Professionele bedwantsenbestrijding

Bedwantsen hebben al menig klant en bestrijder nachtmerries bezorgd. Waarom? Bedwantsen hebben een lange levensduur en zijn tegen de meeste insecticiden resistent. Jaren terug waren ze dankzij een zwaar chemisch middel bijna helemaal uitgeroeid, maar na een verbod op dit middel kwamen ze op volle sterkte terug. 

 1. Contact opnemen voor bedwantsenbestrijding
 2. Afspraak maken voor bedwantsenbestrijding
 3. Voorbereiding op bedwantsenbestrijding
 4. Inspectie voor bedwantsenbestrijding
 5. Plan van aanpak bedwantsenbestrijding
 6. Uitvoering van bedwantsenbestrijding
 7. Nazorg bij bedwantsenbestrijding
 8. Hulp nodig bij bedwantsen bestrijden? Bel ons meteen!

Bedwantsenbestrijding

Contact opnemen voor bedwantsenbestrijding

Belt u ons wel op tijd? Dit is een cruciale vraag. Helaas kunt u pas bellen als u merkt dat u gebeten bent. Jeuk en roodheid van de huid zijn het gevolg en soms zwelt de huid zelfs op. Vaak zit er een hele rij van deze bulten op uw lichaam. Het probleem is echter dat deze beten drie tot twaalf dagen terug kunnen zijn gezet. In de tussentijd kunnen de bedwantsen zich al verder hebben voortgeplant. Bij Beestjes Kwijt kunnen we uw jeuk al bijna voelen. Niet voor niets zijn we er trots op dat we over ervaren professionals beschikken om bedwantsen uit te roeien. Ze zijn klaar voor de strijd!

Afspraak maken voor bedwantsenbestrijding

De meeste aanvragen komen net na de vakantieperiodes binnen. Bent u misschien ook net terug van een vakantie of zakenreis? Bedwantsen reizen namelijk graag met u mee. Het kan zijn dat uw kleding en uw koffers in een accommodatie of in het openbaar vervoer besmet zijn geraakt. Bij thuiskomst kan het twee tot drie weken duren voor u iets merkt. Pas dan kunt u eigenlijk gaan bellen voor een afspraak.

Het is belangrijk dat u na een reis bij thuiskomst in ieder geval al uw kleding zo snel mogelijk op een hoge temperatuur wast om een eventuele plaag in uw huis te voorkomen. Bedwantsen bestaan voornamelijk uit eiwitten. Bij 60 graden of hoger stollen de eiwitten en zullen de bedwantsen doodgaan. Kledingstukken die geen hoge temperaturen verdragen kunt u het beste een dag of twee in de vriezer leggen op minstens -14 graden.

Hebben de bedwantsen zich alsnog verspreid? Aarzel dan geen moment om Beestjes Kwijt te bellen. Onze bestrijders krijgen overigens vaak meldingen van mensen die denken dat er bedwantsen zijn, maar die er achteraf gelukkig niet blijken te zijn. De ongediertebestrijder zal u daarom eerst wat belangrijke vragen stellen:

 1. In welke ruimtes denkt u dat de bedwantsen zitten?
 2. Naar welke plekken heeft u uw beddengoed tot op heden verplaatst? Hierdoor kunnen bedwantsen zich snel naar andere kamers verspreiden.
 3. Zitten er kleine dieprode of zwarte vlekjes op uw lakens? Dit kunnen uitwerpselen van bedwantsen zijn.
 4. Heeft u al rode vlekken en/of bulten op uw huid? Jeuken ze? Het is vervelend om te zeggen, maar beten van bedwantsen zijn misschien wel het beste bewijs dat u kunt aanleveren als er verder geen duidelijke tekenen zijn.
 5. Ziet u op de grond kleine, doorzichtige velletjes liggen? Jonge bedwantsen vervellen regelmatig tot ze volwassen worden.
 6. En ziet u beestjes vliegen of springen? Dan zijn het zeker geen bedwantsen, want die kunnen enkel kruipen.

