar niet door worden aangetrokken.
 • Houd de begroeiing in uw tuin zo kort mogelijk.
 • Maak voedsel zo onbereikbaar mogelijk voor ratten.
 • Problemen met het riool is de meest voorkomende oorzaak van een rattenplaag. Los dit soort problemen altijd meteen op met behulp van een rioolvakman.
 • Voor bedrijven: vermijd langdurige opslag en blijf uw (pas binnengekomen) goederen goed controleren op gebreken.

Wat te doen bij rattenplaag?

Als u visite krijgt van een klein aantal ratten, dan kunt u proberen deze zelf te bestrijden. Hiervoor zijn verschillende doe-het-zelf-middelen op de markt gebracht. Denk bijvoorbeeld aan rattengif of aan rattenvallen. Het nadeel van het gif dat u in de winkel kunt krijgen, is echter dat ratten er steeds beter tegen kunnen.

Niet iedereen is bovendien even bereid om doe-het-zelfmiddelen te gebruiken, bijvoorbeeld omdat niet alle producten even diervriendelijk of effectief zijn. Zeker wanneer er in uw pand sprake is van een grotere rattenplaag, kunt u het beste een professionele ongediertebestrijder inschakelen.

Rattenplaag in Gent of rattenplaag in Brugge? Uw locatie maakt niets uit, want wij zorgen ervoor dat er in elke plaats een professionele ongediertebestrijder kan worden ingezet. Onze vakmannen staan u graag bij! Dus, los vandaag nog uw rattenplaag op en bel 078 - 485 200 om direct in contact te komen met de ongediertebestrijder bij u in de buurt.

Vrijblijvend advies en offerte aanvragen

Bent u op zoek naar een ongediertebestrijder uit uw regio? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u snel bij ongedierteoverlast en andere ongedierteproblemen, overal in België. Bel 078 - 485 200 of vul onderstaand formulier in voor advies, een offerte of voor het maken van een afspraak!