Wespen in huis

Het is natuurlijk één ding dat wespen buiten rondvliegen en menig mens de stuipen op het lijf jaagt. Maar dat ze ook in uw huis of bedrijfspand de boel kunnen ontregelen, dat gaat te ver. In het nauw gedreven wespen kunnen gemeen steken. Zeker als u de insecten zelf gaat bestrijden is de kans daarop heel groot. Het bestrijden van veel wespen in huis kunt u daarom het beste aan een professionele ongediertebestrijder overlaten.

Wespen in huis bestrijden: wat kunt u zelf doen?

Het kan zijn dat u hooguit enkele wespen in huis tegenkomt. In dat geval kunt u een spray of poeder gebruiken om de wespen te bestrijden.

U kunt wespen ook met een glas vangen. Zodra de wesp zich in het glas bevindt, sluit u de opening van het glas af met een vel papier of een kartonnetje. Hierna kunt u het glas naar buiten brengen en de wesp vrijlaten.

Heeft u veel last van wespen in huis? Misschien zit er een nest in de spouwmuur of op de zolder. Ga dan in geen geval zelf de wespen bestrijden! Sommige mensen dichten de opening in het nest om te voorkomen dat er wespen naar buiten vliegen. De wespen gaan dan gaten in het nest boren om het nest alsnog te kunnen verlaten.

Eenmaal buiten zijn de wespen natuurlijk kwaad. Ze dringen dan nog verder het huis binnen en komen in andere kamers terecht. Zo krijgt u nog meer last van wespen in huis. Schakel dus per direct een ongediertebestrijder in!

Wespen in huis: hoe gevaarlijk is dat?

Een wespenplaag in huis kan voor veel problemen zorgen. Veel mensen hebben de neiging om op de vlucht te slaan of ze gaan om zich heen zwaaien wanneer er wespen in de buurt zijn. Dit werkt echter averechts. Hoe minder u beweegt, hoe minder de wespen zich bedreigd voelen. Misschien is deze tip lastig om op te volgen, omdat u natuurlijk ook instinctief reageert. Toch kunt u op deze manier veel ellende voorkomen.

Wespen kunnen gaan steken als ze zich aangevallen voelen of wanneer hun leefomgeving wordt verstoord. Een wespensteek kan een heftige allergische reactie opwekken. Niet iedereen is allergisch voor wespengif; toch komt het relatief vaak voor. Als u een wespennest aantreft, kunt u dan ook maar beter afstand houden. Waarom zou u het gaan riskeren?

Wespen in huis: winter en voorjaar

Meestal zijn koninginnen de enige wespen die de winter overleven. In het voorjaar - meestal midden of eind april - ontwaken de koninginnen uit hun winterslaap. Elke koningin zoekt een eigen locatie om een nest te bouwen. Vaak bevindt die locatie zich niet ver van de plek waar ze heeft overwinterd.

Voor een wespennest begint de koningin met een steel. Rond deze steel zal ze een rij cellen bouwen. Deze cellen zijn straks een soort ‘babykamers’. In elke cel legt de koningin namelijk een eitje. De larven die uit de eitjes komen, worden door de koningin met fijngekauwde insecten gevoerd. Ondertussen bouwt ze verder aan het wespennest.

Uit de eerste lichting larven ontstaan werksters: zij nemen de verdere bouw van het nest over van de koningin. De koningin kan dan meer eitjes leggen en ze richt zich helemaal op de controle van het nest. In deze periode heeft het nest nog het formaat van een pingpongbal, maar wordt snel verder uitgebreid.

Hoe komen wespen in huis?

In de herfst en de winter kunnen wespen door de kou en het voedselgebrek moeilijk overleven. Ze kunnen dan in uw huis of bedrijfspand op zoek gaan naar warmte en voedsel.

De meest voorkomende plekken voor een wespennest in huis zijn spouwmuren, zolders of (net onder) dakpannen. U kunt een wespenplaag in huis herkennen aan één of meerdere tekenen:

  • Veel rondvliegende (of dode) wespen in huis en de directe omgeving.
  • Meerdere versufte en trage wespen in huis die zich op het raamkozijn of rondom de ramen bevinden.
  • Een vochtige plek kan een indicatie zijn voor een wespennest in het plafond.