Als u op vrijwel al deze vragen antwoord kunt geven, dan plant de bedwantsenbestrijder direct een afspraak met u in. Hij zal hoe dan ook de situatie eerst nog even persoonlijk inspecteren. Het is ook mogelijk dat er een inspectie met honden zal moeten plaatsvinden. Hierover leest u straks meer.

Voorbereiding op bedwantsenbestrijding

De voorbereiding op de bestrijding is afhankelijk van de methode die moet worden toegepast. Inspectie zal uitwijzen welke methode het meest geschikt is. Bij het gebruik van gif hoeven er van tevoren geen kamers ontruimd en/of gestript worden. Dit is wel het geval bij toepassing van stoom of bij verhitting door een hittekanon. Hoe dan ook, de voorbereiding kan veel tijd in beslag nemen. Vaak is het de ongediertebestrijder zelf die alle bedden en meubels uit elkaar moet halen of vloeren en behang moet verwijderen. Dit gebeurt allemaal pas als de inspectie heeft uitgewezen dat er inderdaad sprake is van een bedwantsenplaag.

U kunt zelf ook al het volgende doen: verwijder alle kleding en beddengoed uit de ruimtes waarvan u vermoedt dat deze besmet zijn met bedwantsen. Doe de kleding en beddengoed in plastic zakken en sluit deze goed af. Zo voorkomt u verspreiding naar andere kamers. Houd mogelijk besmette spullen verder zoveel mogelijk op één plek! U kunt uw kleding en beddengoed inpakken en isoleren, maar ook op 60 graden of hoger wassen.

Inspectie voor bedwantsenbestrijding

Waar zitten de beestjes? De ongediertebestrijder zal eerst de plekken controleren waarvan hij vermoedt dat er bedwantsen verblijven. Bedwantsen voeden zich met bloed en zullen graag in de buurt van de voedselbron willen vertoeven. In uw bed vinden ze zowel voedsel als warmte, dus daar zullen ze ongetwijfeld in gevonden kunnen worden. De bestrijder controleert de naden en de randen van matrassen en eventuele ritsen. Hij bekijkt ook de lakens en de nachtkastjes. De inspectie begint bij de bedden en de bestrijder zal gaandeweg het onderzoeksgebied uitbreiden.

Bedwantsen kunnen zich ook in tweedehands meubels verschansen en zo in uw huis geraken. De bestrijder zal dan ook vragen of u toevallig onlangs tweedehands meubels heeft gekocht. Zijn de meubels ook verplaatst in de tussentijd? Heeft u uw kleding en beddengoed ook regelmatig verplaatst? De bestrijder controleert alle kamers waar mogelijk besmetting heeft plaatsgevonden.

Het is belangrijk dat u de bestrijder alles vertelt wat u weet. Dit helpt hem om de oorzaak te achterhalen en om te bepalen hoe groot uw bedwantsenprobleem feitelijk is.

Het kan voorkomen dat het na de visuele inspectie door de bestrijder nog niet duidelijk is of er bedwantsen in uw huis aanwezig zijn. In dat geval kan de ongediertebestrijder de hulp inroepen van een speciaal team dat is getraind voor inspectie met honden. Uiteraard zal de bestrijder eerst met u overleggen of u dit wilt, want een hondeninspectie brengt extra kosten met zich mee. Gaat u akkoord, dan vindt de inspectie als volgt plaats:

 • Het team brengt twee honden naar uw adres.
 • De eerste hond gaat naar binnen en loopt op verschillende plekken (en over verschillende spullen) in het huis.
 • Als de hond iets aantreft, zal hij een signaal aan zijn begeleider afgeven. Hij kan dan gaan zitten, blaffen en/of aan iets krabbelen.
 • De tweede hond gaat naar binnen voor een dubbelcheck. Ook hij zal op verschillende plekken en spullen gaan snuffelen.
 • Als beide honden op dezelfde plekken aanslaan, dan is het vrijwel zeker dat er op die plekken bedwantsen aanwezig zijn.

