Professionele houtwormbestrijding

Daar zijn ze dan: de larven van houtkevers, ook wel bekend als houtworm. Misschien ziet u eerst de kevers en dan pas de schade die door hun larven is aangericht. Zij voeden zich met al het onbewerkte hout dat in uw woning of bedrijfspand aanwezig is. Voor u is deze plaag een ware nachtmerrie, maar voor onze ongediertebestrijders is dit een mooie uitdaging. Zij zijn dan ook trots als ze dit soort klussen kunnen oplossen. Zorgt u alvast voor taart?

  1. Contact opnemen voor houtwormbestrijding
  2. Afspraak maken voor houtwormbestrijding
  3. Voorbereiding op houtwormbestrijding
  4. Inspectie voor houtwormbestrijding
  5. Plan van aanpak houtwormbestrijding
  6. Uitvoering van houtwormbestrijding
  7. Nazorg bij houtwormbestrijding
  8. Hulp nodig bij houtworm bestrijden? Bel ons meteen!

Houtwormbestrijding

Contact opnemen voor houtwormbestrijding

Is houtworm seizoensgebonden? Nee. Wel worden er steeds meer huizen verkocht en dus worden er ook meer keuringen gedaan. Men komt naar verhouding dan ook meer houtwormplagen tegen. Houtworm kan voor zeer gevaarlijke situaties zorgen, omdat de larven gaten knagen in balken of andere houten (draag-)constructies. Gebouwen kunnen zo instorten en dat is al meer dan eens gebeurd!

Heeft u houtworm aangetroffen in uw woning of in uw bedrijfspand? Twijfel dan niet om direct Beestjes Kwijt te bellen of te mailen. Onze bestrijders zijn erg begaan met uw veiligheid en dat van uw gezin of personeel en kunnen het houtwormprobleem vakkundig voor u oplossen!

Afspraak maken voor houtwormbestrijding

Zodra u een ongediertebestrijder aan de lijn heeft, zal hij vragen wat u tot nu toe is opgevallen. Heeft u bijvoorbeeld ronde gaatjes in het hout ontdekt? Ligt er zaagsel onder het hout? Misschien heeft u kevers in de kamers zien lopen of u heeft één of meerdere larven in het hout gezien. Bedenk dat ook antieke meubelen niet aan de knaagwoede van de larven ontkomen. Een kleine troost: ze lusten geen bewerkt hout en hebben een voorkeur voor zacht hout, dus op bepaalde vlakken zit u misschien wel safe. De houtwormbestrijder zal hoe dan ook eerst komen inspecteren om zekerheid te krijgen.

Voorbereiding op houtwormbestrijding

Voor er aan bestrijding gedacht kan worden, moet u alle ruimtes waar de houtworm in voorkomt ontruimen. Welke ruimtes dat zijn, zal blijken na inspectie. Houtworm zit meestal in kruipruimtes of in kleine zolders. Een zolder moet helemaal leeg staan, zodat de ongediertebestrijder de te behandelen plekken - zoals de balken - goed kan bereiken. Bedenk ook dat houtkeverlarven zich in houten meubels kunnen nestelen, zeker in de meubels die van onbewerkt hout zijn vervaardigd.

Inspectie voor houtwormbestrijding

De inspectie voordat de bestrijding plaatsvindt is erg belangrijk. De houtwormbestrijder controleert op gaten in balken en op gevallen zaagsel. De vraag is dan of de schade is aangericht door larven van de gewone houtwormkever of door de larven van de boktor. De boktor is ook een houtwormkever, maar hij kan grotere schade aanrichten dan de gewone houtworm. Dat komt omdat de boktorlarven zich in de lengterichting door balken heen vreten. Die balken raken dan sneller verzwakt. De bestrijder moet weten om welke houtkever het gaat om een gericht plan van aanpak te kunnen maken.

De ongediertebestrijder moet ook weten hoe groot de te behandelen oppervlaktes zijn. En hoe veilig zijn de draagbalken momenteel nog? De houtworm kan er al een paar jaar zitten en heeft misschien al veel tunnels in het balkenhout geknaagd. Soms wordt er ook een aannemer ingeschakeld om de veiligheid van de balken te controleren.

Het is lastig te bepalen hoe lang de houtworm al in uw woning of bedrijfspand zit. Ziet u houtwormkevers lopen, dan kunt u er zeker van zijn dat die op zoek zijn naar plekken in hout om daar hun eieren te leggen. Zo ontstaan de gulzige larven die hout eten om te kunnen groeien. Intussen houden ze zich goed verborgen in de door hen geknaagde tunnels. Na drie tot vijf jaar vliegen ze pas uit, dus het is mogelijk dat ze jaren in een gebouw kunnen verblijven zonder dat hun aanwezigheid wordt opgemerkt.

Een mogelijke hint: wanneer heeft u voor het laatst brandhout binnengehaald? Houtkeverlarven leven namelijk ook in bomen, dus ze kunnen via het brandhout in uw woning of bedrijfspand zijn geraakt. Het is ook mogelijk dat u ooit een antiek meubelstuk heeft gekocht waarin houtworm zat. Dit soort meubels kunt u beter laten vernietigen dan aan de straat zetten. Iemand zou wel eens op het idee kunnen komen om het meubel mee te nemen. De houtwormplaag wordt dan verspreid!

