Professionele rattenbestrijding

Ratten kunnen werkelijk overal zitten: in schuren, garages, woningen of bedrijfspanden. Ze scholen samen in kruipruimtes of ze verschuilen zich op daken van koeienstallen. Waar ze zitten, hangt af van de rattensoort, maar voor u als klant maakt zulke informatie weinig verschil. Elke rat in of rondom uw pand is er namelijk al één te veel, dus weg ermee! Onze ongediertebestrijder staat al voor u klaar.

 1. Contact opnemen voor rattenbestrijding
 2. Afspraak maken voor rattenbestrijding
 3. Voorbereiding op rattenbestrijding
 4. Inspectie voor rattenbestrijding
 5. Plan van aanpak rattenbestrijding
 6. Uitvoering van rattenbestrijding
 7. Nazorg bij rattenbestrijding
 8. Hulp nodig bij ratten bestrijden? Bel ons meteen!

Rattenbestrijding

Contact opnemen voor rattenbestrijding

Bij Beestjes Kwijt kunnen we ons voorstellen dat u een rattenprobleem zo snel mogelijk opgelost wilt zien. Daarom kunt u per telefoon of via de mail contact met ons opnemen. U krijgt dan vrijwel meteen een ongediertebestrijder aan de lijn die in uw regio werkzaam is.

Afspraak maken voor rattenbestrijding

U kunt direct een afspraak inplannen met de rattenbestrijder, maar eerst zal hij u enkele vragen stellen ter voorbereiding. De belangrijkste vraag zal zijn of u een rioolprobleem heeft: dit is meestal de nummer 1-oorzaak van rattenoverlast. Het is ook mogelijk dat het probleem elders is begonnen, maar een nadere inspectie zal dat moeten uitwijzen.

Voorbereiding op rattenbestrijding

Net als met vele andere soorten ongedierte is het belangrijk dat een rattenprobleem bij de bron wordt aangepakt. Ligt de oorzaak bij het riool, dan is het belangrijk dat de problemen daar eerst worden opgelost. U kunt ook kijken of er knaagschade is, bijvoorbeeld aan uw schuur. Feitelijk kunt u alles wat u opmerkt aan de rattenbestrijder melden. Hoe meer informatie hij heeft, hoe beter hij uw rattenprobleem kan verhelpen. We raden u niet aan om zelf gif te strooien tegen ratten. Ze eten namelijk telkens kleine beetjes en kunnen zo resistentie opbouwen. Sterker nog, soms laten ze een jongere rat voorproeven en wachten dan af. Als deze rat ziek wordt, weten de andere ratten dat zij dus niet van hetzelfde voedsel moeten eten. Zo slim kunnen deze beesten dus zijn!

Inspectie voor rattenbestrijding

Een inspectie vooraf door de ongediertebestrijder is noodzakelijk, omdat de oorzaak soms complexer kan zijn dan u denkt. De bestrijder kan aan de volgende zaken denken:

 • Heeft u problemen met uw riool?
 • Is uw pand goed onderhouden? Denk bijvoorbeeld aan uitgesleten spouwmuren of aan krakkemikkige ventilatieroosters.
 • Waar zitten mogelijke ingangen voor de ratten?
 • Hoe is de begroeiing rond het pand? Ratten nestelen zich eenvoudiger in groen dan op grind.
 • Hoe ziet de omgeving eruit? Ligt er veel afval in of rond het pand of zelfs in de hele wijk?
 • Bezit u hobbydieren (zoals kippen of geiten) en zijn de ratten op het voer afgekomen?
 • Komen de ratten misschien bij de buren vandaan?
 • Heeft u zelf al eens in de kruipruimte durven kijken?

Kortom, de oorzaken kunnen vaak ingewikkelder zijn dan het probleem zelf. En al helemaal als er meerdere oorzaken tegelijk kunnen worden aangewezen.

Helaas is dat nog niet alles. De rattenbestrijder houdt ook rekening met het soort rat dat bestreden moet worden. In België komen twee soorten het meest voor: de bruine rat en de zwarte rat. De bruine rat leeft op de grond en heeft zich aangepast aan de leefwijze van de mens. De kans is groot dat het deze rat is die u overlast bezorgd. De zwarte rat is erg schuw en zoekt zijn verblijf hoog in gebouwen, bijvoorbeeld op daken van koeienstallen. Omdat ze zo hoog zitten, zijn deze ratten vrij lastig te bestrijden. Gelukkig komen ze niet heel vaak voor.

