Mieren bestrijden

We zijn ze liever kwijt dan rijk, maar toch zijn mieren verschrikkelijk belangrijk voor ons ecosysteem. Een mierenvolk kan zich namelijk tegoed doen aan talloze andere insecten, die schadelijk zijn. Een klus die we met liefde aan hen overlaten.

Helaas leggen deze eigenzinnige plaagdieren op regelmatige basis het werk neer. Voornamelijk in warme periodes gunnen zij zichzelf een korte vakantie en trekken dan massaal naar onze huizen en bedrijfspanden toe. En er is niets zo vervelend als mieren in huis of uw bedrijfspand, want zij kunnen etenswaren besmetten en zelfs bestrating laten verzakken.

 1. Mieren bestrijden: Hoe kunt u mieren herkennen?
 2. Werkwijze professionele mierenbestrijding
 3. Kosten mieren verwijderen

Mieren bestrijden

Hoe kunt u mieren voorkomen?

Als de zomer voor de deur staat, weet u dus al dat er een mierenplaag op de loer ligt. U kunt op dat moment vast maatregelen nemen om de mieren overlast te voorkomen. Dan hoeft u ook niet over te gaan tot het mieren bestrijden op een later moment.

De maatregelen die u kunt nemen, hebben voornamelijk betrekking op het secuur bewaren van uw voedsel. Mieren zijn namelijk echte zoetekauwen. Wij hebben wat maatregelen voor u verzameld:

 • Voorkom dat u morst. Toch gemorst? Ruim dit dat direct op.
 • Houdt de vuilnisbak goed gesloten en gooi vuilniszakken op tijd weg.
 • Haal regelmatig een doekje over oppervlakken, die plakken door voedsel.
 • Dek suiker extra goed af of sla het op in een gesloten blik.
 • Voorkom dat mieren het huis binnen kunnen treden door kiertjes bij kozijnen te dichten.
 • Blokkeer de ingang van het mierennest of verstoor het mierenpad.
 • Verwijder oud hout om te voorkomen dat dit extra mieren aantrekt.

Als u een bedrijf heeft, is het verstandig om uw medewerkers en collega's ook te vragen hun werkplek goed schoon te houden. Beter voorkomen dan genezen!

Hoe kunt u mieren herkennen?

Denkt u dat u al te laat bent met het treffen van de preventiemaatregelen? Dan moet u als eerst op zoek gaan naar signalen die uw vermoeden bevestigen. Mieren in huis of in uw bedrijfspand kunt u op de volgende manieren ontdekken:  

 • U ziet regelmatig een aantal mieren lopen, vaak in of rond uw keuken.
 • U ziet een kleine, donkere bult, bijvoorbeeld in uw muur. Dit kan een mierennest zijn.
 • U ziet dat er speciale looppaden voor de mieren in huis ontstaan. Mieren volgen elkaar op de voet.

Hoe kunt u mieren bestrijden?

En, heeft u de lastposten ontdekt? Dan is het tijd om de mieren te bestrijden. U kunt hiervoor een ongediertebestrijder van Beestjes Kwijt inschakelen. Het is verstandig om een professional te benaderen voor het bestrijden van een mierenplaag, want alle mieren uitroeien met doe-het-zelf producten is vrijwel onmogelijk.

Wij stemmen ons bestrijdingsplan af op het soort mier dat u teistert en dit is al vaak effectief gebleken. Er zijn namelijk enorm veel soorten mieren, die in uw huis kunnen bivakkeren. In Nederland zorgen de wegmieren, de faraomieren en de Rogers mieren voor de meeste problemen. Onze bestrijders gaan gelukkig met alle drie de soorten, de strijd aan. We gaan grondig te werk en doden naast de zichtbare mieren ook de koningin en larven. Zo minimaliseren we de kans op herhaling.

Mieren bestrijden: wat doet een ongediertebestrijder precies?

