Wespenplaag

In de zomer stromen de terrasjes en de pretparken weer vol. Gezinnen zoeken de tuin weer op om te genieten van het lekkere weer. Zoete hapjes en drankjes worden tevoorschijn getoverd om de zomer te vieren. Helaas, ook wespen houden van onze versnaperingen. Ze worden door onze lekkernijen gelokt en maken dan ons leven zuur.

In Nederland en België komen de gewone wesp en de Duitse wesp het meest voor. Dit zijn de wespen waar u in de lente en zomer voornamelijk last van kunt ondervinden. Vooral in augustus kunnen hun nesten uitgegroeid zijn tot het formaat van een basketbal. De wespen zijn voortdurend op zoek naar voedsel om hun larven te kunnen voeden. En hoe meer voedsel, hoe meer wespen… dus ook meer overlast. Het bestrijden van een wespenplaag is daarom altijd aan te bevelen. Nesten die niet direct voor overlast zorgen, moeten daarentegen met rust worden gelaten.

De gevaren van een wespenplaag

Een wespenplaag kan niet alleen voor onaangename situaties zorgen, het kan ook een gevaar voor de gezondheid van mensen vormen. Zo kan iemand een allergische reactie krijgen op een wespensteek en in het ergste geval overlijden als een hele zwerm wespen tot de aanval overgaat. Wespen vallen vooral aan als ze denken dat ze bedreigd worden of als ze denken dat hun nest gevaar loopt. Een wespennest verstoren is dan ook nooit een goed idee.

Hoe ontstaat een wespenplaag?

Wanneer de koningin in het voorjaar ontwaakt uit haar winterslaap, zoekt ze een plek uit waar ze een nest kan bouwen. Ze maakt dan een klein wespennest en legt haar eerste eitjes. Uit deze eitjes komen larven. Deze larven worden door de koningin verzorgd tot ze groot zijn en als werksters kunnen worden ingezet. Ze bouwen dan verder aan het nest en verzorgen alle volgende eitjes van de koningin. Deze gaat dan ook eitjes leggen waaruit darren (mannetjeswespen) en toekomstige wespenkoninginnen uit voortkomen.

In de maanden juli en augustus is het wespennest meestal uitgegroeid en gaan de werksters op zoek naar voedsel. Dan is de kans ook het grootst dat u last heeft van een wespenplaag. Alle lekkernijen op uw tuintafel worden dan geplunderd. Met een beetje pech wordt u zelfs door ze gestoken, maar dat doen ze vooral als u om zich heen gaat slaat. Blijft u juist rustig zitten, dan is de kans stukken kleiner dat u wordt gestoken.

Als u last heeft van een wespenplaag, dan is het wespennest vaak dichtbij uw woning te vinden. Misschien zit het nest zelfs in uw woning… dan kan een wespenplaag zelfs nog storender worden.

Waar vindt u een wespennest?

De koningin begint haar nest meestal op een beschutte en veilige plaats. Die kan zich binnen of buiten uw woning of bedrijfspand bevinden, maar dat is ook afhankelijk van de wespensoort. Sociale wespensoorten, zoals de gewone wesp en de Duitse wesp, stichten grote kolonies en bouwen dus nesten. Solitaire wespen (dit zijn wespen die alleen leven) doen dat niet. Bij een wespenplaag hebben we het dus vooral over overlast door sociale wespen. Dit laatste klinkt eigenlijk best tegenstrijdig, vindt u niet?

Hoe dan ook: u gaat op een gegeven moment op zoek naar de bron van alle ellende en dat is dus het wespennest. Als het nest zich binnen bevindt, dan zit het meestal op de volgende plekken:

 • Aan dakranden of in een dakkapel.
 • In een (ongebruikte) slaapkamer.
 • In een spouwmuur.
 • In de schoorsteen.
 • Op zolder.

Wespen kunnen ook wespennesten in schuren, garages en tuinhuisjes bouwen. Het is dan niet onverstandig om deze plekken ook even te controleren, als u tenminste vermoedt dat het ongedierte daar zit.

Wespenplaag in de tuin: waar zit het nest?

Als u denkt dat de wespen hun nest ergens in uw tuin hebben gebouwd, dan kunt u aan de volgende plekken denken:

 • In een struik.
 • In een heg.
 • In een (holle) boom.
 • In de grond (in geval van graafwespen)

Kunt u geen wespennest vinden? Probeer dan de vliegroutes van de wespen te volgen. Misschien leiden ze u dan zo naar het nest. Doet u dan wel voorzichtig? We raden u aan om in geen geval het nest te benaderen als u het vindt. En probeer het zeker niet te verstoren! Wespen kunnen namelijk enorm agressief reageren als ze denken dat hun nest gevaar loopt. Houd dus afstand en bel liever een deskundige.