Een inspectie met honden wordt meestal wel aangeraden. Het is namelijk niet altijd meteen duidelijk of er in alle kamers bedwantsen rondkruipen. De honden kunnen bij een eerste inspectie meteen alle kamers doorzoeken. U hoeft ze dan niet weer op een later moment in te schakelen om nog een twijfelachtige kamer te controleren. Dit kan u extra kosten besparen.

Plan van aanpak bedwantsenbestrijding

Is het zeker dat u te maken heeft met bedwantsen? Dan maakt de ongediertebestrijder een plan van aanpak. Hij baseert zijn voorstel op alle informatie die u heeft gegeven en op de uitkomsten van één of meerdere inspecties. Met dit bestrijdingsplan krijgt u inzicht in de behandeling en de bijbehorende kosten. Houd er rekening mee dat een bestrijder gemiddeld drie keer bij u moet langskomen om de bedwantsen effectief te kunnen bestrijden.

Uitvoering van bedwantsenbestrijding

Het bestrijden van bedwantsen is een pittige klus. Dit ongedierte kan op drie manieren bestreden worden:

 1. Met insecticide (gif)
 2. Met stoom
 3. Met hitte

Bij gebruik van insecticide:

Helaas bestaat er geen gif dat alle bedwantsen in één keer kan doden. De eitjes gaan sowieso niet dood van het gif en van de volwassen bedwantsen blijft er altijd 40% in leven. Bij gebruik van insecticide zijn dus vaak meerdere behandelingen nodig. Het kan zelfs een paar maanden duren voor alle bedwantsen uit uw woning zijn verdwenen. Als er gif wordt gespoten, dient u voor minimaal twee uur uw woning te verlaten. Wonen er ook huisdieren, kleine kinderen en/of mensen op leeftijd bij u? Is er een zwangere vrouw aanwezig? Voor hen raden we aan om minstens vier uur uit huis te blijven.

Bij gebruik van stoom:

Het gebruik van stoom is duurder dan het gebruik van insecticide. Toch werkt het beter tegen zowel eitjes als volwassen bedwantsen, maar dan moeten echt de allerkleinste naadjes en kiertjes in een kamer worden meegenomen. Dit is hard nodig, want bedwantsen zijn zo klein dat ze zich overal in kunnen verstoppen en dan met name op plekjes die men makkelijk over het hoofd ziet. Ja, we hebben het hier helaas over millimeterwerk. Men hoeft maar één kiertje over te slaan en de bedwantsen hebben zich zo weer vermenigvuldigd.

U kunt ook zelf aan de slag gaan met een stoomapparaat, maar we raden het u af. Waarom? Bedwantsen moeten zo heet mogelijk bestreden worden, minimaal op 60 graden Celsius. Stoomapparaten voor consumenten bereiken vaak niet eens die temperatuur. Bovendien wordt alles in de te behandelen ruimte heel nat. Als u geen spullen heeft verplaatst, kunnen deze behoorlijk beschadigd raken. Professionele bestrijders gebruiken droge stoom en werken met maximaal 140 graden. Soms combineren zij dit met insecticide. Met hun middelen en expertise maakt u een betere kans op een succesvolle bestrijding. Desalniettemin blijft het ook voor hen zeer uitdagend werk.

Vaak moeten slaapkamers door twee bestrijders tegelijk worden behandeld en dat kan al drie tot vier uur in beslag nemen. Bovendien moeten zij meestal eerst nog één of meerdere kamers strippen, want de bedwantsen kunnen overal zitten. Het laminaat moet eruit en het behang wordt van de muren getrokken. Bedden, nachtkastjes en kledingkasten moeten uit elkaar worden gehaald, want de beestjes zitten in alle naden en sluitingen. Zelfs deurknoppen moeten wel eens verwijderd worden om te zien of de bedwantsen zich daarin verstopt hebben.