Als u contact opneemt met een ongediertebestrijder, zal deze u eerst een aantal vragen stellen ter voorbereiding. Hij zal bijvoorbeeld vragen hoe de mieren eruitzien, of er een duidelijk mierenspoor loopt en of ze binnen of buiten lopen. Dit geeft de ongediertebestrijder een goed beeld van de mierenoverlast en zo bepaald hij hoe hij het best de mieren kan verdelgen.

Als u zelf niet kunt bepalen waar de mieren vandaan komen, kan de ongediertebestrijder een afspraak maken om te komen kijken. Als u wél weet waar de mieren vandaan komen, kan de ongediertebestrijder een behandeling voorstellen. U kunt dan een afspraak met hem inplannen.

U ontvangt altijd een bestrijdingsplan van de ongediertebestrijder. Mieren kunnen op twee manieren worden bestreden: met insecticide of lokaasgel. Lokaasgel wordt gebruikt voor mierenbestrijding binnen en buiten gebouwen. Insecticide mag alleen worden gebruikt voor mierenbestrijding binnenshuis.

Mierenbestrijding door een ongediertebestrijder is effectief: meestal is een mierenprobleem binnen enkele dagen opgelost. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van de omvang van de overlast. Daarnaast is het mogelijk dat er na de bestrijding van één mierennest andere uit de grond kunnen rijzen. In sommige gevallen is er sprake van een hardnekkige plaag. De ongediertebestrijder kan u adviseren hoe u nieuwe plagen kunt voorkomen.

Professionele mierenbestrijding

U ziet mieren lopen, binnenshuis of in uw tuin. Veel mensen proberen het zelf op te lossen met lokdoosjes, spuitbussen of mierenpoeder, maar in bepaalde gevallen kan het aantal mieren echt flink uit de hand lopen. In dat geval kunt u het beste een ongediertebestrijder bellen. Hoe gaat mierenbestrijding eigenlijk in zijn werk? In dit stappenplan leggen we uit wat u van ons kunt verwachten.

 1. Contact opnemen voor mierenbestrijding
 2. Afspraak maken voor mierenbestrijding
 3. Voorbereiding op mierenbestrijding
 4. Inspectie voor mierenbestrijding
 5. Plan van aanpak mierenbestrijding
 6. Uitvoering van mierenbestrijding
 7. Nazorg bij mierenbestrijding
 8. Hulp nodig bij mieren bestrijden? Bel ons meteen!

Contact opnemen voor mierenbestrijding

U neemt contact op met uw lokale ongediertebestrijder. Via Beestjes Kwijt kunt u bellen of een mail versturen. U krijgt dan rechtstreeks contact met een mierenbestrijder. Deze zal u eerst wat vragen stellen ter voorbereiding. Hoe zien de mieren eruit? Loopt er een duidelijk mierenspoor? Lopen de mieren binnen of buiten? Komen ze van buiten, dan is de vraag of u daar ook een nest kunt zien. Zitten de mieren binnen, dan kan het zijn dat er zich een kolonie in de kruipruimte of spouwmuur bevindt. De meeste meldingen over een mierenplaag gaan over de gewone mier.

Afspraak maken voor mierenbestrijding

Het kan zijn dat u niet kan achterhalen waar de mieren precies vandaan komen. Een mierensoort herkennen kan ook lastig zijn, zeker als het om een soort gaat die u nog niet eerder heeft gezien. In dat geval maakt de mierenbestrijder eerst een afspraak met u om te komen kijken. Weet u wel waar de mieren vandaan komen? Dan kan de bestrijder al meteen een behandeling voorstellen. U kunt in ieder geval direct een afspraak met hem inplannen.

Voorbereiding op mierenbestrijding

Heeft u last van mieren binnenshuis? Dan kan het zijn dat u eerst wat vloeren moet vegen en spullen of meubels moet verplaatsen voor de ongediertebestrijder langskomt. Belangrijk is dat de vloeren worden vrijgehouden zodat de bestrijder overal bij kan. Heeft u last van mieren buitenshuis? U kunt dan alvast op zoek gaan naar een mierennest. Deze bevindt zich vaak in zandgrond.

