Ratten in huis bestrijden: zo werkt het

Ratten, die horen enkel in het riool of op de vuilnisbelt thuis! Althans, zo vinden velen van ons. Ratten zelf denken daar echter anders over. Zij maken zo nu en dan graag een uitstapje en zo komen de ratten in huis terecht. Uiteraard wilt u ze niet in uw woning hebben. Ze brengen namelijk een behoorlijk gezondheidsrisico met zich mee.

Welke problemen kan een rat in huis veroorzaken?

Dat gezondheidsrisico wordt veroorzaakt door de ziektes en ziekteverwekkers, die ratten bij zich dragen. Ze beschikken vaak over bacteriën en virussen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een salmonellabesmetting veroorzaken. Ook kunnen ze TBC, paratyfus, E. Coli, de varkenspest en de Ziekte van Weil overdragen. Bovendien verblijven parasieten zoals vlooien, graag in de vacht van ratten. U kunt door het toedoen van ratten in huis dus zomaar last hebben van luizen, teken, wormen of mijten.

Naast het in gevaar brengen van uw gezondheid, helpen ratten uw interieur ook nog met liefde om zeep. Ze plassen en poepen overal, knagen aan alles wat ze tegenkomen en doen zich tot overmaat van ramp ook nog graag tegoed aan uw voedselvoorraad.

Hoe zijn ratten in huis te herkennen?

Ratten behoren tot de meest schadelijke ongediertesoorten in België behoren. Daarom willen we ze kosten wat kost buitenshuis houden. En het lijkt haast onmogelijk in dit geval, maar ook hier blijkt dat aan elk nadeel, een voordeel kleeft. Het actieve maar destructieve gedrag van de rat, laat namelijk overduidelijk zijn sporen na. Aan deze kenmerken kunt u ratten in huis herkennen:

 • Zo nu en dan komen er krassende geluiden onder de vloer of uit de muur vandaan. Dit betekent dat de ratten aan de wandel zijn.
 • Er ligt op de vloer en op andere oppervlakten een aantal zwarte rattenkeutels.
 • Meubelen hebben knaagschade, net zoals kabels en houten constructies. Voornamelijk elektriciteitskabels, waaraan geknaagd is, kunnen voor brand zorgen.
 • Voedsel is aangevreten of verpakkingen van voedsel zijn aangevreten. U kunt al deze etenswaren weggooien, want u kunt zo voedselvergiftiging oplopen.
 • Er zijn nesten en/of holen rondom en in huis gebouwd. Deze nesten worden gemaakt van materialen in en rondom uw huis, wat tot ernstige schade kan leiden.
 • Er hangt een penetrante geur in huis, welke vergelijkbaar is met de lucht van urine.
 • Op de vloer zijn vettige sleepsporen zichtbaar, die afkomstig zijn van het buikvet van ratten.

Hoe zijn ratten buitenshuis te houden?

Het antwoord op de vraag of ratten in huis te voorkomen zijn, is ja. Hiervoor dient u wel een aantal preventiemaatregelen te treffen. Het is zeer verstandig om deze maatregelen te nemen, want het zelf bestrijden van een gevestigde rattenkolonie is niet meer voldoende. Wanneer één rattenkolonie is verdreven, is de kans groot dat er een nieuwe terugkeert.

U kunt rattenkolonies met deze tips proberen te weren:

 • Bewaar zowel uw voedsel als het voedsel van uw huisdier in een gesloten blik of pot. Hier kan een rat niet aan knagen.
 • Gooi volle vuilniszakken zo snel mogelijk weg en hou de afvalbak altijd goed dicht. Vuilnis trekt ratten massaal aan en deze knagen zich zo door het plastic van de vuilniszak heen.
 • Dicht alle naden, scheuren en kieren in huis. Zolang de rat geen mogelijkheid heeft om het huis binnen te dringen, kunt u hem op afstand houden.
 • Voorkom schade aan de riolering en, als er helaas wel schade is ontstaan, verhelp deze dan zo spoedig mogelijk. Ratten vestigen zich vaak in het riool en kunnen van daaruit uw huis binnendringen.
 • Hou uw tuin op orde en voorkom grote composthopen. Deze hopen en allerlei andere soorten tuinafval maken uw buitenterrein tot een heerlijk vakantieoord voor ratten.

Zijn ratten in huis zelf te bestrijden?

Er zijn heel wat producten op de markt, waarmee u ratten in huis zelf zou kunnen bestrijden. Zo zijn er rattenvallen en diverse soorten rattengif verkrijgbaar. Er worden zelfs apparaten met ultrasoon geluid aangeboden. Het is echter ten zeerste de vraag of deze apparaten effectief zijn.

Het rattengif en de rattenval kunnen u in ieder geval wel een eind op weg helpen bij het bestrijden van de ratten in huis. Ze werken helaas niet afdoende om een daadwerkelijke rattenplaag de baas te kunnen. Wanneer u een groot aantal ratten in huis rond heeft lopen, doet u er daarom goed aan professionele ongediertebestrijders in te schakelen. Die vindt u uiteraard bij ons! Onze ongediertebestrijders laten zich door geen enkele rattenplaag uit het veld slaan.

Vrijblijvend advies en offerte aanvragen

Bent u op zoek naar een ongediertebestrijder uit uw regio? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u snel bij ongedierteoverlast en andere ongedierteproblemen, overal in België. Bel 078 - 485 200 of vul onderstaand formulier in voor advies, een offerte of voor het maken van een afspraak!