Erg vervelend is ook dat bedwantsen zich net zo goed in stekkerdozen, stopcontacten en elektronische apparaten kunnen verstoppen, zoals in babyfoons, laptops en televisies. Ze worden aangetrokken door de warmte van deze apparaten. Bedwantsen gedijen goed op warme plekken; een snelle verspreiding is dan onvermijdelijk.

De enige meevaller is dat bedwantsen zelden in badkamers voorkomen, omdat daar meestal beter is gekit, gemetseld en gevoegd. Verder zijn er helaas genoeg gevallen bekend waarbij geen kamers, maar complete woningen ontruimd moesten worden. Kortom, bij een bedwantsenplaag moet u rekening houden met allerlei mogelijke doemscenario's.

Bij gebruik van hitte:

Gebruikt men hitte om een bedwantsenplaag te bestrijden, dan moet men vaak hele kamers behandelen. Met een hittekanon kan er - in vergelijking met stomen - meer schade aan de bedwantsen worden toegebracht. Voorwaarde is wel dat de hitte ook de kleinste plekjes in de kamer bereikt.

Het hittekanon wordt gevoed door een generator die men buiten het huis plaatst. Geluidsoverlast voor u en uw buurt kan dan een nadeel zijn, maar geloof ons, het is nog veel erger als de bedwantsen uw huis straks volledig onbewoonbaar maken. De voorbereiding op deze behandeling is cruciaal, want al uw bezittingen moeten dan de kamer uit. De hitte kan namelijk cd’s en lijm doen smelten, om maar over de mogelijke staat van uw andere spullen en meubelen te zwijgen.

Nazorg bij bedwantsenbestrijding

Het resultaat van een bedwantsenbestrijding is altijd even afwachten. Als de bestrijder zeer precies te werk is gegaan en alle spleetjes en hoekjes heeft kunnen behandelen, dan is de kans groot dat de bedwantsen niet zullen terugkeren. Tenzij u weer op vakantie of zakenreis gaat en tijdens uw reis weer in contact met bedwantsen. Hoe dan ook, u zult in de weken na de bestrijding al uw kamers in de gaten moeten houden. Zijn ze terug? Bel dan direct uw bestrijder!

Het periodiek keuren op bedwantsen heeft in het algemeen geen nut. Bedwantsen kunnen namelijk negen maanden zonder voedsel. Niet voor niets kunnen ze lang met u meereizen tot u thuiskomt. In eerste instantie merkt men bijna niets van bedwantsen, tot de plaag na een maand ineens volop zichtbaar wordt. Ook hier: bel direct uw bestrijder!

Voorwerpen, bedden en meubelen die te erg besmet zijn geraakt, moeten worden weggegooid. Beter is zelfs dat ze vernietigd worden, want als u ze aan de straat zet, kunnen andere mensen deze meenemen voor hergebruik. U wilt toch niet verantwoordelijk zijn voor een plaag in andere huizen?

U begrijpt het al: bedwantsen zijn voor zowel u als onze bestrijders een ware nachtmerrie, maar onthoud alstublieft het volgende: ze zijn nog altijd niet onsterfelijk.

Hulp nodig bij bedwantsen bestrijden? Bel ons meteen!

Met ‘bel ons meteen’ bedoelen wij: zo snel als u mogelijk kunt op 078 - 485 200. Niet alle signalen voor bedwantsen kunnen namelijk even duidelijk zijn. Onze ongediertebestrijders hebben aangegeven dat er de laatste jaren een forse toename is van bedwantsenplagen. Het is daarom niet ondenkbaar dat ook uw huis ooit getroffen kan worden. Onthoud: hoe eerder u iets opvalt en hoe eerder u ons kunt inschakelen, hoe meer ellende wij kunnen voorkomen. Niet voor niets staan onze lijnen dag en nacht voor u open!

Vrijblijvend advies en offerte aanvragen

Bent u op zoek naar een ongediertebestrijder uit uw regio? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u snel bij ongedierteoverlast en andere ongedierteproblemen, overal in België. Bel 078 - 485 200 of vul onderstaand formulier in voor advies, een offerte of voor het maken van een afspraak!