Rioolvliegjes bestrijden

Misschien heeft u nog nooit van de motmug gehoord, dat is nog niet eens zo gek. Dit insect is namelijk uniek in zijn soort en wordt in de volksmond vaak motvliegje, latrinevliegje, aalputmotje of rioolvliegje genoemd. Rioolvliegjes zijn niet in staat mensen te steken, maar kunnen wel bacteriën overdragen en zo ziektes veroorzaken. Daarom moeten we motmuggen bestrijden.

Motmuggen zijn onder andere uniek door hun bijzondere uiterlijk. Hun lijfje is slechts een paar millimeter groot en een slag kleiner dan hun vleugels. De vleugels springen sowieso direct in het oog doordat ze flink behaard zijn. Echt functioneel zijn ze echter niet. Een motmug kan slechts één tot twee meter vliegen per vliegbeurt.

Rioolvliegjes bestrijden

Hoe zijn motmuggen in huis te ontdekken?

De kans dat u een motmug betrapt tijdens een vlucht, is dus niet zo groot. Toch kunt u motmuggen in huis of in uw bedrijfspand vrij snel ontdekken. Voornamelijk in de avonduren zijn de plaagdieren actief. Ze verzamelen zich het liefst, samen met de hele kennissenkring, rondom rottend organisch materiaal. Overdag kunt u ze ook aantreffen op uw wanden, waardoor de muur versiert lijkt met lichtbruine hartjes.

Die rioolvliegjes op de muur, dat lijkt niet zó verkeerd. Maar dat is het wel! U wilt ongetwijfeld alle motmuggen bestrijden, voordat zij eitjes leggen. De ervaren ongediertebestrijders van Beestjes Kwijt kunnen u vakkundig helpen bij het rioolvliegjes / motmuggen bestrijden.

Hoe zijn rioolvliegjes in huis te voorkomen?

Motmuggen zijn dus dol op rottend organisch materiaal en bevinden zich altijd in de buurt van het riool. Buiten kunt u ze bijvoorbeeld vinden rondom regentonnen. Binnenshuis hebben rioolvliegjes andere verstopplaatsen zoals afvoerputjes, waar nauwelijks water doorheen stroomt. Rioolvliegen poedelen zo graag in stilstaand water, dat ze bij een lekkage vaak even komen badderen. Alsof een lekkage zelf nog niet vervelend genoeg is...

Ook bij een lekkage kunt u echter het één en ander doen om motvliegjes / latrinevliegjes in huis of in het bedrijfspand te voorkomen. Met de volgende maatregelen minimaliseert u de kans op een bezoekje van het motmugje en zijn familie:

  • Reinig uw dakgoten en afvoeren tijdig met heet water en soda.
  • Repareer kapotte (riool-)leidingen voor dat hier enorm veel lekkage ontstaat.
  • Spoel alle afvoerputjes in het pand minimaal een aantal keer per week door.
  • Laat stilstaand water direct weglopen.
  • Maak het buitenterrein vrij van rottend organisch materiaal.
  • Bedek kruipruimten met een laagje schoon zand.
  • Voorzie open leidingen van een dop.

Hoe gaan we motmuggen bestrijden?

Als het u niet gelukt is om de rioolvliegjes uit de buurt te houden, zult u het ontstane probleem moeten gaan aanpakken. Zeker wanneer u bijvoorbeeld een restaurant of zorginstelling runt moet u geholpen worden bij motmuggen bestrijden.

U kunt ten alle tijden onze ongediertebestrijders om hulp vragen. Onze professionals gaan eerst op zoek naar de broedplaats van de motmuggen / motvliegen en zullen daarna de motmuggen bestrijden. U heeft tenslotte wel wat beters te doen.

Vrijblijvend advies en offerte aanvragen

Bent u op zoek naar een ongediertebestrijder uit uw regio? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u snel bij ongedierteoverlast en andere ongedierteproblemen, overal in België. Bel 078 - 485 200 of vul onderstaand formulier in voor advies, een offerte of voor het maken van een afspraak!