Huiszwam bestrijden

Waar vocht is, is schimmel. Of althans: die kans is zeer groot! Wanneer houten constructies een hoog vochtpercentage hebben, kunnen ze al houtaantastende schimmels en zwammen aantrekken. De meest bekende houtaantastende schimmel is de huiszwam en deze kan desastreuse gevolgen hebben.

U vraagt zich natuurlijk af waarom de huiszwam zo gevaarlijk is. Het antwoord daarop is simpel: ze kunnen het hout in uw pand zodanig aantasten, dat het verkruimelt. Het verkruimelen van het hout wordt veroorzaakt doordat huiszwammen cellulose vernietigen. Hout bestaat voor een groot gedeelte uit cellulose. Als dat verdwijnt, worden houten balken dus ernstig verzwakt en ontstaat er instortingsgevaar. Het tijdig bestrijden van de huiszwam is daarom van groot belang.

Huiszwam bestrijden

Hoe is de huiszwam te herkennen?

De huiszwam staat bekend om haar groeispurten. Als de omstandigheden voor deze schimmelsoort ideaal zijn, kan deze wel tien centimeter per week groeien. Hierdoor breiden problemen met huiszwammen zich vaak razendsnel uit.

De ideale omstandigheden vinden huiszwammen vaak in oudere panden. Daar voelen zij zich het meest thuis. In kruipruimtes en in kapconstructies, kunnen ze vaak snel uitbreiden. Het is daarom zaak deze ruimtes regelmatig te controleren. De huiszwam kan namelijk moeilijk ongezien blijven door zijn afmeting en kleur. Hij is vrij plat en bruin. Een witte rand vindt u aan de zijkant van de zwam. De sporen die worden achtergelaten vormen een dun laagje bruine stof. Kortom, het is een agressieve, maar ook opvallende schimmelsoort.

Hoe gaat het bestrijden van de huiszwam in zijn werk?

Als u een huiszwam in uw pand heeft ontdekt, is het zaak deze te bestrijden. Zo voorkomt u een totale ravage. Zwambestrijding is een ingrijpend proces. Wij van Beestjes Kwijt hebben de te nemen maatregelen voor u opgesomd:

  • Vochtige ruimtes moeten worden gedroogd.
  • Aangetast hout moet worden verwijderd.
  • Alle oppervlakken in de ruimtes moeten grondig worden schoongemaakt.
  • Er moet een antischimmelbehandeling losgelaten worden op het hout en metselwerk.
  • Verwijderd hout moet worden vervangen.

Waarom is professionele zwambestrijding belangrijk?

Het aanpakken van de huiszwam heeft dus heel wat voeten in de aarde. Daarom is het goed om te weten dat het zwam bestrijden het best gedaan kan worden door een professional.

U kunt ten alle tijden de ongediertebestrijders van Beestjes Kwijt inschakelen. Zij voorkomen dat uw pand verder beschadigd, door de strijd met huiszwammen aan te gaan. En de bestrijders van Beestjes Kwijt kennen geen genade. Die huiszwam, die moet onder de duim gehouden worden!

Zwammen bestrijden: hoe werkt een ongediertebestrijder?

Een zwammenplaag wordt meestal ontdekt tijdens een bezoek aan de kruipruimte of tijdens een verbouwing of verkoop van een huis of bedrijfspand. Als u vermoedt dat u te maken heeft met zwammen, kunt u contact opnemen met een ongediertebestrijder uit uw regio. Daarna kan een afspraak worden gemaakt voor een inspectie op locatie.

Bij een inspectie zal de ongediertebestrijder vaststellen of u last heeft van de huiszwam of de kelderzwam. Beide zwammensoorten tasten balken onder vloeren aan, omdat ze vocht onttrekken aan het hout. Na verloop van tijd raakt het hout zodanig verzwakt, dat levensgevaarlijke situaties ontstaan omdat vloeren volledig door kunnen zakken.

Voor de bestrijding van zwammen wordt gif geïnjecteerd in bijvoorbeeld muren of funderingen. Daarnaast worden oppervlaktes volledig schoongekrabd. Indien nodig zal de bestrijder ook een brander gebruiken om er zeker van te zijn dat alle vruchtlichamen worden verwijderd.

Vrijblijvend advies en offerte aanvragen

Bent u op zoek naar een ongediertebestrijder uit uw regio? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u snel bij ongedierteoverlast en andere ongedierteproblemen, overal in België. Bel 078 - 485 200 of vul onderstaand formulier in voor advies, een offerte of voor het maken van een afspraak!