Bedwantsenplaag bestrijden

Er zijn een aantal zaken waarover men graag zelf zeggenschap heeft. Bijvoorbeeld over de bedpartner. Het kan echter zijn dat u al enige tijd, ongewild, uw bed deelt met een aantal bedwantsen. U ziet ze niet gauw met het blote oog en ze kunnen daarom weken in huis zitten zonder dat u daar iets van merkt… tot u ‘s nachts in uw bed wordt gebeten. De bedwantsen hebben zich dan al door het hele huis verspreid!

Hoewel u deze bedwantsen niet zo snel met het blote oog zult zien, is de kans groot dat u ze vrij snel ontdekt. Een bedwantsenplaag is namelijk ontzettend vervelend. Bedwantsen komen af op de lichaamstemperatuur van de slapende mens en voeden zich met het bloed. Kortom, ze halen letterlijk het bloed onder onze nagels vandaan!

Hoe komt een bedwantsenplaag tot stand?

Hoe bedwantsen precies in uw huis terechtkomen, is niet goed te achterhalen. Wel is bekend dat bedwantsen vaak meeliften met reizigers. Tijdens een vakantie of zakenreis heeft u bijvoorbeeld in een hotelbed gelogeerd waarin bedwantsen zaten. Een deel daarvan is vervolgens in uw kleding en koffer gekropen en met u meegereisd.

Zodra u weer thuis bent, opent u natuurlijk uw koffer om deze uit te pakken. De bedwantsen kruipen hier (ongezien) uit en verspreiden zich door uw hele huis. Vooral uw bed is populair, want bedwantsen leven van mensenbloed. Het duurt dan nog misschien een paar weken voor u wordt gebeten, maar als het zover is, dan is de plaag al vergevorderd.

Bedwantsen kunnen ook verstopt zitten in tweedehands meubelen. Schaft u een dergelijk meubel aan, dan moet u er goed op letten dat er geen beestjes in zitten. Op die manier kunt u misschien niet alleen bedwantsen, maar ook houtworm voorkomen!

Hoe herkent u een bedwantsenplaag?

Bedwantsen in huis met het blote oog zien is erg lastig. De beestjes verstoppen zich altijd zeer goed en de volwassen exemplaren zijn maar vijf millimeter groot. Als u toch besluit om zelf op onderzoek uit te gaan, dan kunt u het volgende doen:

  1. Controleer op eitjes van bedwantsen in uw matras. Deze eitjes zijn wit van kleur en circa 1 mm groot. Vaak worden ze in de allerkleinste openingetjes van een matras gelegd: bekijk vooral de naden en de zomen.
  2. Controleer op nimfen. Uit de eitjes ontstaan doorzichtige larven, ook wel ‘nimfen’ genoemd. Deze voeden zich al met uw bloed, zodat ze kunnen groeien.
  3. Controleer op volwassen bedwantsen. Deze insectjes hebben een plat, ovaal lijfje en zijn donkerbruin van kleur. U kunt ze overal aantreffen, maar u kunt er zeker van zijn dat ze in of rond uw bed of in uw nachtkastje verblijven.

De gevolgen van een bedwantsenplaag

Hoe vervelend is een bedwantsenplaag op een schaal van één tot tien? Wij vrezen helaas een tien, want bedwantsen zijn zo klein dat ze zich overal in huis kunnen verstoppen. U kunt dan het volgende verwachten:

1. Bedwantsenbeten
Als bedwantsen u bijten, dan doet ze dat vooral ‘s nachts. Een beet van een bedwants is erg vervelend, omdat de aangetaste plek rood wordt en erg kan gaan jeuken. Gelukkig kunnen bedwantsen (vooralsnog) geen ziektes overbrengen.

2. Materiële schade
Zo snel als bedwantsen zich kunnen voortplanten, zo snel kan uw hele huisraad besmet raken. Ze zitten bijvoorbeeld in kledingstukken, meubilair en vloerbekleding, maar ook in muren, achter plinten, in stopcontacten en zelfs in elektronische apparatuur, zoals in uw mobiele telefoon of laptop. U kunt geen naadje of kiertje bedenken of de bedwantsen zitten er. Het komt dan ook geregeld voor dat mensen (delen van) hun huisraad moeten vervangen na een bedwantsenplaag.

