Houtaantastende schimmels verwijderen

Heeft u al eens van natrot gehoord? Dit is de verzamelnaam voor allerlei verschillende soorten houtaantastende schimmels, die panden met houten constructies op verschrikkelijke wijze kunnen aantasten. De aantasting kan een pand dusdanig beschadigen, dat het niet meer veilig kan worden betreden. Dit maakt dat we schimmels op hout verwijderen.

De meest voorkomende houtaantastende schimmels zijn bruinrotschimmels. De ongediertebestrijders van Beestjes Kwijt zien met name de kelderzam, de poriënzwam en de plaatjeshoutzwam. Deze houtaantastende schimmels zijn minder agressief dan de huiszwam, maar moeten wel degelijk worden verwijderd.

Schimmels verwijderen

Verschillende voorbeelden van een plaatjeshoutzwam

Hoe is schimmel op hout te herkennen?

Houtaantastende schimmels zult u voornamelijk in oudere panden met veel vocht tegenkomen. De schimmels kunnen zowel binnen- als buitenhuis prima gedijen. Vaak treffen we ze aan op kozijnen, waar de verf vanaf is gebladerd of plaatsen, waar water is gelekt.

Wanneer het bruinrotschimmels zijn, zal u aantasting vaak pas in een vergevorderd stadium ontdekken. Op het aangetaste hout bevinden zich dan namelijk grote bruine en soms zwarte schimmel plekken. Tevens zullen er breuken en scheuren zichtbaar zijn.

Hoe kunt u houtaantastende schimmels voorkomen?

Wanneer de breuken en scheuren in het hout te zien zijn, is het slechts een kwestie van tijd voor het probleem verergerd. Uiteindelijk zal het hout zo broos worden dat het tussen duim en wijsvinger fijn te wrijven is.

Wanneer constructiehout in deze mate wordt aangetast, heeft u een groot probleem. Dan kan uw pand namelijk onveilig worden verklaard. Gelukkig zijn er diverse preventiemaatregelen:

  • U kunt uw pand goed ventileren. Ook onder de vloer door bijvoorbeeld roosters aan te brengen.
  • U kunt uw pand het best voorzien van verduurzaamd hout. De kans dat dit wordt aangetast door zowel schimmels als insecten is kleiner.
  • U kunt vochtige delen in het pand goed en nauwkeurig drogen. Houtaantastende schimmels komen enkel voor in zeer vochtige ruimtes.

Hoe kunnen we houtaantastende schimmels bestrijden?

Wanneer er wordt besloten dat het noodzaak is om de schimmels op hout te verwijderen, weet men dat dit een tijdrovende klus zal zijn. Aan de bestrijding van deze schimmels gaat namelijk een uitgebreid onderzoek vooraf. Aan de hand van dit onderzoek wordt een plan van aanpak opgesteld.

De ongediertebestrijder van Beestjes Kwijt zal dit plan van aanpak uiteraard uitvoerig met u doorspreken. In iedere situatie is het voor ons erg belangrijk dat we de kans op herhaling zo klein mogelijk maken. Dan hoeven we u niet nogmaals te hulp te schieten.   

Vrijblijvend advies en offerte aanvragen

Bent u op zoek naar een ongediertebestrijder uit uw regio? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u snel bij ongedierteoverlast en andere ongedierteproblemen, overal in België. Bel 078 - 485 200 of vul onderstaand formulier in voor advies, een offerte of voor het maken van een afspraak!