Boktor bestrijden

Wereldwijd zijn er meer dan 33.000 soorten boktorren bekend. In principe doet een groot aantal van deze soorten geen vlieg kwaad. Hun nakomelingen kunnen echter wel veel schade aanrichten. En voor nakomelingen zorgen, dat is nu net één van de favoriete bezigheden van de boktor.

Sommige soorten boktorren richten zich volledig op de voortplanting. Daardoor kunnen zij razendsnel voor een groot aantal houtwormen zorgen, welke uw houtenconstructies in gevaar brengen. De boktor bestrijden en dit tijdig doen, is dan ook noodzaak.

Boktor bestrijden

Hoe is een boktor te herkennen?

U kunt een probleem met de boktor bestrijden, wanneer u de boktorren in uw pand heeft ontdekt. Maar hoe kunt u een boktor herkennen? Dat hebben de bestrijders van Beestjes Kwijt voor u in kaart gebracht. 

Het is allereerst van belang dat u onderscheid kunt maken tussen de nathoutboorders en drooghoutboorders. De nathoutboorders richten relatief weinig schade aan en hoeven niet bestreden te worden. Met de drooghoutboorders, zult u echter wel de strijd moeten aanbinden. 

De huisboktor is zo’n drooghoutboorder en komt veel voor in Vlaamse huishoudens. Aan de volgende kenmerken kunt u deze vervelende boktor herkennen:

 • Hij is zwart;
 • Hij is ongeveer 10 tot 25 millimeter groot;
 • Hij heeft een langgerekt lijf;
 • Hij heeft zes pootjes;
 • Hij heeft twee grote tasters aan zijn kop;
 • Hij is bij voorkeur rondom nieuw hout te vinden;
 • Hij maakt een zacht geluid, wanneer hij aan hout knaagt.

Hoe wordt de komst van de boktor voorkomen?

De komst van boktorren kunt u proberen te voorkomen. Wanneer zij ergens anders een liefdesnestje bouwen, hoeft u tenslotte ook geen enkele boktor te bestrijden.

De Europese regering heeft u gelukkig al een handje geholpen bij het voorkomen van boktorren in huis. Al het verpakkingshout dat de Europese Unie binnenkomt moet bijvoorbeeld ontschorst zijn, waardoor de kans op boktorren in het hout aanzienlijk afneemt. Bent u toch nog bang om een boktor in huis te halen? Bekijk dan deze zes tips:

 • Gebruik verduurzaamd naald- of loofhout in uw pand.
 • Schilder uw hout bijvoorbeeld met beits zodat er geen eitjes kunnen worden afgezet.
 • Hou de temperatuur in uw pand beneden de 25 graden Celsius. Boktorren hebben het graag behaaglijk warm.
 • Zorg voor weinig vochtige ruimtes, zodat de boktor niet goed kan gedijen.
 • Vervang hout dat al aangetast is direct zodat er geen enkele boktor of houtworm achter kan blijven.
 • Gebruikt u haardhout? Leg dan nooit meer dan een dagvoorraad haardhout in huis neer.

Hoe is een boktor te bestrijden?

Een probleem met boktorren in de kiem smoren en de boktor bestrijden, is zo eenvoudig nog niet. Terwijl het bestrijden van boktorren wel van groot belang is. Hun dierbare larven kunnen namelijk maar liefst tien jaar leven en gedurende dat leventje heel wat serieuze problemen veroorzaken.

Kortom, u wilt liever niet dat de boktorren uw pand als thuis kiezen. De houtwormen mogen ze ergens anders opvoeden! De ervaren bestrijders van Beestjes Kwijt willen uw boktor bestrijden en gelijktijdig de oorzaak van het probleem aanpakken. Aan de hand van sporen worden alle schuilplaatsen van de boktor opgezocht. Eigenlijk neemt u gewoon een heuse privé detective in de arm!

Boktor bestrijden: wat doet een ongediertebestrijder precies?

De larven van de boktor knagen zich een weg in de lengterichting van balken, waardoor deze sneller verzwakken dan bij aantasting door een gewone houtworm. Als u contact opneemt met een ongediertebestrijder uit uw regio, zal hij dan ook vragen stellen om te bepalen of het inderdaad om de boktor gaat.

Boktorbestrijding kent een specifieke aanpak. Eerst boort de bestrijder gaatjes in de betreffende balk en slaat er vervolgens pluggen in. Daarna zal hij onder hoge druk (4 á 5 bar) een bestrijdingsmiddel op oliebasis inbrengen. Zo wordt de balk helemaal doordrenkt met bestrijdingsmiddel. De larven zullen dit niet overleven, dus één behandeling is normaal gesproken voldoende. Overigens: die pluggen zitten muurvast, dus u kunt ze er later niet meer uit halen. Dat is misschien niet mooi voor het oog, maar de balk is in ieder geval gered.

Soms kiezen mensen ervoor om zelf de boktor te bestrijden, door de oppervlaktes te behandelen. Dit geeft vaak niet de gewenste resultaten of de omvang van het probleem blijkt groter dan verwacht. Daarnaast is het belangrijk om alle larven aan te pakken, anders bent u binnen de kortste keren weer terug bij af.

Houtaantasting door een boktor kan ernstige financiële gevolgen hebben. Maar als u tijdig een professionele ongediertebestrijder inschakelt, kunt u dat voorkomen.

Hulp nodig bij boktor bestrijden? Bel ons meteen!

Een boktorrenplaag kan groot gevaar opleveren voor uw gezin of personeel. Zeker als blijkt dat de draagbalken of vloeren zodanig aangetast zijn dat uw woning of bedrijfspand bijna op instorten staat. U kunt Beestjes Kwijt dus niet vroeg genoeg bellen op 078 - 485 200. Mailen is natuurlijk ook altijd mogelijk. Onze ongediertebestrijder beantwoordt graag al uw vragen en kan u op zeer efficiënte wijze van uw ongedierteprobleem verlossen.

Vrijblijvend advies en offerte aanvragen

Bent u op zoek naar een ongediertebestrijder uit uw regio? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u snel bij ongedierteoverlast en andere ongedierteproblemen, overal in België. Bel 078 - 485 200 of vul onderstaand formulier in voor advies, een offerte of voor het maken van een afspraak!