3. Imagoschade
Een bedwantsenplaag in een hotel, pension of zorginstelling is nooit goede reclame. Of de plaag is bij u thuis en de hele buurt weet ervan. Een bedwantsenplaag is al zeer onprettig, laat staan dat mensen iets vervelends over de hygiëne bij u thuis denken. Een bedwantsenplaag kan overigens in elk huishouden voorkomen, of het daar nu schoon is of niet.

Hoe kunt u zelf een bedwantsenplaag bestrijden?

Wanneer de bedwantsenbeten ervoor zorgen dat u iedere dag met het verkeerde been uit bed stapt, is het tijd om actie te ondernemen. Helaas is dit nog niet zo eenvoudig!

De bedwants is gedurende de afgelopen decennia resistent geworden tegen verschillende bestrijdingsmiddelen. Aan de slag gaan met huis-tuin-en-keukenmiddelen is alleen al om die reden nutteloos. Daarnaast kunt u de bedwantsen amper zien, laat staan dat u ze zult kunnen vinden. Slaat u zo een plek over, dan begint de plaag weer van voren af aan.

Het is helaas niet anders, maar in de praktijk kan een bedwantsenplaag alleen bestreden worden met behulp van een professional. Bedwantsen bestaan net als vele andere insecten uit eiwitten en kunnen daarom niet tegen extreme hitte: in dit gegeven ligt de oplossing.

Oplossing voor de bedwantsenplaag

Onze ongediertebestrijders hebben speciale apparaten waarmee zij hittebehandelingen kunnen uitvoeren. Of ze gebruiken stoomapparaten waarmee ze ook temperaturen van 160 graden celsius kunnen bereiken. Het is ook mogelijk dat zij (ook) een insecticide moeten gebruiken. Een combinatie van methoden is dan ook niet uitgesloten.

De bedwantsen sterven uit als alle aangetaste plaatsen worden behandeld, maar hiervoor moeten vaak complete kamers worden uitgeruimd. Houd er ook rekening mee dat aangetaste spullen niet met hitte of insecticide kunnen worden behandeld. Ze gaan kapot of u heeft straks een giftig voorwerp in handen waar u ziek van kunt worden.

Hoe ziet een bezoek van onze ongediertebestrijders eruit?

Wanneer u een ongediertebestrijder inschakelt voor het bestrijden van een bedwantsenplaag, zal hij eerst een inspectieronde uitvoeren en een offerte opstellen. Wanneer u hiermee akkoord gaat, zal de bestrijder de bedwantsen het vuur aan de schenen leggen. Met veel expertise en het nodige geduld wordt u uiteindelijk van alle bedwantsen bevrijd!

Een waarschuwing vooraf: wat u ook doet, verplaats geen besmette voorwerpen naar andere kamers! Isoleer de bedwantsen zoveel mogelijk, anders kan de bestrijder blijven komen. Maakt dat uit voor uw portemonnee? Ja, want een bestrijding van bedwantsen is in de regel vrij prijzig. Nog een tip: als u de volgende keer op reis gaat, controleert u dan ook op bedwantsen in hotels? Voorkomen is namelijk beter dan genezen!

Hulp nodig bij bedwantsen bestrijden? Bel ons meteen!

Met ‘bel ons meteen’ bedoelen wij: zo snel mogelijk op 078 - 485 200. Onze ongediertebestrijders hebben aangegeven dat er de laatste jaren een forse toename is van bedwantsenplagen. Steeds meer mensen gaan namelijk op reis. Het is dan ook niet ondenkbaar dat ook uw woning getroffen kan worden door een bedwantsenplaag. Bel ons bij het geringste vermoeden en voorkom zo (nog meer) ellende!

 

Vrijblijvend advies en offerte aanvragen

Bent u op zoek naar een ongediertebestrijder uit uw regio? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u snel bij ongedierteoverlast en andere ongedierteproblemen, overal in België. Bel 078 - 485 200 of vul onderstaand formulier in voor advies, een offerte of voor het maken van een afspraak!