Maakt u toevallig gebruik van lokdoosjes? Bedenk dat als u deze doosjes binnen zet, dat u juist mieren naar binnen lokt. U kunt de lokdoosjes beter buiten laten staan.

Inspectie voor mierenbestrijding

De ongediertebestrijder komt bij u langs voor een inspectie. Hij gaat na om welke soort mier het gaat. In Nederland komt de gewone mier het meest voor. Er zijn ook soorten die kunnen bijten, zoals de rode mier. Exotische soorten, zoals de plaagmier en de faraomier, komen in ons land sporadisch voor. De bestrijder onderzoekt vervolgens waar de mieren vandaan komen en hoe ernstig het probleem is. Het kan zijn dat de looproute van de mieren al zichtbaar is. Mieren volgen namelijk een reukspoor van feromonen om bij het voedsel te komen. Als het duidelijk is waar de mieren vandaan komen, kan de mierenbestrijder de plaag vrijwel direct behandelen.

Plan van aanpak mierenbestrijding

De mierenbestrijder stelt een bestrijdingsplan voor. Mieren kunnen op een paar manieren worden bestreden: met lokaasgel of met insecticide. Insecticide mag alleen binnen gebruikt worden. Lokaasgel wordt gebruikt om de mierennesten buiten uw huis te bestrijden, maar kan ook in huis worden toegepast. De ongediertebestrijder gebruikt alleen wettelijk toegestane middelen om de mieren te bestrijden.

Uitvoering van mierenbestrijding

De ongediertebestrijder mag bij mierennesten alleen de nestingangen behandelen. Hiervoor gebruikt hij de lokaasgel. De gel kan in het nest worden gedruppeld. Het kan ook zijn dat de mieren de gel vanaf een bepaalde plek meenemen naar het nest; het zal zich dan snel onder de mieren verspreiden. De lokaasgel bevat de stof imidacloprid, die zeer effectief is tegen mieren. Het is mogelijk dat de gel meerdere keren gebruikt moet worden voor het effectief wordt. De gel moet zich onder alle mieren verspreiden en dat kan even duren. Bedenk ook dat het nest een meter of anderhalf diep in de grond kan zitten. Als de gel buiten gebruikt wordt, dan moet er ook rekening worden gehouden met het weer. Bij regen is de applicatie van de gel uiteraard wat lastiger dan bij zonnig weer.

Bij een mierenplaag in huis gebruikt de mierenbestrijder gel of insecticide. De insecticide wordt dan op bepaalde plekken gespoten. Bij het gebruik van insecticide dient u voor minimaal twee uur uw woning te verlaten. Mieren binnenshuis zijn dus wat lastiger te bestrijden dan mieren buitenshuis.

Nazorg bij mierenbestrijding

Een mierenprobleem is meestal binnen enkele dagen opgelost. Uiteraard is dit ook afhankelijk van de ernst van het probleem. Het is mogelijk dat na de bestrijding van een nest nog andere nesten uit de grond kunnen rijzen. Een hardnekkige plaag vereist vaak extra tijd en aandacht. Dat is ook het geval als er sprake is van overlast door een exotische mierensoort. Heeft u een bedrijf waar een mierenplaag aanwezig is? Dan kan het zijn dat er een periodieke keuring moet plaatsvinden om verdere plagen te voorkomen.

De ongediertebestrijder zal u ook van adviezen voorzien om mieren in huis te voorkomen. Vaak zijn dit tips die te maken hebben met hygiëne. Bijvoorbeeld: zorg ervoor dat u in de lente- en zomermaanden zoete etenswaren (dus ook fruit) goed afdekt en opbergt. Als u eten morst of kruimels op de grond laat vallen, ruim dit dan meteen op. Ook als u buiten heeft gegeten is dit aan te raden. Houd uw afvalemmers schoon en goed gesloten. Tot slot: als u ziet dat de mieren via bepaalde naden en kieren binnenkomen, dan moet u even kijken of u deze openingen kunt dichten, bijvoorbeeld met siliconenkit.