Plan van aanpak houtwormbestrijding

Op basis van de conclusies uit de inspectie zal de houtwormbestrijder een plan van aanpak voor u opstellen. Is er sprake van de gewone houtworm of van de boktor? Of gaat het om een andere soort houtwormkever, zoals de heipaalkever? Zeker is dat bij de boktor vaak een iets ander plan van aanpak nodig is. Het verschil zit niet in de bestrijdingsmiddelen, maar in de methode.

Als de houtworm zich onder de vloer bevindt, dan is de bestrijder in bepaalde gevallen verplicht om een tweede man mee te brengen. Die fungeert dan als de zogeheten ‘luikwacht’ en hij wordt puur voor de veiligheid van de bestrijder ingeschakeld. Bij kruipruimtes is het ook altijd de vraag of daar water ligt en of de bestrijder er wel in kan. Het water zal dan vooraf verwijderd moeten worden. Zit de houtworm in hoge constructies, dan zullen er soms steigers of hoogwerkers geplaatst moeten worden. U merkt het al: in een plan van aanpak moet alles tot in de puntjes voorbereid worden.

Uitvoering van houtwormbestrijding

Voor een ongediertebestrijder is het bestrijden van houtworm best uitdagend werk. Alleen de voorbereiding kan al drie uur in beslag nemen. De bestrijder moet beschermende kleding aantrekken en een masker opzetten voor hij een kruipruimte betreedt. Zo’n pak kan vrij zwaar aanvoelen en dat is vermoeiend.

De bestrijder moet ook voor de juiste materialen zorgen: een vloeistofpomp met speciale aansluitingen voor de spuit en een slang van 100 meter, die vaak in zijn geheel uitgerold moet worden als de houtworm diep of hoog in het gebouw zit. Het bestrijdingsmateriaal is niet goedkoop en dat telt allemaal mee in de kosten. Toch kunt u beter hierin investeren dan te wachten tot het gebouw instort.

Tijdens de bestrijding van houtworm brengt de ongediertebestrijder een giftige vloeistof aan op al het onbewerkte hout. Hier zitten immers de larven in. Het kan gebeuren dat de houtworm ook in half bewerkt hout zit en dan moet er geschuurd worden. U kunt dit vooraf doen, maar de bestrijder kan dit ook voor u doen. Ook te behandelen balken moeten schoon en stofvrij zijn voor de bestrijding kan beginnen. Desgewenst kunt u deze schoonmaak ook aan de bestrijder overlaten.

Voor het uitroeien van houtworm bestaan er twee soorten bestrijdingsmiddelen: één op oliebasis en één op waterbasis. Ze kunnen zowel op de boktor als op de gewone houtworm toegepast worden. De bestrijder heeft deze middelen standaard bij zich, maar bij grote klussen zal hij contact moeten opnemen met de leverancier voor meer voorraad. Dat kan wat extra tijd in beslag nemen.

De houtwormbestrijder spuit al het hout twee tot drie keer in met bestrijdingsmiddel. Het is niet nodig om het hout helemaal te doordrenken van het gif. Bij de boktor is dat wel noodzakelijk. Het bestrijdingsmiddel in het hout werkt ongeveer vijf jaar door, dus we kunnen met zekerheid zeggen dat geen enkele larve de bestrijding uiteindelijk zal overleven.

Let u nog even op? De dampen van het gif zijn schadelijk. Als er een bestrijdingsmiddel op oliebasis wordt gebruikt, mag u gedurende 24 tot 48 uur niet de behandelde ruimte betreden. De bestrijder gebruikt een gasmasker met een filter om zichzelf te beschermen.

Hoe zit het eigenlijk met uw houten meubels? Behandeling in een container kan een uitkomst zijn. Het meubel wordt dan in een container geplaatst en gedurende 48 uur onder gas gezet. Let wel, dit is een dure behandeling en het wordt vrijwel alleen door klanten aangevraagd die dierbare erfstukken willen redden.

Nazorg bij houtwormbestrijding

Na de houtwormbestrijding kunt u er vrijwel zeker van zijn dat alle houtworm weg is. Bent u er niet zeker van, dan kunt u altijd nog een inspectie aanvragen. Na de behandeling met insecticide moet uw woning of bedrijfspand nog wel minstens 48 uur ventileren. De ongediertebestrijder zal dit ruim van tevoren met u overleggen. Bent u ook op zoek naar een garantie op houtwormbestrijding? Vraag dit ook na bij uw ongediertebestrijder.

Hulp nodig bij houtworm bestrijden? Bel ons meteen!

Het bestrijden van houtworm is een intensieve klus, maar onze ongediertebestrijders zijn er klaar voor! We raden u aan om zo snel mogelijk contact op te nemen als u eenmaal houtworm heeft ontdekt of als u vermoedt dat er houtworm in uw woning of bedrijfspand aanwezig is. Bel ons of mail ons voor een afspraak en regel direct professionele hulp!

Vrijblijvend advies en offerte aanvragen

Bent u op zoek naar een ongediertebestrijder uit uw regio? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u snel bij ongedierteoverlast en andere ongedierteproblemen, overal in België. Bel 078 - 485 200 of vul onderstaand formulier in voor advies, een offerte of voor het maken van een afspraak!