Muizenplaag bestrijden

Trippel, trippel. Knaag, knaag. Een paar muizen in huis kunnen al snel voor een grote muizenplaag zorgen. Om zich razendsnel voort te kunnen planten (wat ze helaas zeer graag doen), hebben ze voedsel en een veilig en beschut onderkomen nodig. Dat vinden ze in uw woning of bedrijf… met alle gevolgen van dien.

Hoe herkent u overlast van een muizenplaag?

U kunt een muizenplaag in huis natuurlijk herkennen aan de aanwezigheid van muizen, maar ook aan de aanwezigheid van muizenkeutels in de keuken of aan onaangename geuren. Wanneer u last heeft van een echte muizenplaag zijn dit soort zaken meestal wel duidelijk te zien, maar we zetten voor uw gemak alle aanwijzingen toch even op een rijtje:

  • Muizenkeutels liggen op de grond. Deze lijken wat op korrels hagelslag. Vaak liggen de keutels bij de plinten, omdat muizen langs de muren lopen. Of u treft keutels in keukenkastjes aan, omdat ze daar op zoek gaan naar voedsel.
  • U merkt knaagschade op aan meubels of deurposten. De knaagschade is vaak te herkennen aan twee evenwijdige groeven. Muizen knagen om hun tanden scherp en kort te houden. In het ergste geval kunnen ze een brand veroorzaken, bijvoorbeeld als ze aan een elektriciteitskabel knagen.
  • U hoort - meestal ‘s nachts - krassende geluiden uit de muren of de vloeren. Muizen zijn voortdurend op zoek naar voedsel of materiaal voor hun nestjes, maar kunnen niet goed zien. Ze vertrouwen op hun reukvermogen, tastzin en gehoor, maar kunnen door hun flexibele postuur overal in het huis komen, bijvoorbeeld in een spouwmuur.
  • Muizennesten zijn meestal te vinden op zolder, in kelders, in voorraadkamers, in keukenkastjes of achter het fornuis. Ze maken nesten op warme, rustige en beschutte plekken en dan het liefst in de buurt van uw voedselvoorraad.
  • U ziet vettige sporen op de muren of de grond. Het kan hier om buiksmeer van muizen gaan. Ophopingen hiervan worden urinepilaren genoemd; deze bestaan naast buiksmeer ook uit stof en urine.
  • U ruikt een onaangename penetrante geur. Dit is mogelijk muizenurine. Deze geur is vooral aanwezig in ruimtes waar de muizen nestelen, zoals op zolder of in de kelder.
  • U ziet zowel dode als levende muizen in en rondom uw huis of bedrijfspand. Ziet u er één op een klaarlichte dag, dan kunt u er bijna zeker van zijn dat er sprake is van een muizenplaag.

Weet u niet zeker of u last heeft van een muizenplaag? U kunt dit zelf onderzoeken door talkpoeder of bloem te strooien op de (eventuele) routes die de muizen in uw huis of bedrijfspand afleggen. Het is mogelijk dat ze dan in het poeder poot- of staartafdrukken achterlaten. Soms laten ze ook sporen achter in de al aanwezige stoflagen. Controleer ook beschutte plaatsen, zoals de zolder, de kelder of de keukenkastjes op muizennesten.

Hoe ontstaat een muizenplaag?

Muizen zoeken een fijne en warme schuilplaats, omdat ze buiten ten prooi kunnen vallen aan roofdieren en omdat ze een behaaglijk muizennest willen bouwen. Zeker in de winter, met koud weer en schaars voedsel, moeten ze een goed onderkomen hebben. Ze komen dan in uw huis, tuin of bedrijfspand terecht, waar ze alles kunnen vinden wat ze nodig hebben.

Een muizenplaag in huis kan ook ontstaan als een muizenfamilie elders te groot is geworden en er een gebrek aan voedsel en schuilplaatsen is ontstaan. De overgebleven muizen gaan dan op zoek naar andere onderkomens en kunnen zo bij u terechtkomen. Ze kunnen via allerlei gaten en kieren naar binnen komen. In uw huis gaan ze op zoek naar een beschut plekje om een nest aan te leggen.

De voortplanting van muizen gaat snel en kan het hele jaar plaatsvinden. Babymuizen zijn na twee maanden namelijk al geslachtsrijp. Na een draagtijd van ongeveer twintig dagen worden er dan weer vier tot negen muizen geboren. De vrouwtjes kunnen vijf tot tien keer per jaar jongen baren… rekent u maar uit. Het is daarom niet verwonderlijk dat er al gauw sprake is van een muizenplaag.