Hulp nodig bij mieren bestrijden? Bel ons meteen!

Heeft u last van mieren? Of heeft u last van andere soorten ongedierte? Beestjes Kwijt brengt u direct in contact met een lokale ongediertebestrijder. Al onze bestrijders beschikken over gedegen kennis en jarenlange ervaring. Ze kunnen u al binnen 24 uur helpen. Aarzel niet, bel ons en voorkom erger!

Kosten mierenbestrijding

Mieren zijn niet direct de eerste insecten die als 'vervelend' te boek staan. Ze vervullen voor ons ook een hele belangrijke functie in het ecosysteem. Kleine beestjes, zoals luizen worden door hen heerlijk opgesmikkeld, zodat wij, onze huisdieren en planten hier geen last van hebben. Maar, wanneer ze uitgesmikkeld zijn of iets veel lekkerders op het spoor zijn tegengekomen dan verdelen ze de buit. Ook wanneer dat bij u in het keukenkastje gevonden wordt.

Kosten zelf een mierennest bestrijden

Een paar verdwaalde miertjes kunnen wel met huis-tuin-en-keuken middeltjes aangepakt worden en ook de standaard bestrijdingsmiddelen, die u kunt halen uit de verschillende en tuincentra, lossen die wel op. Mierenbuffetten, mierensprays, mierenpoeders en mierenlokdoosjes hebben allemaal zo hun voordelen, maar een groot nadeel is de grote kans dat kleine kinderen of huisdieren er in aanraking mee komen.

Particuliere bestrijdingsmiddelen zijn in veel gevallen niet sterk genoeg voor een mierenplaag. De middelen waar onze ongediertebestrijders mee werken zijn altijd up-to-date en recent getest op resistentie. U wilt u geld natuurlijk liever besteden aan iets dat effectief is en snel werkt.

Wat zijn de kosten van mierenbestrijding?

Mierenbestrijding is nodig wanneer het mierenprobleem de pan uit rijst en u niet meer weet waar u het vinden moet. Ook wanneer het probleem nog niet zo groot is, is het belangrijk om hier op tijd bij te zijn. Een plaag voorkomen is nog altijd beter dan een plaag te moeten bestrijden. Ook scheelt dat in de portemonnee.

De kosten voor het bestrijden van mieren worden bepaald aan hand van enkele factoren, zoals grootte van de mierenplaag, de locatie van het mierennest en de miersoort. Deze factoren worden ter plaatse meegewogen in de inspectie van onze ongediertebestrijder en op basis daarvan wordt een offerte opgesteld. Na goedkeuring kunnen we in de meeste gevallen direct aan de slag met de mierenbestrijding.

Hoe wordt mierenbestrijding aangepakt?

Wanneer de ongediertebestrijder bij u arriveert wordt er een grondige inspectie gedaan naar het mierenprobleem en hevigheid van de situatie. Door het probleem in kaart te brengen worden ook de kosten netjes en duidelijk berekend, zodat u nooit teveel betaalt. Als de bestrijders het papierwerk met u hebben afgehandeld kunnen ze de koe bij de horens vatten en de mieren bestrijden.

Ook al gaat het om een mierenplaag, beestjes kunnen altijd een risico zijn voor onze gezondheid. Ze komen op plaatsen waar wij misschien wel nooit komen en nemen dus stofjes en bacteriën mee die schadelijk kunnen zijn. Onze ongediertebestrijders helpen dan ook graag mieren en andere – onschuldige, maar niet heus – insecten te bestrijden. Het is tenslotte hun vak!

Vrijblijvend advies en offerte aanvragen

Bent u op zoek naar een ongediertebestrijder uit uw regio? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u snel bij ongedierteoverlast en andere ongedierteproblemen, overal in België. Bel 078 - 485 200 of vul onderstaand formulier in voor advies, een offerte of voor het maken van een afspraak!