Wespennest in huis: hoe kunt u dit voorkomen?

Het is niet eenvoudig om een wespennest in huis te voorkomen. Wespen zijn zo klein dat ze zich eenvoudig door kleine gaatjes kunnen wurmen. Ook kunnen ze zich een weg door verschillende materialen heen knagen. Om te voorkomen dat wespen een (groter) gevaar voor uw gezin en uw huisdieren vormen, is het verstandig om de volgende plekken regelmatig te controleren of te laten controleren:

  • Onder de dakpannen hebben wespen voldoende ruimte om een wespennest te kunnen bouwen. Wanneer de wespen hun weg via het dak hebben gevonden, kunnen ze ook in de zolder terechtkomen om daar een nest te bouwen. Zeker in zolders die niet vaak bezocht worden, voelen ze zich veilig.
  • Tussen de spouwmuren is er genoeg ruimte waar wespen ongestoord hun nest kunnen maken. Bijkomend nadeel is dat een wespennest de ventilatie in uw huis of bedrijfspand kan verstoren. Laat het nest dan zo snel mogelijk verwijderen door een professionele bestrijder.
  • Als een nest dicht in de buurt van uw woning is gebouwd, dan is de kans groot dat de wespen ook binnenkomen.

Wespennest in de spouwmuur

Een wespennest in de spouwmuur vereist een andere aanpak dan een wespennest dat zich buiten uw woning bevindt. Of een nest in de spouwmuur bestreden kan worden, is namelijk afhankelijk van op welk moment in het wespenseizoen u melding maakt.

Belt u voor het bestrijden van een nest in het midden van het seizoen? Dan zal de ongediertebestrijder het nest met alle genoegen bestrijden. Belt u als het wespenseizoen bijna om is? Dan zal u geadviseerd worden om het nest met rust te laten. Waarom? In deze periode voelen de wespen hun dood al naderen. Ze zijn extra op hun hoede. Als ze dan worden bestreden, zullen ze eerder geneigd te zijn om zich naar andere plekken in huis te verspreiden om te kunnen overleven. Beter is dus om ze te laten uitsterven.

Wespennest in huis: zelf verwijderen?

Het kan een ontzettend gevaarlijk klusje zijn om een wespennest in huis zelf te verwijderen. Wespen kunnen namelijk aangebrand reageren op de verwijdering van hun nest. Nogmaals: plak de ingang van het nest daarom zeker niet dicht! De wespen zullen in paniek meerdere uitgangen in het nest maken om te kunnen ontsnappen. Eenmaal buiten kunnen ze zich overal in uw huis verspreiden.

Ook het gebruik van huis-tuin-en-keukenmiddelen om wespen te bestrijden kan gevaarlijk zijn. Wellicht doodt u daarmee wel wat wespen, maar de andere wespen kunnen hierdoor alleen maar kwader worden. Om onveilige situaties te voorkomen is het nodig om de juiste materialen bij de hand te hebben en veiligheidskleding te dragen. Een professionele ongediertebestrijder beschikt over al deze middelen.

Veel wespen in huis: bestrijding door een specialist

Een wespennest kan het beste door een professionele bestrijder worden aangepakt. Onze ongediertebestrijders zorgen voor een veilige en efficiënte verwijdering van het wespennest. Als u een wespennest in huis heeft aangetroffen, kunt u dit beter meteen melden. De ongediertebestrijders kunnen dan zo vroeg mogelijk ingrijpen. Ook als u last heeft van een wespenplaag buiten uw woning kunnen zij dit netjes voor u oplossen.

Vrijblijvend advies en offerte aanvragen

Bent u op zoek naar een ongediertebestrijder uit uw regio? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u snel bij ongedierteoverlast en andere ongedierteproblemen, overal in België. Bel 078 - 485 200 of vul onderstaand formulier in voor advies, een offerte of voor het maken van een afspraak!