Een wespenplaag in de tuin voorkomen

Wespen horen bij de natuur en een paar wespen maken niet direct een wespenplaag. Ziet u wel veel wespen rondvliegen en komen ze u en uw gezin aanhoudend lastig vallen, dan kunt u met recht van een wespenplaag spreken. Overlast van wespen in de tuin kunt u op de volgende manieren voorkomen:

 • Dek al het eten en drinken goed af. Zo kunnen de wespen er niet bij. Houd ook de tafels en stoelen vrij van resten!
 • Controleer uw tuin op beginnende wespennesten voor de zomerperiode aanbreekt. De wespenkolonie is dan nog vrij klein, dus het is iets minder gevaarlijk om ze te benaderen. Vindt u zo’n nest, dan kunt u dat waarschijnlijk wel zelf verwijderen. Bij twijfel kunt u altijd een professional inschakelen.
 • Staan uw afvalbakken in de tuin? Houd deze dan goed gesloten. Verschoon ze regelmatig zodat de resten geen wespen lokken.
 • Staan er fruitbomen in uw tuin? Verwijder dan al het overrijpe fruit, want wespen zijn er dol op. Raap het fruit niet met uw handen op, want er kunnen wespen in zitten. Gebruik liever een schep.
 • Komen er wespen op bepaalde bloemensoorten af? Probeer deze bloemen dan naar een andere plek in uw tuin te verplaatsen als dat mogelijk is.
 • Geniet u samen met uw gezin van een maaltijd op een openbare plek? Wilt u dan alle resten opruimen als u vertrekt? Deze kunnen namelijk wespen aantrekken en dat is niet fijn voor de mensen die na u komen.
 • Ziet u al een actief wespennest in uw tuin? Ga deze dan vooral niet zelf bestrijden, maar schakel een professionele ongediertebestrijder in.

Een wespenplaag in huis voorkomen

Natuurlijk zit u niet te wachten op wespen in uw huis, zeker niet als er ook (kleine) kinderen of huisdieren in uw huis rondlopen! Misschien bent u op dit moment nog één van de gelukkigen die nog niet echt last hebben van een plaag. Hoe mooi zou het zijn als u dus nu al kunt voorkomen dat ze in uw huis gaan rondzoemen?!

 • Dicht alle openingen in uw woningen met kit of met ander materiaal. Loop alle naden, kieren en spleten af. Waar zouden de wespen doorheen kunnen? Onthoud dat wespen zich makkelijk door zeer kleine openingen kunnen wurmen.
 • U kunt horren voor uw ramen plaatsen. Zo kunt u ook nog genieten van eventuele koele zomerbriesjes.
 • Sluit al uw ventilatieopeningen af met fijnmazig gaas. Zorg er hoe dan ook dat de openingen nog kunnen ‘ademen’, anders wordt uw woning niet meer voldoende geventileerd.

Met uitzondering van punt twee, kunt u al deze maatregelen het beste in de winter uitvoeren. Een wespenkoningin houdt dan immers haar winterslaap, dus er zijn nog helemaal geen wespen. Zo bent u er ruim op tijd bij om een wespenplaag te verhinderen! En als er straks wespen van de buren afkomen? Dan moet u het probleem met hen bespreken, maar voor uw eigen woning heeft u in ieder geval uw best gedaan.

Hoe kunt u een wespenplaag bestrijden?

Het verwijderen van een wespennest betekent ook: een wespenplaag verwijderen. Als het nest weg is, heeft u dus ook geen last meer van wespen. Bij de verwijdering van een wespennest is wel enige deskundigheid vereist en ons advies is dan ook om een professional in te schakelen.

Onze ongediertebestrijders weten heel goed hoe wespen zich gedragen en waarom. Bovendien kunnen zij een wespennest eenvoudig opsporen. Net zo belangrijk is dat zij de wespen op een veilige manier kunnen verwijderen. Maakt u zich daarom vooral geen zorgen, maar bel ons meteen zodra de wespen u en uw gezin lastigvallen!

Vrijblijvend advies en offerte aanvragen

Bent u op zoek naar een ongediertebestrijder uit uw regio? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u snel bij ongedierteoverlast en andere ongedierteproblemen, overal in België. Bel 078 - 485 200 of vul onderstaand formulier in voor advies, een offerte of voor het maken van een afspraak!