Plan van aanpak rattenbestrijding

Uw ongediertebestrijder zal voor het bestrijden een plan van aanpak voorstellen. Om een rattenprobleem zorgvuldig op te lossen zijn er drie mogelijkheden:

 • Bestrijding met gif
 • Bestrijding met klemmen
 • Het aanbrengen van wering. Vaak gebeurt dit in combinatie met de andere methodes.

Welke methode wordt toegepast is mede afhankelijk van uw wensen. Als u liever geen gif in huis heeft, dan zijn de klemmen een goede optie. Het nadeel is wel dat ze vaak gecontroleerd moeten worden. Een rat die al een paar dagen dood in een klem ligt kan namelijk erg stinken.

Ervaart u overlast van ratten omdat ze uit naastgelegen panden komen? In dat geval kan de bestrijder wering aanleggen om te voorkomen dat er nog meer ratten in uw woning of bedrijfspand komen. De oorzaak zal dan wel bij uw buren opgelost moeten worden, maar deze keuze is aan hen.

Wering is vooral een preventieve methode. De ongediertebestrijder probeert dan alle mogelijke openingen in uw pand te dichten. Zeker in woningen waar geen kruipruimtes voorkomen kan dit een effectieve oplossing zijn. Toch gaat het niet alleen om kruipruimtes, maar ook om het dichten van gaten in vloeren of in keukens, het repareren van kapotte schuttingen en leidingen, enzovoort. Feitelijk hoopt men iedere opening te kunnen dichten waar ratten van buiten naar binnen kunnen komen.

Uitvoering van rattenbestrijding

In het rattengif dat gebruikt wordt voor professionele bestrijding zit een middel dat ervoor zorgt dat het bloed van de rat minder goed stolt. Dit middel wordt ook wel anticoagulans genoemd. De rattenbestrijder plaatst het gif in de ruimtes waar de ratten lopen. Meestal bevinden die plekken zich onder een pand, denk aan kruipruimtes.

Als een rat van het gif eet, dan krijgt hij inwendige bloedingen. Het kan zeker een week duren voor de rat dood is. In een aantal gevallen kan hij het zelfs bijna twee weken volhouden. Een vergiftigde rat gaat overigens altijd terug naar de plek waar hij vandaan komt. Hij denkt daar te kunnen genezen, maar hij sterft. Dode ratten in kruipruimtes worden meestal gewoon verwijderd door de bestrijder, maar veel restanten  worden niet gevonden omdat de ratten zich goed verstoppen zodra ze zich onwel voelen.

Bij het verspreiden van het gif in uw huis of bedrijfspand, hoeft u het gebouw niet te verlaten. Let wel: het rattengif mag officieel alleen binnen worden gebruikt. Buiten bestaat namelijk de kans dat andere dieren mee worden vergiftigd. Ook kan het milieu ernstig aangetast worden. Klemmen mogen buiten wel ingezet worden, maar daarmee moet u uitkijken als er bijvoorbeeld regelmatig (kleine) kinderen of huisdieren in de tuin komen. De klemmen zijn groter en breder dan muizenvallen en er zit veel meer kracht op.

Nazorg bij rattenbestrijding

Na een rattenbestrijding hoeft u zelf niets meer te doen. Het is wel belangrijk dat u blijft letten op de hygiëne in en rondom uw woning of bedrijfspand. Afval kan ratten wederom aantrekken. Voorkom dus dat u (organisch) afval buiten laat slingeren. Als er ratten in uw omgeving zijn gesignaleerd, dan moet u oppassen met het plaatsen van vogelvoer. Ratten kunnen namelijk goed van vetbollen eten. Ook als u hobbydieren heeft, moet u opletten dat het rondgestrooide voer geen ongedierte aantrekt.

Hulp nodig bij ratten bestrijden? Bel ons meteen!

Ratten kunnen al knagend behoorlijke materiële schade aanrichten. Erger is dat zij via hun speeksel, urine en uitwerpselen ernstige ziektes kunnen veroorzaken. Bel ons direct als u een rat aantreft, want er kunnen er in uw buurt nog veel meer zitten. Onze ongediertebestrijders weten precies hoe ze deze knaagdieren op een veilige en professionele manier moeten aanpakken.

Vrijblijvend advies en offerte aanvragen

Bent u op zoek naar een ongediertebestrijder uit uw regio? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u snel bij ongedierteoverlast en andere ongedierteproblemen, overal in België. Bel 078 - 485 200 of vul onderstaand formulier in voor advies, een offerte of voor het maken van een afspraak!