De gevolgen van een muizenplaag

Muizen lijken op het eerste gezicht niet gevaarlijk voor ons, maar niets is minder waar. Ze dragen namelijk bacteriën, virussen en parasieten met zich mee. Wie in contact komt met hun speeksel, urine of uitwerpselen kan op een akelige aandoening krijgen. Ziektes die door muizen kunnen worden overgedragen zijn:

  • Salmonella

Bij deze ziekte kunt u last krijgen van een zware voedselvergiftiging, die gepaard gaat met veel lichamelijke klachten. Salmonella kan daarnaast ook uitdroging veroorzaken, wat uiteindelijk de nierwerking kan stoppen.

  • De ziekte van Weil

De ziekte van Weil kan verspreid worden in buitenwateren - waar mensen zwemmen - maar het kan ook overgedragen worden door contact met levende of dode muizen of door het aanraken van oppervlakken waar muizen hebben geürineerd.

  • Het hantavirus

Dit virus kan zich in de lucht, door de zwevende deeltjes van muizenkeutels, verspreiden, bijvoorbeeld als de keutels worden opgeruimd. Deze ziekte veroorzaakt griepachtige symptomen, maar bij verergering kan ook de werking van de nieren verslechteren.

Muizenplaag: schade in huis

Een muizenplaag in huis kan ook voor veel materiële schade zorgen. Muizen kunnen allerlei spullen en meubelen kapotknagen en dat doen ze vooral om hun tanden op lengte te houden of om nestmateriaal te verzamelen. Helaas knagen ze soms ook aan elektrische draden waardoor kortsluiting - en zelfs brand - kan ontstaan. Daarnaast bevuilen muizen uw huis met hun uitwerpselen en tasten ze uw voedselvoorraden aan. Producten en/of verpakkingen die zijn aangevreten door muizen, moet u direct weggooien om ziektes te voorkomen.

Muizenplaag in tuin

Heeft u juist last van muizen in uw tuin? Het is mogelijk dat de voedselresten in uw tuin hen heeft aangetrokken. U heeft bijvoorbeeld zaden en brood voor de vogeltjes gestrooid. Als u een schuur of tuinhuisje bezit, is het mogelijk dat de muizen daar hun nest hebben gebouwd. Om deze muizen te bestrijden mag u geen gif in de tuin plaatsen! Andere dieren - of zelfs uw kinderen of huisdieren - zouden erdoor in gevaar kunnen komen. Voor een muizenplaag in de tuin kunt u beter een professional inschakelen.

Hoe kunt u een muizenplaag in huis bestrijden?

Een muizenplaag aanpakken is niet zo eenvoudig als het lijkt. Vaak zijn plagen van dit ongedierte simpelweg te groot om met doe-het-zelfmiddelen opgelost te kunnen worden. Bovendien is er nog een obstakel: muizen worden steeds resistenter tegen het muizengif dat in de winkels verkrijgbaar is. Een muizenplaag in huis bestrijden wordt dan nog lastiger en slopender voor u en uw gezin. Onze ongediertebestrijders beschikken wél altijd over de laatste bestrijdingsmiddelen.

Muizenplaag in Amsterdam? Of een muizenplaag in Rotterdam? Het maakt ons niet uit waar u woont, want wij zorgen dat er overal een professional klaarstaat. Onze ongediertebestrijders kunnen u helpen bij het veilig bestrijden van muizen en geven u advies in het voorkomen van deze lastpakken. Ook als u muizen zonder gif wilt bestrijden (afhankelijk van de ernst van uw plaag) of muizenwering wilt aanbrengen, kunt u bij onze vakmannen terecht voor een gepaste oplossing. Bent u klaar met de overlast en wilt u de hulp inschakelen van een professionele ongediertebestrijder? Neem contact op via 078 - 485 200 en maak direct een afspraak.

Vrijblijvend advies en offerte aanvragen

Bent u op zoek naar een ongediertebestrijder uit uw regio? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u snel bij ongedierteoverlast en andere ongedierteproblemen, overal in België. Bel 078 - 485 200 of vul onderstaand formulier in voor advies, een offerte of voor het maken van een afspraak!